Poisto

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käyttöjärjestemän asennuksen poistaminen

Joskus tulee eteen tilanne, että tarvitsee poistaa asennettu käyttöjärjestelmä ja silti säilyttää jokin toinen olemassa oleva käyttöjärjestelmä. Oli kyseessä sitten Ubuntu, Windows tai esimerkiksi joku muu jakelu, tämän ohjeen tarkoitus on auttaa siinä. Poistossa on tällöin kaksi tärkeää vaihetta:

1a. Poistetaan halutun järjestelmän osio(t)

1b. Laajennetaan muita osioita niiden paikalle (valinnainen)

2. Asennetaan (tai korjataan) käynnistyslataaja

HUOM! Jos tarkoitus ei ole säilyttää mitään järjestelmiä, kannattaa vain poistaa kaikki osiot ja asentaa päälle tai esimerkiksi kokeilla Darik's Boot and Nukea koko kiintolevyn pysyvään tyhjentämiseen.

Lue ohje ainakin kerran läpi ennen aloitusta ja varmista, että tarvittavat levyt löytyvät: Ubuntun ja mahdollisesti myös Windowsin asennuslevy.


Osioiden poisto

Jotta haluttu osio tai useampi voitaisiin poistaa, täytyy tietää missä se sijaitsee. Siihen auttaa Ubuntussa komennot 'sudo fdisk -l' ja 'mount' (ilman lainausmerkkejä). Komennot annetaan Päätteeseen, joka löytyy Apuohjelmista Samat komennot löytyvät yleensä muistakin Linux-jakeluista. Tarkastellaan näiden komentojen tulosteita. Huomaa, että omat listauksesi voivat vaihdella.


sudo fdisk -l

Tämän komennon tuloste näyttää kaikkien levyjen ja osioiden tiedot, joten se on hyvä Windowsin sijainnin selvittämiseen. Tämä voidaan ajaa myös asennuslevyltä poiston yhteydessä ja vastaavat tiedot ovat nähtävissä myös GPartedista ja Levytyökalusta. ~$ sudo fdisk -l [sudo] password for user:

Levy /dev/sda: 320.1 Gt, 320072933376 tavua 255 päätä, 63 sektoria/ura, 38913 sylinteriä Yksiköt = 16065 * 512 = 8225280 -tavuiset sylinterit Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Levyn tunniste: 0x000cc236

  Laite Käynn   Alku     Loppu  Lohkot  Id Järjestelmä

/dev/sda1 * 1 7649 61440561 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 7650 37001 235769940 5 Laajennettu /dev/sda3 37002 38913 15358140 83 Linux /dev/sda5 7650 10836 25599546 83 Linux /dev/sda6 10837 11473 5116671 82 Linux-sivutus / Solaris /dev/sda7 11474 37001 205053628+ 83 Linux Tuloste näyttää kaikkien levyjen (myös muistitikkujen ja ulkoisten kiintolevyjen) sisällön, joten katso oikean levyn tulostetta; se on useimmiten ensimmäisenä.

Tässä tärkeimmät sarakkeet ovat Laite ja Järjestelmä. Laite kertoo, mistä osiosta on kyse, ja Järjestelmä, mitä tiedostojärjestelmää kyseinen osio käyttää.

HPFS/NTFS tarkoittaa Windowsin tyypillisesti käyttämää tiedostojärjestelmää.

Myös FAT on tälläinen, mutta uusia (XP tai uudempi) Windowseja ei sellaisille yleensä asenneta. Niitä kuitenkin käytetään usein muistitikuilla ja ulkoisilla kiintolevyllä. FAT-osiot ovat usein merkitty Järjestelmä-sarakkeessa W95 FAT32 (LBA) tai vastaavalla merkinnällä.

Laajennettu tarkoittaa osiota, jossa on muita osioita sisällä. Tässä se sisältää osiot sda5, sda6 ja sda7.

Linux on jokin Linuxin käyttämä osiotyyppi, kuten Ext4. Nämä osiot voivat sisältää Linux-järjestelmän (esim. juuri Ubuntu) tai omia tiedostojasi.

Linux-sivutus / Solaris on Swap-osio eli osio, jota käytetään keskusmuistin jatkeena, mikäli se sattuu loppumaan. Tässä se on melko iso (noin 5 GB), koska sitä käytetään myös Lepotilassa, jolloin keskusmuistin sisältö kirjoitetaan Swap:iin. Jos asennettuna on jokin Linux-jakelu tai muu Swap-osiota käyttävä käyttöjärjestelmä, tulisi koneella olla ainakin yksi Swap-osio, joka on määritelty käyttöön.


mount

Tällä komennolla voi selvittää käynnissä olevan (Linux-)järjstelmän osiot. ~$ mount /dev/sda5 on / type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro) proc on /proc type proc (rw) none on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev) /dev/sda7 on /home type ext4 (rw,relatime) binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev) gvfs-fuse-daemon on /home/user/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=user) Tämä listaa paljon muutakin, mutta listaa on lyhennetty turhien kohtien vuoksi. Tästä listasta tarvitsemme vain /dev/sd-alkuiset rivit (alla): /dev/sda5 on / type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro) /dev/sda7 on /home type ext4 (rw,relatime) Listaus kertoo ensin mistä osiosta on kyse, sitten mihin se on liitetty ja lopuksi käytetyn tiedostojärjestelmän sekä liitosoptiot.

on / tarkoittaa, että kyseinen osio on juuriosio eli se osio, jolle käyttöjärjestelmä on asennettu. Jos tarkoitus on poistaa nyt käynnissä oleva Linux-jakelu, tämä osio on poistettava.

on /home tarkoittaa, että kyseinen osio on tarkoitettu käyttäjän tiedostoille. Voit haluta poistaa myös tämän, jos poistit ylemmänkin, mutta muista aina ottaa kaikki tarpeellinen talteen.

Omassa listauksessasi voi olla muitakin osioita, kuten /dev/sda1 on /media/Windows tai /dev/sda8 on /usr, joista luultavasti parhaiten itse tiedät mitä ne sisältävät.


Osioiden varsinainen poisto

Kun olet merkinnyt muistiin, mikä osio on mikäkin ja mitkä haluat poistaa, voit edetä. Käynnistä tietokone Ubuntun asennuslevyltä, jottei mikään kiintolevyn osio olisi liitettynä. Poistoon voit käyttää Levytyökalua tai GPartedia. Molemmat löytyvät Järjestelmä → Ylläpito-valikosta. Huomaa: Levytyökalu ei osaa laajentaa osioita.


Levytyökalu

Avaa Levytyökalu ja valitse vasemmanlaidan listasta oikea kiintolevy. Usein niitä on vain yksi, ellei koneeseen ole kytketty muistitikkuja tai ulkoisia kiintolevyjä. Nyt valitse haluamasi osio ja valitse Poista osio. Tee samalla tavalla lopuille poistettaville osioille. Siirry seuraavaan vaiheeseen.


GParted

Avaa GParted. Jos avautuneessa näkymässä oleva levy ei ole oikea, valitse sopiva oikean ylänurkan valikosta. Klikkaa ikkunan alapuoliskossa olevasta listasta haluaamaasi osiota oikealla hiiren näppäimellä ja valitse Poista. Tee sama muille haluamillesi osioille ja valitse Toteuta. Vahvista vielä muutokset. Siirry seuraavaan vaiheeseen.


Muiden osioiden suurentaminen

Nyt voit kasvattaa muita osioitasi.


Levytyökalu

Levytyökalulla ei voi (vielä) muuttaa valmiiden osioiden kokoa, mutta voit pitää ne entisellään, jolloin sinulla on käyttämätöntä tilaa kiintolevylläsi, tehdä tyhjään tilaan uusia osioita (kts. alta) tai käyttää GPartedia osioiden kasvattamiseen. Jos et enää käytä levytyökalua, sulje se.

Voit luoda uuden osion valitsemalla tyhjän tilan ja klikkaamalla Luo osio. Sitten vain valitset sille koon, tiedostojärjestelmän, nimen (vapaavalintainen) ja mahdolliset muut valinnat. Tiedostojärjestelmäistä yleiseen käyttöön suositeltavia ovat NTFS ja FAT (jälkimmäinen ei tue yli 4GB tiedostoja, eikä tiedostojen oikeuksia) sekä vain Linux käyttöön Ext4 ja XFS. Levytyökalu osaa kertoa tukemistaan tiedostojärjestelmistä jonkin verran tietoa valintalaatikon alla.


GParted

Klikkaa samasta listasta oikealla hiiren näppäimellä sitä osiota, jota haluat suurentaa. Jos osio on laajennetun osion sisällä, täytyy ensin kasvattaa laajennettua osiota. Valise valikosta Muuta kokoa tai siirrä. Muuta ikkunassa olevia lukuja haluamiksesi ja valitse Muuta kokoa tai siirrä. Voit siirrellä tai kasvattaa muitakin osioita ja valita vasta sitten Toteuta tai Toteuttaa jokaisen muutoksen erikseen.

Jos haluat luoda uusia osioita valitse varaamaton tila ja klikkaa Uusi-painiketta. Valitse haluamasi koko, vapaavalintainen nimi ja tiedostojärjestelmä. Tiedostojärjestelmäistä yleiseen käyttöön suositeltavia ovat NTFS ja FAT (jälkimmäinen ei tue yli 4GB tiedostoja, eikä tiedostojen oikeuksia) sekä vain Linux käyttöön esimerkiksi Ext4, JFS ja XFS. Tehtyäsi valinnat valitse Toteuta.

Sulje GParted, kun olet valmis.


Käynnistyslataajan asennus tai korjaus


Ubuntu

Jos jätit koneelle Ubuntun, jonka käynnistyslataajaa (Grub2) käytät, käynnistä kone uudelleen Ubuntuun. Käynnistyttyä avaa Pääte, jonka löydät Apuohjelmista. Komenna sillä 'sudo update-grub' (ilman lainausmerkkejä). Tällöin tutkitaan mitä käyttöjärjestelmiä koneelta löytyy ja korjataan käynnistyslataajan valikko sen mukaiseksi.

Jos jätit koneelle Ubuntun, mutta käytit aiemmin jonkin toisen asennetun järjestelmän käynnistyslataajaa, avaa pääte (käyttäen Ubuntun asennuslevyä kokeilutilassa).

1. Kuten yllä olevissa ohjeissa (kohta Osioiden poisto) komenna 'sudo fdisk -l' ja tarkista listauksesta Ubuntun osiosi nimi ellet sitä jo tiedä.

2. Liitä Ubuntun osio alla olevalla komennolla. Korvaten /dev/sdXY Ubuntun osiollasi. sudo mount /dev/sdXY /mnt 3. Jos käytät 11.04:sta vanhemman Ubuntun asennuslevyä, asenna Grub alla olevalla komennolla. Tällä kertaa korvaa /dev/sdX Ubuntun levyllä eli jätä numero pois. Tässä tapauksessa todennäköisin valintasi on /dev/sda sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdX Jos taas käytät 11.04:n tai uudemman Ubuntun asennuslevyä, asenna Grub alla olevalla komennolla. Tällä kertaa korvaa /dev/sdX Ubuntun levyllä eli jätä numero pois. Tässä tapauksessa todennäköisin valintasi on /dev/sda sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdX Ero johtuu pienestä muutoksesta Grubin 1.98 version ja 1.99 version välillä. Komennot on valittava vastaavasti, jos käytät jotakin muuta Linux-livelevyä.

4. Sulje pääte ja käynnistä uudelleen asennettuun Ubuntuun.

5. Käynnistyksen jälkeen korjaa käynnistettävien käyttöjärjestelmien lista komennolla: sudo update-grub (ohje englanniksi)


Windows XP

Jos jätit koneelle Windows XP:een käynnistä kone Windowsin asennuslevyltä ja avaa palautuskonsoli seuraavasti: Aseta Windows XP:n käynnistyslevyke levykeasemaan tai Windows XP:n CD-levy CD-asemaan ja käynnistä tietokone sitten uudelleen.

1. Valitse tietokoneen käynnistäminen CD-asematuella, jos näin kehotetaan tekemään.

2. Kun näyttöön tulee asennuksen aloitusnäyttö, käynnistä palautuskonsoli painamalla R.

3. Jos tietokoneessasi on useita käyttöjärjestelmiä, joihin voit käynnistää tietokoneen, valitse palautuskonsolissa käytettävä asennus.

4. Kirjoita järjestelmänvalvojan salasana, kun näin kehotetaan tekemään. Jos järjestelmänvalvojan salasana on tyhjä, paina ENTER-näppäintä.

Kirjoita palautuskonsoliin seuraavaat: fixboot fixmbr Jos siirsit Windowsin osiota seuraava komento voi olla tarpeen: bootcfg /rebuild 5. Käynnistä tietokone uudelleen kirjoittamalla komentokehotteeseen reboot ja painamalla sitten ENTER-näppäintä.


Windows Vista/7

Jos jätit koneelle Windows Vistan tai 7:n käynnistä kone asennuslevyltä, valitse näppäimmistösi ja kielesi ja klikkaa Next. Nyt valise Repair your computer. Valitse käyttöjärjestelmä, jonka haluat korjata. Valitse komentokehote (command prompt) ja komenna: Bootrec.exe /FixMbr Bootrec.exe /FixBoot Jos siirsit Windowsin osiota seuraava komento voi olla tarpeen: Bootrec.exe /RebuildBcd


Kaikki

Olet valmis. Voit kokeilla käynnistää uudelleen tarkistaaksesi onko käynnistyslataaja ja sen valikko kunnossa. Jos ne toimivat, voit vielä onnitella itseäsi. Muussa tapauksessa voinet haluta kysyä foorumilta neuvoa. Muista mainita mitä järjestelmiä koneella oli, mitä poistit ja mitä halusit jättää jäljelle. Mainitse myös käyttäneesi tätä ohjetta, jotta mahdolliset ohjeessa olevat virheet löytyisivät.

Lähde: http://wiki.ubuntu-fi.org/Asennuksen_poistaminen