Stellarium

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stellarium
Stellarium.png
Käyttöliittymä X11, OpenGL
Lisenssi GPL
Kotisivu http://www.stellarium.org/fi/

Stellarium on avoimen lähdekoodin planetaario omalla tietokoneellasi.

Stellarium on tähtitiedeohjelmisto. Ohjelma pyrkii mallintamaan oikean tähtitaivaan samalla tavalla kuin näet sen paljaalla silmillä, kiikarilla tai kaukoputkella. Ilman näkyvyyttä haittaavia pilviä tai valosaastetta. Sijainniksi ja ajaksi voi toki asettaa mitä haluaa. Voit siis tarkastella, miltä tähtitaivas on näyttänyt muinaisessa Egyptissä tai joskus tulevaisuudessa. Voit katsella menneitä ja tulevia auringon- ja kuunpimennyksiä eri puolilla maapalloa. Tähtitaivaan tarkastelu ei rajoitu myöskään maapallon näkymiin vaan sijainnikseen voi valita vaikka kuun, Marsin, auringon tai jonkin muun tarjolla olevista taivaankappaleista. Valitse vaikka maisemaksi kuun pinta ja katsele maannousua. Stellariumiin voi myös syöttää halutut koordinaatit ja siirtyä tarkkailemaan kohteita vapaasti.

Stellariumiin voi ladata myös vapaaehtoisten tekemiä maisemia. Miltä tuntuisi katsella tähtitaivasta Stonehengen kivipaasien keskellä niiden pystytyksen aikoihin?

Stellarium toimii Windows-, Linux-, ja Mac OS X -käyttöjärjestelmillä. Siitä on myös olemassa selaimessa toimia versio, Stellarium Web.

Asennus[muokkaa]

Stellarium löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä stellarium. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]