Ero sivun ”IPv6-tunneli” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
758 merkkiä lisätty ,  2. elokuuta 2005
kh + anycast vs kiinteä eroja korjattu
Ei muokkausyhteenvetoa
(kh + anycast vs kiinteä eroja korjattu)
Rivi 1: Rivi 1:
Step-by-step ohjeet [http://www.xs26.net XS26:n] [[IPv6|IPv6-tunnelin]] asentamisesta Linuxiin.
IPv6 on Internetissä nykyisin käytetyn IP-protokollan version 4 saumattomaksi seuraajaksi tarkoitettu protokollaversio, jossa suurimpia muutoksia ovat mm. suurempi osoiteavaruus ja tilaton autokonfiguraatio. IPv6-osoitteen ja IPv6-verkkoavaruuteen kytkeytyminen onnistuu nykyisen IPv4-protokollan ylitse tunneloimalla paketit IPv4-protokollaan käyttäen.


Vaihtoehtoisena myös 6to4 yhteyden muodostus [http://www.csc.fi/proj/ipv6/ohjeita/6to4.phtml Funetin 6to4] anycast tunnelin kautta.
Tunneleita voi olla joko kiinteitä, jotka vaativat jonkinlaisen rekisteröinnin, sekä ns. anycast-tunneli, jolloin eräs IPv4-osoite löytyy maailmalta useammastakin paikasta ja paketit ohjautuvat aina lähimpään tätä anycast-palvelua tarjoavaan reitittimeen. Alla on ohjeet sekä kiinteän että anycast-tunnelien pystyttämiseen.


=Kiinteä tunneli=
=Kiinteä [http://www.xs26.net XS26:n] tunneli=


==Vaatimukset==
==Vaatimukset==
Rivi 58: Rivi 58:
Tämän jälkeen joudut odottamaan nimipalvelimien päivittymistä. Afraid.org:in palvelimet päivittyvät noin 5 minuutin välein, mutta jos käytät omalla koneellasi operaattorisi nimipalvelimia, voi kestää jopa 48 tuntia ennenkuin tiedot päivittyvät niille asti.
Tämän jälkeen joudut odottamaan nimipalvelimien päivittymistä. Afraid.org:in palvelimet päivittyvät noin 5 minuutin välein, mutta jos käytät omalla koneellasi operaattorisi nimipalvelimia, voi kestää jopa 48 tuntia ennenkuin tiedot päivittyvät niille asti.


=6to4 yhteys=
=Anycast-tunneli=


==Anycast 6to4 tunneli==
==Anycast 6to4 -tunnelin pystytys==
[http://www.csc.fi/proj/ipv6/ohjeita/6to4.phtml Funetin 6to4] anycast tunnelin hyöty ylläkerrottuun kiinteään tunneliin on, ettei sitä tarvitse rekisteröidä, joten kynnys kokeiluun on pienempi. Tosin myös 6to4 tunneli vaatii julkisen ipv4 osoitteen tunnelin tekevälle koneelle.
[http://www.csc.fi/proj/ipv6/ohjeita/6to4.phtml 6to4] anycast-tunnelin hyöty ylläkerrottuun kiinteään tunneliin on, ettei sitä tarvitse rekisteröidä, joten kynnys kokeiluun on pienempi. Toinen merkittävä hyöty on anycastista on se, että tunnelointi tapahtuu aina lähimmän anycast-palvelua tarjoavan reitittimen kautta, jolloin usein paketit kiertävät tunneloituna lyhyemmän matkan. Samoin kuin kiinteä tunneli, myös anycast-tunneli vaatii julkisen IPv4-osoitteen tunnelin tekevälle koneelle.


Yhteys muodostetaan luomalla tunneli omasta koneesta ulospäin, ja osoittamalla ipv6 reititys tuon tunnelin läpi 192.88.99.1 osoitteen kautta.
Yhteys muodostetaan luomalla tunneli omasta koneesta ulospäin, ja osoittamalla IPv6 reititys tuon tunnelin läpi osoitteen 192.88.99.1 kautta.


Esimerkissä on itsellä ajettava scripti joka ajetaan [PPPoE] yhteyden käynnistyessä. Käytössä iproute2 paketin ip ohjelma sekä ipv6calc ohjelma, jotka yleensä löytyvät nykyisistä linux-jakeluista valmiiksi paketoituna.
Esimerkissä on itsellä ajettava skripti, joka ajetaan [[PPPoE]]-yhteyden käynnistyessä. Käytössä ''iproute2''-paketin ''ip''-ohjelma sekä ''ipv6calc''-ohjelma, jotka yleensä löytyvät nykyisistä Linux-jakeluista valmiiksi paketoituna.


==6to4 scripti==
==Anycast-skripti==


Scriptissä käytetty $LOCALIP on verkkoyhteyden julkinen IP, ja $IPV6 on komennon "ipv6calc --ipv4_to_6to4addr $LOCALIP" tulos.
Skriptissä käytetty $LOCALIP on verkkoyhteyden julkinen IP, ja $IPV6 on komennon "ipv6calc --ipv4_to_6to4addr $LOCALIP" tulos.


  LOCALIP="212.50.134.65"
  LOCALIP="212.50.134.65"
Rivi 81: Rivi 81:
  /sbin/ip -6 route add default via ::192.88.99.1 dev sit0 metric 1
  /sbin/ip -6 route add default via ::192.88.99.1 dev sit0 metric 1


Ylläolevassa scriptissäkin reittitietoja ei välttämättä tarvitse kuin tuon alimman, myöskin mtu arvon laskeminen 1400:n voi monella olla turha.
Ylläolevassa skriptissäkin reittitietoja ei välttämättä tarvitse kuin tuon alimman, myöskin [[MTU]]-arvon laskeminen 1400 voi monella olla turha.


==6to4-reititys==


==6to4 reititys==
Oletettavasti Linux-koneesi on verkkosi laidalla [[NAT]]-reitittimenä. Nyt kun tunneli on toiminnassa, voidaan laittaa muutkin lanissa olevat koneet verkkoon julkisilla IP-osotteilla. Radvdn käyttö ei ole pakollista, voit määrittää kaikille koneille myös käsin IPv6-osoitteet ja laittaa tunnelikoneen kautta reitityksen toimimaan, Mutta käytettäessä radvd:tä, kaikki sisäverkon koneet saavat automaattisesti IPv6-osoitteen.
 
Oletettavasti linux-koneesi on verkkosi laidalla nat-reitittimenä. Nyt kun tunneli on toiminnassa, voidaan laittaa muutkin lanissa olevat koneet verkkoon julkisilla ip-osotteilla. Radvdn käyttö ei ole pakollista, voit määrittää kaikille koneille myös käsin ipv6 osoitteet ja laittaa tunnelikoneen kautta reitityksen toimimaan, Mutta käytettäessä radvd:tä, kaikki sisäverkon koneet saavat automaattisesti ipv6 osoitteen.


==radvd==
==radvd==


Jotta sisäverkon koneille saadaan reititettyä ip-osoitteet, pitää niille kertoa missä ipv6 reititin on. Tätä varten tunnelikoneelle tarvitaan radvd palvelu. Radvdn löydät [http://v6web.litech.org/radvd/ täältä].  
Jotta sisäverkon koneille saadaan reititettyä IP-osoitteet, pitää niille kertoa missä IPv6-reititin on. Tätä varten tunnelikoneelle tarvitaan radvd palvelu. Radvdn löydät [http://v6web.litech.org/radvd/ täältä].  
(edit:tarvitaanko tarkemmat asennusohjeet kuin: tar xjvf && cd radvd && configure && make && make install ?)
(edit:tarvitaanko tarkemmat asennusohjeet kuin: tar xjvf && cd radvd && configure && make && make install ?)


Nyt kun radvd on asennettu, pitää luoda radvd.conf tiedosto /etc/radvd/ kansioon. Prefix rivin tulee olla muotoa ::/64 vaikka saatkin /48 verkon. Oletetaan että laniin päin menevä verkkokortti on eth1, tällöin konfiguraatio olisi seuraavanlainen:  
Nyt kun radvd on asennettu, pitää luoda radvd.conf tiedosto /etc/radvd/ kansioon. Prefix rivin tulee olla muotoa ::/64 vaikka saatkin /48-verkon. Oletetaan että laniin päin menevä verkkokortti on eth1, tällöin konfiguraatio olisi seuraavanlainen:  
(korvaa {$IPV6} heksamuodossa olevalla ip-osoitteellasi)
(korvaa {$IPV6} heksamuodossa olevalla ip-osoitteellasi)


Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko