Ero sivun ”IPv6-tunneli” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
953 merkkiä lisätty ,  27. toukokuuta 2008
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
IPv6 on Internetissä nykyisin käytetyn IP-protokollan version 4 saumattomaksi seuraajaksi tarkoitettu protokollaversio, jossa suurimpia muutoksia ovat mm. suurempi osoiteavaruus ja tilaton autokonfiguraatio. IPv6-osoitteen ja IPv6-verkkoavaruuteen kytkeytyminen onnistuu nykyisen IPv4-protokollan ylitse tunneloimalla paketit IPv4-protokollaan käyttäen eli ns. 6to4-tunneli.
IPv6 on Internetissä nykyisin käytetyn IP-protokollan version 4 seuraajaksi tarkoitettu protokollaversio, jossa suurimpia muutoksia ovat mm. suurempi osoiteavaruus ja tilaton autokonfiguraatio. Ideaalitilanteessa operaattori tarjoaa käyttäjilleen ns. natiivin IPv6-yhteyden, mutta mikäli tämä ei ole mahdollista, voidaan yhteys rakentaa myös tunneloimalla IPv6-liikenne IPv4-verkkojen yli, eli siirtämällä IPv6-liikenteen paketoituna IPv4-pakettien sisään.


Tunneleita voi olla joko kiinteitä, jotka vaativat jonkinlaisen rekisteröinnin, sekä ns. anycast-tunneli, jolloin eräs IPv4-osoite (192.88.99.1) löytyy maailmalta useammastakin paikasta ja paketit ohjautuvat aina lähimpään tätä anycast-palvelua tarjoavaan reitittimeen. Alla on ohjeet sekä kiinteän että anycast-tunnelien pystyttämiseen.
Tunneleita voi olla joko kiinteästi määriteltyjä, jotka vaativat jonkinlaisen rekisteröinnin vastapuolten kesken, sekä dynaamisia, jolloin tunneli muodostuu aina tarvittaessa automaattisesti. Dynaamiset mekanismit perustuvat usein anycast-tekniikkaan, jolloin liikenne osoitetaan tunnettuun IPv4-osoitteeseen (esim. 192.88.99.1), joka on määritelty useampaan laitteeseen ympäri maailmaa, ja reitityksellä liikenne välitetään aina näistä lähimpään.
 
Eri tunnelointimekanismit eroavat toisistaan lisäksi myös paketointimenetelmän suhteen. Yksinkertaisimmissa menetelmissä IPv6-paketti sijoitetaan suoraan IPv4-otsikon perään, mikä minimoi otsikkotietoihin hukkaantuvan datan määrän. Toisaalta nämä mekanismit toimivat vain rajoitetusti palomuurien ja erityisesti NAT:n lävitse, joten on kehitetty myös menetelmiä, joissa IPv6 paketoidaan UDP-paketin sisään.
 
Seuraavissa luvuissa on kuvattu tarkemmin yleisimpien tunnelointimekanismien käyttöä:
* Kiinteä XS26 -tunneli (kiinteä, IPv6-over-IPv4)
* 6to4 (dynaaminen, IPv6-over-IPv4)
* Teredo (dynaaminen, IPv6-over-UDP-over-IPv4)
 
Tämän lisäksi on myös muita menetelmiä, kuten L2TP (kiinteä, IPv6-over-UDP-over-IPv4) jne.


==Kiinteä [http://www.xs26.net XS26:n] tunneli==
==Kiinteä [http://www.xs26.net XS26:n] tunneli==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko