Master Boot Record

Linux.fista
(Ohjattu sivulta MBR)
Tux.png
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Master Boot Record (lyh. MBR) on kiintolevyn tai muun massamuistilaitteen alussa oleva data-alue, josta BIOS etsii käyttöjärjestelmän latauskoodin. Käynnistyslataimet kuten Grub ja LILO osaavat asentaa omat käynnistyskoodinsa MBR:lle.

Usein MBR:llä oleva koodi lataa varsinaisen käynnistyslataajan aktiiviseksi merkityltä osiolta. MBR:n "tyhjentämisellä" tarkoitetaan yleensä MBR:llä olevan latauskoodin korvaamista tällaisella koodilla.

Varsinaisen käynnistyslataimen lisäksi MBR-sektori sisältää levy-id:n (jota ei juurikaan käytetä linuxeissa), levyn osiotaulun (ensiöosioiden osalta) sekä maagisen numeron. Nämä neljä saa talteen komennolla

dd if=/dev/mikälie bs=512 count=1 of=mbr-mikälie.img

missä /dev/mikälie on kiintolevyn laitetiedosto, ensisijaiselle kiintolevylle /dev/sda.

Edelleen tiedot palautetaan komennolla

dd if=mbr-mikälie.img bs=442 count=1 of=/dev/mikälie
dd if=mbr-mikälie.img bs=1 skip=442 seek=442 count=4 of=/dev/mikälie
dd if=mbr-mikälie.img bs=1 skip=446 seek=446 count=64 of=/dev/mikälie
dd if=mbr-mikälie.img bs=1 skip=510 seek=510 count=2 of=/dev/mikälie

Yllä kohdetiedosto on viimeisenä, jotta mahdollinen enterin ennenaikainen painaminen ei saisi aikaan vahinkoa. Muutenkin dd:n kanssa on syytä olla tarkkana, sillä pieni kirjoitusvirhe saattaa pahimmillaan aiheuttaa tiedostojen tuhoutumisen.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]