macOS

Linux.fista
(Ohjattu sivulta Mac OS)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

macOS (aiemmin Mac OS X ja OS X) on Applen käyttöjärjestelmä, joka pohjautuu FreeBSD:n Mach-mikroytimeen. Sen Darwin-nimisen ytimen lähdekoodi on ollut avoimesti saatavissa OpenDarwin-projektissa, mutta tilanne on muuttumassa laittoman kopioinnin vaikeuttamiseksi.

Mac-tietokoneet[muokkaa]

MacOS toimii Mac-tietokoneissa eli tietokoneissa, jotka on kehittänyt Apple. MacOS on Windowsiin verrattuna paljon turvallisempi.

Minulla on Mac ja haluan Linuxin! Mitä tekisin?[muokkaa]

Uusiin Macceihin ei yleisesti ottaen valitettavasti saa toista käyttöjärjestelmää, kuten Linuxia. Linuxia voi kuitenkin käyttää Macissa virtuaalikoneena. Toki voit ostaa myös kokonaan uuden tietokoneen ja asentaa Linuxin siihen. Raspberry Pi-tietokoneissa toimii Linux mutta tällöin tarvitset myös hiiren, näppäimistön ja näytön.

Kenelle macOS sopii?[muokkaa]

On vaikea määritellä, miksi jollakin olisi macOS ja jollakin Windows. Jotkut vaan haluavat ostaa Windows-koneen sijaan Macin ja se voi olla heille hyvä ratkaisu. Syy macOSin käyttämiseen saattaa hyvinkin olla se, ettei se yleensä hidastu.

Työpaikat eivät yleensä (varsinkaan Suomessa) tarjoa ilmaiseksi työkoneeksi Maccia, koska he tarvitsevat Microsoftin palveluita työssään.

Mac-tietokoneiden historia[muokkaa]

Apple on alun perin valmistanut vain Mac-tietokoneita mutta nykyään näin ei enää ole. Nykyään Apple valmistaa paljon myös iPhone-puhelimia ja iPad-nimisiä tabletteja.