Ero sivun ”Enigmail” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 260 merkkiä lisätty ,  21. lokakuuta 2008
lisää
(alku, välitallennus)
 
(lisää)
Rivi 4: Rivi 4:


== Avainten hallinta ==
== Avainten hallinta ==
Seuraavassa käsitellään Enigmailin käyttöä Thunderbird-sähköpostiohjelman kanssa. Koska Enigmail on vain GPG:n käyttöliittymä, samat asiat olisi mahdollista tehdä myös komentoriviltä <tt>gpg</tt>-ohjelmalla. Tästä kerrotaan tarkemmin artikkelissa [[GPG]].
Seuraavassa käsitellään Enigmailin käyttöä Thunderbird-sähköpostiohjelman kanssa. Koska Enigmail on vain GPG:n käyttöliittymä, samat asiat olisi mahdollista tehdä myös komentoriviltä <tt>gpg</tt>-ohjelmalla. Lisäksi Enigmailissa tehdyt muutokset vaikuttavat myös itse GPG:hen. GPG:n käytöstä kerrotaan tarkemmin artikkelissa [[GPG]].


=== Avainparin luominen ===
=== Avainparin luominen ===
Rivi 36: Rivi 36:


=== Avaimen lähettäminen avainpalvelimelle ===
=== Avaimen lähettäminen avainpalvelimelle ===
[[Kuva:Enigmail-laheta_avain.png|right]]
Paras tapa julkaista oma julkinen avain on lähettää se julkiselle avainpalvelimelle josta muut käyttäjät voivat sen hakea esimerkiksi sähköpostiosoitteen tai nimen perusteella. Lähettäminen tapahtuu napsauttamalla avainten hallintaikkunassa lähetettävää avainta hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla ''Siirrä julkiset avaimet avainpalvelimelle''. Aukeavassa ikkunassa voidaan valita avainpalvelin, jolle avaimet lähetetään. Yleensä riittää lähettää avain vain yhdelle palvelimelle, sillä yleisimmät julkiset avainpalvelimet kopioivat julkisia avaimia toisiltaan.


=== Avaimen hakeminen avainpalvelimelta ===
=== Avaimen hakeminen avainpalvelimelta ===
Toisten käyttäjien julkisia avaimia voi etsiä avainpalvelimelta valitsemalla ''Avainpalvelin'' - ''Etsi avaimia''. Aukeavassa ikkunassa valitaan taas käytettävä avainpalvelin ja hakusana. Hakusana on tässä tapauksessa avaimeen liitetty sähköpostiosoite, nimi tai tunnus
Haun jälkeen aukeaa ikkuna, jossa on listattu annettua hakusanaa vastaavat avaimet. Näistä halutut avaimet voidaan tuoda valitsemalla avaimet listasta ja painamalla OK-painiketta. Tällöin julkiset avaimet ladataan avainpalvelimelta ja ne ilmestyvät näkyviin avainten hallintaikkunaan.
=== Avainten allekirjoittaminen ===
[[Kuva:Enigmail-allekirjoita_avain.png|right|250px]]
Myös avainten allekirjoittaminen on mahdollista Enigmaililla. Se tapahtuu napsauttamalla haluttua avainta hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla ''Allekirjoita avain''. Aukeavassa ikkunassa valitaan allekirjoituksen vahvuus sen mukaan, kuinka tarkasti henkilön henkilöllisyys on tarkastettu (katso tästä tarkemmin artikkelista [[Gpg]]).
Allekirjoituksen jälkeen on allekirjoitettu julkinen avain lähetettävä takaisin avaimen omistajalle jotta tämä voi julkaista uuden allekirjoitetun version avaimestaan. Avaimen palauttaminen on kätevä tehdä lähettämällä se salattuna sähköpostina avaimessa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen jolloin tulee samalla varmistettua, että avaimessa oleva sähköpostiosoite kuuluu oikealle käyttäjälle.
Lisätietoja avaimen allekirjoittamisesta (mm. lista tarkistettavista asioista) löytyy artikkelista [[Gpg]].


== Sähköpostin salaus ja allekirjoittaminen ==
== Sähköpostin salaus ja allekirjoittaminen ==


[[Luokka:Sähköpostiohjelmat]]
[[Luokka:Sähköpostiohjelmat]]
[[Luokka:Tietoturva]]
[[Luokka:Tietoturva]]
[[Luokka:Salausohjelmat]]
[[Luokka:Salausohjelmat]]

Navigointivalikko