Ero sivun ”Ohjelmien asentaminen” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
24 merkkiä lisätty ,  14. lokakuuta 2007
linkitystä
(linkitystä)
Rivi 1: Rivi 1:
Ohjelmien asentaminen GNU/Linuxiin onnistuu pääsääntöisesti kahdella tavalla, kääntämällä lähdekoodista tai jakelupaketin omalla [[Paketinhallintajärjestelmä|paketinhallinnalla]]. Näistä tavoista jälkimmäinen on varsinkin aloittelijalle ehdottomasti helpompi ja suositeltavampi tapa, mikäli vain haluamastasi ohjelmasta ylipäätään on paketoitu (riittävän uusi) versio jakelullesi.
Ohjelmien asentaminen GNU/Linuxiin onnistuu pääsääntöisesti kahdella tavalla, kääntämällä [[lähdekoodi]]sta tai jakelupaketin omalla [[Paketinhallintajärjestelmä|paketinhallinnalla]]. Näistä tavoista jälkimmäinen on varsinkin aloittelijalle ehdottomasti helpompi ja suositeltavampi tapa, mikäli vain haluamastasi ohjelmasta ylipäätään on paketoitu (riittävän uusi) versio jakelullesi.


== Kääntäminen lähdekoodista ==
== Kääntäminen lähdekoodista ==
Rivi 26: Rivi 26:
  dpkg -i hyvasofta.deb
  dpkg -i hyvasofta.deb


Paketinhallintaa ei toki ole mikään pakko hoitaa komentotulkista. Deb-paketinhallintaan voi käyttää esimerkiksi graafista synaptic-ohjelmaa:
Paketinhallintaa ei toki ole mikään pakko hoitaa komentotulkista. Deb-paketinhallintaan voi käyttää esimerkiksi graafista [[synaptic]]-ohjelmaa:
  apt-get install synaptic
  apt-get install synaptic


Rivi 58: Rivi 58:
  emerge --sync  
  emerge --sync  


Tietokannan voit myös päivittää http-yhden yli, mikäli nettiyhteydessäsi on suuria rajoituksia
Tietokannan voit myös päivittää [[http]]-yhden yli, mikäli nettiyhteydessäsi on suuria rajoituksia


  emerge-websync  
  emerge-websync  
Rivi 68: Rivi 68:
  rpm -Uhv hyvasofta.rpm
  rpm -Uhv hyvasofta.rpm


RPM-pakettien hakuun on monissa [[distro]]issa distrokohtainen työkalu, lisäksi näitä voi ladata monien ohjelmien kotisivuilta. Myös [[rpmfind]] auttaa pakettien etsimisessä. Apt-rpm ja YUM ovat myös hyviä työkaluja ohjelmiston etsimiseen.
RPM-pakettien hakuun on monissa [[distro]]issa distrokohtainen työkalu, lisäksi näitä voi ladata monien ohjelmien kotisivuilta. Myös [[rpmfind]] auttaa pakettien etsimisessä. [[Apt-rpm]] ja [[YUM]] ovat myös hyviä työkaluja ohjelmiston etsimiseen.


Mandrivan/Mandraken kanssa kannattaa käyttää [[URPMI]] ohjelmaa joka hoitaa RPM-pakettien käsittelyn ja toisten pakettien riippuvuudet jouhevasti.
[[Mandriva]]n/Mandraken kanssa kannattaa käyttää [[URPMI]] ohjelmaa joka hoitaa RPM-pakettien käsittelyn ja toisten pakettien riippuvuudet jouhevasti.


[[Luokka:Ohjelmat]]
[[Luokka:Ohjelmat]]
[[Luokka:Järjestelmä]]
[[Luokka:Järjestelmä]]
12

muokkausta

Navigointivalikko