Snap

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Snap
Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPLv3, suljettu
Kotisivu snapcraft.io

Snap on Canonicalin Ubuntulle kehittämä pakettiformaatti, sekä pakettienhallintajärjestelmä. Snapin tarkoituksena on toimia APT:n rinnalla tarjoten turvallisemman ja kätevämmän tavan pakettien ja niiden riippuvuuksien hallintaan. Snap-paketit voidaan tunnistaa .snap -tiedostopäätteestä. Snap-formaattia käyttävien ohjelmien tarkoitus on toimia hiekkalaatikossa eristettynä muusta järjestelmästä käytettäessä Mir-ikkunointipalvelinta.

Käyttö[muokkaa]

Komennot, jotka alkavat merkillä $ (dollari) suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat merkillä # (ristikkomerkki) suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su ja sudo.
Ota huomioon, että Snap oletuksena kysyy sudo-oikeusten omistavan käyttäjän salasanaa, jos asennusta ei suoriteta pääkäyttäjänä.

Saatavilla olevien pakettien haku:

$ snap find PAKETTI

Lista kaikista saatavilla olevista paketeista saadaan jättämällä haettavan paketin nimi pois.

Paketin asentaminen:

# snap install PAKETTI

Snap ei osaa päivittää kaikkia paketteja kerralla vaan käyttäjän on päivitettävä ne yksitellen manuaalisesti.

# snap refresh PAKETTI

Lista asennetuista paketeista:

$ snap list

Paketin poistaminen:

# snap remove PAKETTI

Snapilla voidaan myös katsoa tuoreita muutoksia, joita järjestelmässä on tehty. Tähän sisältyy esimerkiksi pakettien asennukset, poistot, virheet sekä päivitykset.

$ snap changes

Kritiikkiä[muokkaa]

Ubuntu ei oletuksena sisällä Mir-ikkunointipalvelinta, jonka Snap-paketit vaativat sovelluksen hiekkalaatikointiin. Ubuntun mukana toimitetaan yhä X.org-ikkunointipalvelin, jonka käyttämä X-protokolla ei mahdollista sovellusten hiekkalaatikoimista. Näin ollen Snap-formaatti luokin tällä hetkellä vain valheellista tietoturvan tunnetta Canonicalin väittäessä sitä käyttävien ohjelmien toimivan hiekkalaatikossa. Matthew Garrett on kirjoittanut xevilteddy-ohjelman, joka simuloi hiekkalaatikosta karkaamista X-ikkunointiympäristössä. [1]

Canonical ei suostu julkaisemaan Snap-palvelimen lähdekoodeja vaan pitää palvelinohjelmiston suljettuna.

Katso myös[muokkaa]

  • Flatpak - Jakeluriippumaton Snapin kaltainen paketinhallintajärjestelmä