Ero sivun ”Multiboot” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
74 merkkiä lisätty ,  8. maaliskuuta 2008
verkkolevy; linux voi käyttää RTC:ssä paikallista aikaa
p (enempää -> enemmän, kuulostaa paremmalta)
(verkkolevy; linux voi käyttää RTC:ssä paikallista aikaa)
Rivi 5: Rivi 5:
==Tiedostojärjestelmä==
==Tiedostojärjestelmä==


Eräs multibootiin liittyvä ongelma on [[tiedostojärjestelmä|tiedostojärjestelmän]] valinta. Linux ei toistaiseksi osaa kirjoittaa (käyttökelpoisesti ja luotettavasti) [[NTFS]]-osiolle. Windowsiin taas ei osaa lukea Linuxissa käytettäviä tiedostojärjestelmiä (esimerkiksi [[ext2]]-, [[ext3]]- tai [[ReiserFS]]) suoraan, vaikkakin se onnistuu erillisten apuohjelmien avulla. Jäljelle jää vaihtoehto, jota molemmat osaavat lukea ja kirjoittaa, eli [[FAT]], joka taas ikänsä ja rajoitteidensa puolesta ei ole optimaalisin järjestelmä - Linuxin asentaminen FAT-osiolle on lähinnä älytön idea ja NT-sarjan Windowsille (kuten 2000 ja XP) se myös soveltuu melko huonosti. Monissa Linux/Windows multiboot-koneissa onkin esimerkiksi NTFS-osio Windowsia varten, ext3 tai ReiserFS Linuxia varten ja FAT sellaisia dokumentteja varten, joita molempien pitää voida vapaasti käsitellä.
Eräs multibootiin liittyvä ongelma on [[tiedostojärjestelmä|tiedostojärjestelmän]] valinta. Linux ei toistaiseksi osaa kirjoittaa (käyttökelpoisesti ja luotettavasti) [[NTFS]]-osiolle. Windowsiin taas ei osaa lukea Linuxissa käytettäviä tiedostojärjestelmiä (esimerkiksi [[ext2]]-, [[ext3]]- tai [[ReiserFS]]) suoraan, vaikkakin se onnistuu erillisten apuohjelmien avulla. Jäljelle jää vaihtoehto, jota molemmat osaavat lukea ja kirjoittaa, eli [[FAT]], joka taas ikänsä ja rajoitteidensa puolesta ei ole optimaalisin järjestelmä - Linuxin asentaminen FAT-osiolle on lähinnä älytön idea ja NT-sarjan Windowsille (kuten 2000 ja XP) se myös soveltuu melko huonosti. Monissa Linux/Windows multiboot-koneissa onkin esimerkiksi NTFS-osio Windowsia varten, ext3 tai ReiserFS Linuxia varten ja FAT sellaisia dokumentteja varten, joita molempien pitää voida vapaasti käsitellä. Myös [[verkkolevy]]ä voi käyttää.


==Kello==
==Kello==


Myös kellon kanssa saattaa tulla ongelmia. Windowsin kanssa koneen kelloa tulee pitää paikallisessa ajassa, kun taas monissa Linux-jakeluissa oletus on [[UTC]]. Kesä- ja talviajan kanssa saattaa myös tulla ongelmia, mikäli molemmat järjestelmät siirtävät kelloa toisistaan tietämättä. Nämä ongelmat tosin ovat nykyään vähäisempiä, sillä verkkoon kytketyssä koneessa aika voidaan hakea internetistä esimerkiksi. [[NTP]]:llä vaikka jokaisen käynnistyksen yhteydessä.
Myös kellon kanssa saattaa tulla ongelmia. Windowsin kanssa koneen kelloa tulee pitää paikallisessa ajassa, kun taas monissa Linux-jakeluissa oletus on [[UTC]]. Linux voi käyttää paikallistakin aikaa, mutta kesä- ja talviajan kanssa tulee ongelmia, mikäli molemmat järjestelmät siirtävät kelloa toisistaan tietämättä. Nämä ongelmat tosin ovat nykyään vähäisempiä, sillä verkkoon kytketyssä koneessa aika voidaan hakea internetistä esimerkiksi. [[NTP]]:llä vaikka jokaisen käynnistyksen yhteydessä.


[[Luokka:Järjestelmä]]
[[Luokka:Järjestelmä]]
785

muokkausta

Navigointivalikko