Master Boot Record

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Master Boot Record (lyh. MBR) on kiintolevyn tai muun massamuistilaitteen alussa oleva data-alue, josta BIOS etsii käyttöjärjestelmän latauskoodin. Käynnistyslataimet kuten Grub ja LILO osaavat asentaa omat käynnistyskoodinsa MBR:lle.

Usein MBR:llä oleva koodi lataa varsinaisen käynnistyslataajan aktiiviseksi merkityltä osiolta. MBR:n "tyhjentämisellä" tarkoitetaan yleensä MBR:llä olevan latauskoodin korvaamista tällaisella koodilla.

Varsinaisen käynnistyslataimen lisäksi MBR-sektori sisältää levy-id:n (jota ei juurikaan käytetä linuxeissa), levyn osiotaulun (ensiöosioiden osalta) sekä maagisen numeron. Nämä neljä saa talteen komennolla

dd if=/dev/mikälie bs=512 count=1 of=mbr-mikälie.img

missä /dev/mikälie on kiintolevyn laitetiedosto, ensisijaiselle kiintolevylle /dev/sda.

Edelleen tiedot palautetaan komennolla

dd if=mbr-mikälie.img bs=442 count=1 of=/dev/mikälie
dd if=mbr-mikälie.img bs=1 skip=442 seek=442 count=4 of=/dev/mikälie
dd if=mbr-mikälie.img bs=1 skip=446 seek=446 count=64 of=/dev/mikälie
dd if=mbr-mikälie.img bs=1 skip=510 seek=510 count=2 of=/dev/mikälie

Yllä kohdetiedosto on viimeisenä, jotta mahdollinen enterin ennenaikainen painaminen ei saisi aikaan vahinkoa. Muutenkin dd:n kanssa on syytä olla tarkkana, sillä pieni kirjoitusvirhe saattaa pahimmillaan aiheuttaa tiedostojen tuhoutumisen.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]