Ero sivun ”Tietoturva” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
748 merkkiä lisätty ,  22. lokakuuta 2007
→‎Rant: eli alkusanat
(muut kuin jakelun ohjelmat, rootin käyttö)
(→‎Rant: eli alkusanat)
Rivi 1: Rivi 1:
== Rant ==
== Alkusanat ==
Tietoturvassa on monesti kysymys asenteista, tosin onneksi Linuxille on erittäin vähän viruksia ja spywarea. Kannattaa silti huolehtia järjestelmän tärkeimmät päivitykset ajantasalle. Lisävarmuuden tuomiseksi voi myös käyttää [[Palomuurit|palomuuria]], [[tcp-wrapper]]ia, SELinuxia ja [[IDS]]ia (eli hyökkäyksentunnistusjärjestelmiä). *NIX-tyylisten järjestelmien vanhimpia tietoturvaetuja on [[root|pääkäyttäjän]] säästeliäs käyttö, jatka tätä perinnettä! Hyvä tapa olisi jättää pääkäyttäjäterminaali kokonaan avaamatta, ja hoitaa pääkäyttäjäoikeuksia vaativat hommat [[su]]:n tai [[sudo]]n avulla.
Tietoturvassa on monesti kysymys asenteista. Unixin rakenteen (ja siihen liittyvien perinteiden) sekä vapaiden ohjelmien runsauden ansiosta virukset ja "spyware" eivät juurikaan vaivaa Linuxia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Linux olisi [[Haittaohjelmat|haittaohjelmille]] immuuni.
 
Suurimmat riskit työpöytälinuxeissa ovat palvelujen säätö- tai ohjelmointivirheet (varo siis turhien palvelujen avaamista maailmalle) ja selainten tietoturva-aukot. Kannattaa huolehtia järjestelmän tärkeimmät päivitykset ajantasalle: linuxeja koetelleet madot ovat hyödyntäneet ongelmia, jotka asianmukaisesti ylläpidetyissä asennuksissa oli korjattu aikoja sitten.
 
Lisävarmuuden tuomiseksi voi myös käyttää [[Palomuurit|palomuuria]] (joka helpottaa palvelujen rajaamisen aiotuille käyttäjille), [[tcp-wrapper]]ia (tavallaan palvelukohtainen palomuuri), SELinuxia ja [[IDS]]ia (hyökkäyksentunnistusjärjestelmiä). Kaksi ensinmainittua ovat helppoja ottaa käyttöön eivätkä vaikuta koneen tavalliseen käyttöön (ellei palomuuria säädä liian tiukaksi).
 
<nowiki>*</nowiki>NIX-tyylisten järjestelmien vanhimpia tietoturvaetuja on [[root|pääkäyttäjän]] säästeliäs käyttö, jatka tätä perinnettä! Hyvä tapa olisi jättää pääkäyttäjäterminaali kokonaan avaamatta, ja hoitaa pääkäyttäjäoikeuksia vaativat hommat [[su]]:n tai [[sudo]]n avulla.


== Käyttöjärjestelmän ja ohjelmien päivittäminen ==
== Käyttöjärjestelmän ja ohjelmien päivittäminen ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko