Muutokset

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

GIMP

Ei muutosta koossa, 28. huhtikuuta 2008 kello 21.40
p
ei muokkausyhteenvetoa
GIMP (''[[GNU]] Image Manipulation Program'') on yleisimmin Linuxissa käytetty kuvankäsittelyohjelma. Sitä käytetään kuvien muokkaamiseen ja muuttamiseen. GIMP osaa avata ja tallentaa kuvatiedostoja useassa eri formaatissa (mm. [[PNG]], [[GIF]], [[JPEG]], [[GMB]], [[X_PixMap|XPM]], [[Portable BitMap|PBM]], [[Portable GrayMap|PGM]], [[Portable PixMap|PPM]] jne.), ja sen avulla voidaan kuvia muuttaa kuvaformaatista toiseen. Käyttöliittymäkirjasto [[GTK]] syntyi GIMP-projektin tarpeisiin.
GIMP:ä voidaan käyttää myös maalausohjelmana. GIMPissä on valikoima piirto- ja maalaustyökaluja kuten maaliruisku, kloonaustyökalu ja sivellin. Näitä työkaluja voidaan käyttää kuvien kanssa usealla eri tavalla. GIMP tarjoaa myös lukuisia erilaisia valintatyökaluja, kuten neliövalinta, soikiovalinta, "sumea valinta", bezier-valinta, "alykkäät älykkäät sakset" ja värin mukaan valinta.
GIMP tarjoaa lukuisia erilaisia plugineja joiden avulla kuvia voidaan muokata lukuisilla eri tavoilla.
== Käyttö ==
 
=== Valokuvan rajaaminen kuvasuhde säilyttäen ===
 
Usein tulee vastaan tilanne, jossa kuvasta pitää rajata osa ennen kehityspalveluun lähettämistä. Jos kuva on väärän muotoinen, siihen jää valkoiset reunat. GIMPin rajaustyökalussa voi kyllä säätää käsin kuvasuhteen oikeaksi, mutta se on työlästä. Seuraava on nopeahko keino:
* Valitse rajautustyökalu (Shift+C) ja vedä sillä koko kuvan kattava rajaus (Ctrl+a). Nyt rajaus on oikean muotoinen.
=== Suorien viivojen piirtäminen ===
 
Melko yleinen harhaluulo on, ettei GIMPissä olisi laisinkaan toimintoa suorien viivojen piirtämiselle. Vaikkei työkalupalkissa olekaan erityisesti siihen tarkoitettua työkalua, kaikki työkalut lyijykynästä eteenpäin osaavat sen. Toiminto käynnistetään piirtämällä viivan aloituspiste kuvaan ja painamalla tämän jälkeen shift pohjaan, jolloin viivan toinen pää voidaan valita.
===Punaisten silmien poistaminen===
GIMPin 2.4-version työkaluikkunassa on valmis toiminto punaisten silmien korjaamiseen. Myös muita  Tähän tarkoitukseen löytyy myös erillisiä liitännäisiä (plugin) on olemassa tähän tarkoitukseen. Liitännäisten asennus tapahtuu lataamalla pakettien [http://registry.gimp.org/plugin?id=4212 redeye] ja [http://registry.gimp.org/plugin?id=4243 orange-eye] [[lähdekoodi]] ja kääntämällä ja asentamalla ne komennoilla
gimptool-2.0 --install redeye.c
gimptool-2.0 --install orangeeye.c
4 316

muokkausta

Navigointivalikko