Script

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Script on komentorivikomento, jolla voidaan nauhoittaa komentorivin tapahtumat. Se on tarkoitettu esimerkiksi opiskelijoille, jotka tarvitsevat täsmällisen kopion istunnostaan tehtävän suorittamista varten.

Script tallentaa kaikki suoritetut komennot ja niiden tulosteen tekstitiedostoon sellaisena kuin ne näkyvät käyttäjän komentorivillä.

Käyttö[muokkaa]

Nauhoitus aloitetaan komennolla

$ script
Skripti käynnistetty, tiedosto on typescript
$

Käynnistyksen jälkeen script ilmoittaa tallennukseen käytettävän tiedoston (oletuksena typescript) ja käynnistää komentotulkin. Tämän jälkeen kaikki komentorivin tapahtumat tallentuvat tiedostoon typescript kunnes käynnistetty komentotulkki suljetaan komennolla exit tai näppäinyhdistelmällä Ctrl+d.

Tallennukseen käytettävä tiedosto voidaan antaa komennolle parametrina:

$ script tallennustiedosto

Sulkemisen jälkeen kaikki istunnon tapahtumat löytyvät tiedostosta. Istunnon tapahtumat saa näkyviin omaan komentotulkkiin komennolla

cat typescript

missä typescript on siis script-komennon luoma tuloste. Tiedostoa voi lukea myös tekstieditorilla, mutta sen lukemista hankaloittavat päätteen erikoismerkit jolloin rivit saattaa näyttää esim. tältä:

^[]0;$ touch testi^M

Ohjelman kanssa on syytä huomata, ettei se osaa näyttää päätettä muokkaavien ohjelmien, kuten esim. vimin ja nanon käyttöä.

Ohjelman toimintaa voidaan ohjailla seuraavilla valitsimilla:

-a Jos tallennustiedosto on olemassa, kirjoita sen perään äläkä ylikirjoita sitä
-c komento Aja komento komento komentotulkin käynnistämisen sijaan
-f Kirjoita tulostetta tiedostoon sitä mukaa kun istunto etenee (oletuksena kirjoitetaan vasta istunnon lopuksi)
-q Hiljainen tila (ei tulosta aloitus- eikä lopetusviestiä)

Katso myös[muokkaa]