Ero sivun ”Paketinhallintajärjestelmä” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
121 merkkiä lisätty ,  16. maaliskuuta 2008
p
→‎Paketin sisältö: deb-paketin tekeminen
p (typoja, linkkejä yms.)
p (→‎Paketin sisältö: deb-paketin tekeminen)
Rivi 50: Rivi 50:
===Paketin sisältö===
===Paketin sisältö===


Ohjelmapaketti koostuu yleensä itse tiedostoarkistosta (esimerkiksi [[tarball|tervapallona]]), asennuksen yhteydessä ajettavista [[skripti|skripteistä]] sekä pakettia koskevista tiedoista kuten riippuvuudet ja tiedostojen tarkistussummat.
Ohjelmapaketti koostuu yleensä itse tiedostoarkistosta (esimerkiksi [[tarball|tervapallona]]), asennuksen yhteydessä ajettavista [[skripti|skripteistä]] sekä pakettia koskevista tiedoista, joita ovat mm. paketin riippuvuudet ja tiedostojen tarkistussummat.


Paketin tietoja voi käsitellä paketinhallinnan työkaluilla ja usein myös, ainakin jos paketin purkaa näillä työkaluilla johonkin väliaikaishakemistoon, myös tavallisilla unix-kaluilla, kuten [[tekstieditori|editoreilla]] ja [[tar]]:lla.
Paketin tietoja voi käsitellä paketinhallinnan työkaluilla ja usein myös, ainakin jos paketin purkaa näillä työkaluilla johonkin väliaikaishakemistoon, myös tavallisilla [[Komentorivikomennot|unix-kaluilla]], kuten [[tekstieditori|editoreilla]] ja [[tar]]:lla.


Yleensä paketeilla tarkoitetaan binääripaketteja, mutta jakeluiden ohjelmat ovat myös saatavissa lähdekoodimuodossa. [[Gentoo]]ssa tämä on normaalimuoto ja binääripaketteja on saatavissa vain osasta jakelua. Redhatissa lähdekoodit jaetaan srpm-muodossa, Debianissa kolmena tiedostona: muualta saatu lähdekoodi (.tar), Debianin tekemät muutokset (.diff) ja metatietotiedosto (.dsc). Myös näitä paketteja voi käsitellä paketinhallintatyökaluilla, esimerkiksi niin että purkaa paketin, tekee haluamansa muutokset ja paketoi sen uudestaan.
Yleensä paketeilla tarkoitetaan binääripaketteja, mutta jakeluiden ohjelmat ovat myös saatavissa lähdekoodimuodossa. [[Gentoo]]ssa tämä on normaalimuoto ja binääripaketteja on saatavissa vain osasta jakelua. Redhatissa lähdekoodit jaetaan srpm-muodossa, Debianissa kolmena tiedostona: muualta saatu lähdekoodi (.tar), Debianin tekemät muutokset (.diff) ja metatietotiedosto (.dsc). Lisätietoja Debian-paketeista löytyy artikkelista [[Deb-paketin tekeminen]]. Myös näitä paketteja voi käsitellä paketinhallintatyökaluilla, esimerkiksi niin että purkaa paketin, tekee haluamansa muutokset ja paketoi sen uudestaan.


===Lähteet===
===Lähteet===

Navigointivalikko