Option GlobeTrotter

Kohteesta Linux.fi
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tiimalasi.png
Artikkeli sisältää vanhentunutta tietoa. Se on säilytetty historiallisista syistä, mutta sitä ei kannata yrittää päivittää. Sisältöä voi hyödyntää muilla sivuilla sen ajantasaisilta osin.
PCMCIA-väyläinen GlobeTrotter

Ainakin Elisa myy Suomessa Option N.V.:n valmistamia 3G- ja (E)GPRS -modeemeja Vodafone Mobile Connect -tuotemerkillä PCMCIA- ja USB-väyliin. Näille löytyy mallista riippuen vaihtelevasti Linux-tukea. Helpoimmillaan kortit lähtevät toimimaan ihan vaan tökkäämällä kiinni ja käyttämällä, joitakin varten täytyy asentaa erillisiä ajureita. Eri mallit tunnistaa helposti ainakin sarjanumerosta.

Laitetta voi käyttää usealla tavalla: joko tässä artikkelissa esitetyllä tavalla komentoriviltä esim. wvdial-ohjelmalla sekä graafisesti Vodafone Mobile Connect tai Umtsmon-sovelluksilla.

Gcom[muokkaa]

Gcom on työkalu GlobeTrotter-korttien ohjaamiseen, ja sillä hoituu esimerkiksi verkkoon rekisteröityminen. Siinä on oma BASICia muistuttava skriptikieli. SIM-kortti alustetaan valmiiksi yhteydelle ja rekisteröidään verkkoon käskyllä

gcom -d /dev/noz0

Jossa /dev/noz0 on sarjaporttilaite jonka kortti luo. Gcom etsii korttia oletuksena portista /dev/ttyS0, joten -d -parametria ei tarvita jos kortti asentuu siihen. Gcom löytyy ainakin Debianin ja siihen pohjautuvien jakeluiden (MEPIS, Ubuntu ym) sekä Mandrivan (comqt) pakettienhallinnoista.

Yhteyden muodostaminen[muokkaa]

Kun kortti on esimerkiksi gcomilla valmisteltu yhteydenottoa varten, korttia käytetään tavallisen modeemin tapaan esimerkiksi pppd:llä tai wvdialilla. Pppd:llä yhteyden muodostaminen onnistuu siten, että luodaan tarvittavat asetustiedostot hakemistoon /etc/ppp/peers, annetaan niille suoritusoikeudet (chmod +x /etc/ppp/peers/operaattori*) ja yhdistetään verkkoon komennolla pon operaattori. Tarvittavat asetustiedostot eri operaattoreille ja lisätietoja langattomista Internet-yhteyksistä löytyy artikkelista Matkapuhelin modeemina.

NZ- ja NL-alkuiset sarjanumerot[muokkaa]

Nämä ovat PCMCIA-väyläisiä laitteita, joille löytyy Nozomi-nimiset ajurit. Ne ovat osa oletusydintä versiosta 2.6.25 alkaen. Mandrivan ytimien mukana ne ovat tulleet versiosta 2007.1 ja PCLinuxOSin mukana versiosta 2007. Debianissa ja siihen pohjautuvissa jakeluissa asennus onnistuu module-assistantilla, ellei jakelussa tule niitä jo valmiiksi asennettuna. Homma hoituu näin:

apt-get install module-assistant
module-assistant prepare
module-assistant auto-install nozomi

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]