Snap

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Snap

Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPLv3, suljettu
Kotisivu snapcraft.io
Lähdekoodi Lähdekoodia ei ole määritelty

Snap on Canonicalin Ubuntulle kehittämä pakettiformaatti, sekä pakettienhallintajärjestelmä. Snapin tarkoituksena on toimia APT:n rinnalla tarjoten turvallisemman ja kätevämmän tavan pakettien ja niiden riippuvuuksien hallintaan. Snap-paketit voidaan tunnistaa .snap -tiedostopäätteestä. Snap-formaattia käyttävien ohjelmien tarkoitus on toimia hiekkalaatikossa eristettynä muusta järjestelmästä käytettäessä Mir-ikkunointipalvelinta.

Käyttö[muokkaa]

Info.png
Komennot, jotka alkavat merkillä $ (dollari) suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat merkillä # (ristikkomerkki) suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su ja sudo.

Saatavilla olevien pakettien haku:

$ snap find PAKETTI

Lista kaikista saatavilla olevista paketeista saadaan jättämällä haettavan paketin nimi pois.

Paketin asentaminen:

# snap install PAKETTI

Snap ei osaa päivittää kaikkia paketteja kerralla vaan käyttäjän on päivitettävä ne yksitellen manuaalisesti.

# snap refresh PAKETTI

Lista asennetuista paketeista:

$ snap list

Paketin poistaminen:

# snap remove PAKETTI

Snapilla voidaan myös katsoa tuoreita muutoksia, joita järjestelmässä on tehty. Tähän sisältyy esimerkiksi pakettien asennukset, poistot, virheet sekä päivitykset.

$ snap changes

Kritiikkiä[muokkaa]

Ubuntu ei oletuksena sisällä Mir-ikkunointipalvelinta, jonka Snap-paketit vaativat sovelluksen hiekkalaatikointiin. Ubuntun mukana toimitetaan yhä X.org-ikkunointipalvelin, jonka käyttämä X-protokolla ei mahdollista sovellusten hiekkalaatikoimista. Näin ollen Snap-formaatti luokin tällä hetkellä vain valheellista tietoturvan tunnetta Canonicalin väittäessä sitä käyttävien ohjelmien toimivan hiekkalaatikossa. Matthew Garrett on kirjoittanut xevilteddy-ohjelman, joka simuloi hiekkalaatikosta karkaamista X-ikkunointiympäristössä. [1]

Canonical ei suostu julkaisemaan Snap-palvelimen lähdekoodeja vaan pitää palvelinohjelmiston suljettuna.

Katso myös[muokkaa]

  • Flatpak - Jakeluriippumaton Snapin kaltainen paketinhallintajärjestelmä