Ero sivun ”Ohjelmien asentaminen” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
396 merkkiä lisätty ,  24. lokakuuta 2007
kääntäminen Debiain testingistä, lisäystä ; linkki Ubuntuun; muutos [dist]upgrade-tekstiin ym.
(Itse käännetty paketti, lisäys)
(kääntäminen Debiain testingistä, lisäystä ; linkki Ubuntuun; muutos [dist]upgrade-tekstiin ym.)
Rivi 15: Rivi 15:
Jos hakee lähdekoodin muualta kuin oman jakelun käytössä olevasta versiosta, joutuu itse huolehtimaan turvapäivityksistä ja paketin sopeuttamisesta jakeluun.
Jos hakee lähdekoodin muualta kuin oman jakelun käytössä olevasta versiosta, joutuu itse huolehtimaan turvapäivityksistä ja paketin sopeuttamisesta jakeluun.


== [[Debian]]in ja Ubuntun paketinhallinta ==
== [[Debian]]in ja [[Ubuntu]]n paketinhallinta ==
Debianissa asennetaan suoraviivaisimmin ohjelmalla [[apt]] tai [[aptitude]]:
Debianissa asennetaan suoraviivaisimmin ohjelmalla [[apt]] tai [[aptitude]]:
  apt-get install hyvasofta
  apt-get install hyvasofta
Rivi 32: Rivi 32:
  aptitude [dist]upgrade
  aptitude [dist]upgrade


Näiden käytännön erona on se, että upgrade ei koskaan poista paketteja eikä asenna uusia, kun taas dist-upgrade voi tehdä kumpaakin. Joskus pakettia päivitettäessä sen riippuvuudet määräävät, että jokin vanhentunut paketti poistetaan tieltä tai uusia riippuvuuksia asennetaan, jolloin upgrade jättää sen päivittämättä näiden vaatimusten takia.
Toimintoa <tt>distupgrade</tt> käytetään jakelun versiosta toiseen päivitettäessä. Ero on se, että apt-getin <tt>upgrade</tt> ei koskaan poista paketteja eikä asenna uusia, kun taas <tt>dist-upgrade</tt> voi tehdä kumpaakin. Joskus pakettia päivitettäessä sen riippuvuudet määräävät, että jokin vanhentunut paketti poistetaan tieltä tai uusia riippuvuuksia asennetaan, jolloin <tt>upgrade</tt> jättää paketin päivittämättä näiden vaatimusten takia.


Aptitude asentaa myös ne paketit, joista asennettava paketti riippuu (ja ne, joita se suosittelee). Se muistaa, mitkä paketit on asennettu riippuvuuksina ja osaa poistaa ne, kun mikään paketti ei enää riipu niistä. Aptitude osaa myös paremmin kuin apt-get selvittää ristiriitoja, joita syntyy jakelun uuteen versioon päivitettäessä.
Aptitude asentaa myös ne paketit, joista asennettava paketti riippuu (ja ne, joita se suosittelee, riippuen asetuksista). Se muistaa, mitkä paketit on asennettu riippuvuuksina ja osaa poistaa ne, kun mikään paketti ei enää riipu niistä. Aptitude osaa myös paremmin kuin apt-get selvittää ristiriitoja, joita syntyy jakelun uuteen versioon päivitettäessä.


Joskus on ohjelma ladattava .deb-pakettina. Tämä asennetaan seuraavasti dpkg-ohjelmalla:
Joskus on ohjelma ladattava .deb-tiedostona muualta kuin lähdeluettelon lähteistä. Paketti asennetaan seuraavasti dpkg-ohjelmalla:
  dpkg -i hyvasofta.deb
  dpkg -i hyvasofta.deb


Jos käyttää Debianin vakaata versiota ("stable") ja haluaa uudemman version paketista, sen voi kääntää toisen version (experimental, unstable, testing) lähdekoodeista. Keskeisiä tai isoja ohjelmistoja ei kannata asentaa näin, ellei oikeasti tiedä, mitä tekee. Huolehdi, että sopivat lähdekoodirivit löytyvät asennuslähdeluettelosta (ja että osaat huolehtia paketin turvapäivityksistä) ja komenna:
Jos käyttää Debianin vakaata versiota ("stable") ja haluaa uudemman version yksittäisestä paketista, sen voi kääntää toisen version (experimental, unstable, testing) lähdekoodeista. Keskeisiä tai isoja ohjelmistoja ei kannata asentaa näin, ellei oikeasti tiedä, mitä tekee: uudellenkääntäminen saa ohjelman käyttämään ohjelmakirjastojen oikeita versioita, mutta versioiden välillä saattaa olla myös käsityötä vaativia eroja.
  apt-get --build-dep hyvasofta
 
Huolehdi, että sopivat lähdekoodirivit (<tt>src lähde testing main</tt>) löytyvät asennuslähdeluettelosta (ja että osaat huolehtia paketin turvapäivityksistä) ja komenna:
  apt-get build-dep hyvasofta
  apt-get --compile source hyvasofta
  apt-get --compile source hyvasofta
  dpkg --install hyvasofta_versio.deb
  dpkg --install hyvasofta_versio.deb
Rivi 47: Rivi 49:
  apt-get install synaptic
  apt-get install synaptic


Tai aptitudea, joka tuo GUI:n konsoliin:
Tai aptitudea, joka tuo GUI:n myös konsoliin:
  apt-get install aptitude
  apt-get install aptitude


785

muokkausta

Navigointivalikko