openSUSE

Linux.fista
(Ohjattu sivulta OpenSuSE)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


openSUSE

Julkaisija Suse
Viimeisin versio Leap 15.2  / 2020-07-02
Julkaisusykli 8kk tai rullaava julkaisutahti
Elinkaari 18kk https://en.opensuse.org/Lifetime
Pakettienhallinta RPM/ZYpp (zypper)/YaST
Tila toiminnassa
Arkkitehtuurit x86_64 (Leap)
Kotisivu opensuse.org

openSUSE on yksi suosituimmista jakeluista. openSUSEa kehitetään yhteisön sekä Susen avustuksella. openSUSEn "sisar"-julkaisu SUSE Linux Enterprise Server on yksi yritysmaailman suosituimmista Linux-jakeluista. Näiden molempien historia pohjautuu Suse-linux:iin ja niiden kehitys kulkee jossain määrin rinnakkain.

Versiot[muokkaa]

openSUSEsta on kaksi eri versiota Tumbleweed ja Leap.

Tumbleweed on rullaavan julkaisutahdin versio, josta ei julkaista erillisiä versioita vaan siihen tulee aina uusimmat paketit. Tumbleweedia suositellaan edistyneemmille käyttäjille. Se asennetaan julkaistusta snapshotista. Tumbleweedistä julkaistaan 32-bittinen ja 64-bittinen versio.

Version 13.2 jälkeen perinteinen openSUSE siirtyi toisenlaiseen julkaisumalliin, jossa tavallinen versioittain julkaistava versio seuraa SLES:iä. Samalla versionumerossa hypättiin numeroon 42.1 ja yleiseksi nimeksi sille annettiin Leap. 32-bittinen versio pudotettiin pois. 42-nimen jälkeen versionnumeroinnissa palattiin 15-sarjaan. Tumbleweedistä 32-bittinen versio julkaistaan edelleen.

Työpöytäympäristöt[muokkaa]

openSUSE on yksi harvoista jakeluista, jotka kohtelevat kaikkia työpöytäympäristöjä tasapuolisesti. openSUSEn asennusohjelma kysyy käyttäjältä haluttua työpöytäympäristöä ja asentaa sen. Perinteisesti SUSE-jakelut on kuitenkin mielletty KDE-jakeluiksi, sillä openSUSEn kehittäjät tekevät paljon töitä monien ei-Qt -ohjelmien, kuten Firefoxin, integroimiseksi KDE-työpöytäympäristöön. KDE on asennusohjelmassa oletus.

Järjestelmänhallinta[muokkaa]

SUSEn asetustyökalu YaST on yksi monipuolisimmista Linux-järjestelmän asetustyökaluista. Muille jakeluille ei yksinkertaisesti löydy samanlaista ja samantasoista työkalua, joka pystyisi säätämään lukuisia järjestelmän asetuksia ja hallitsemaan paketteja.

Pakettienhallinta[muokkaa]

openSUSEn käyttää LSB-standardin mukaisesti RPM-pakettienhallintajärjestelmää. openSUSEn paketinhallintatyökalu on ZYpp, jota käytetään joko komentorivipohjaisella zypperillä, tai graafisilla ohjelmilla kuten YaSTilla tai PackageKitillä.

Historia[muokkaa]

SUSE (alun perin lyhennys sanoista Gesellschaft für Software und Systementwicklung GmbH) on alun perin saksalaisen SUSE GmbH:n kehittämä jakelu, jonka yhdysvaltalainen Novell osti vuoden 2004 tammikuussa. Tämän jälkeen aloitettiin Opensuse. Attachmate Groupin ostettua Novelin se jakautti Novellin ja Susen omiksi tytäryhtiöiksi. Attachmate Groupin sulautui Micro Focusiin 2014. 18. maaliskuuta 2019. EQT Partners osti Susen; samalla Suse palasi itsenäiseksi yhtiöksi.

SUSE:sta on tarjolla siis kaupallinen SUSE Linux Enterprise -versio ja yhteisöpohjainen ilmainen openSUSE. openSUSE:n idea on samankaltainen kuin Fedoralla: luoda yhteisöversio kaupallisesti menestyvästä jakelusta.

Aiheesta muualla[muokkaa]

v  k  m
SUSE Linux-pohjaisia jakeluita
 Yrityksille suunnatut  SUSE Linux Enterprise
 Yhteisön tukemat  openSUSE Kubic | openSUSE Leap | openSUSE MicroOS | openSUSE Tumbleweed
 Keskeytyneet  SUSE Studio