Linux.fi:4 vuotta
Siirry navigaatioon
Siirry hakuun
18.4.2009 tulee kuluneeksi Linux.fi-wikin aloittamisesta neljä vuotta. Pitkään wikissä vaikuttaneet Heikki ja Maakuth haastattelivat toisiaan juhlan kunniaksi.
- M: Kerrohan Heikki, kuinka aikanaan tulit mukaan Linux.fihin?
- H: Wikin pystyttämisestä ja sellaisen tarpeellisuudesta oli aikoinaan keskustelua FLUGin sähköpostilistalla, mutta en tuolloin edes ollut FLUGin jäsen enkä tiennyt mitään tällaisista suunnitelmista. Jonkinlaisen väännön jälkeen wiki (onneksi) päätettiin perustaa, ja sen ollessa noin viikon ikäinen näin linkin nyt jo edesmenneen Raja-anturan sivuilla. Tätä ennen Raja-anturassa oli keskusteltu mahdollisesta oman wikin pystyttämisestä, ja olin sellaista kannattanut. Ajattelin, että suomalaisesta Linux-wikistä voisi tulla jotain ja kun sitten näin Linux.fi:ssä wikin, lähdin mukaan. Ensimmäisenä muokkauksenani siirsin wikin puolelle kirjoittamani ohjeen IPv6-tunnelin käyttöönotosta. Ja sillä tiellä tässä ollaan edelleen.
- M: Onko wikin parissa työskentelystä ollut hyötyä Linux-harrastuksen ulkopuolella?
- H: Wikiin kirjoittelu on opettanut minulle monia uusia asioita, ja parantuneesta Linux-osaamisesta toki on ollut jonkin verran hyötyä myös muussa kuin harrastusmielessä. Pääasiassa tämä menee kuitenkin harrastuksen puolelle, kun ei Linux-hommista tai tietotekniikasta sinänsä ole aikeissa ammattia itselle hommata.
- H: Mikä on paras kokemuksesi näiden neljän vuoden ajalta liittyen Linux.fihin?
- M: Vuosittaisissa kevätmiiteissä on ollut pieni osanotto, mutta hyvä tunnelma. Toisaalta FLUGin kunniamaininnan pokkaaminenkin viimekeväisessä HP Linux Forumissa oli varsin mielenkiintoinen kokemus. Ehkäpä paras on vielä edessä!
- H: Millaisena näet Linux.fin nykytilan? Entä miltä näyttää tulevaisuus?
- M: Liikennemäärät (noin 30 000 uniikkia kävijää kuukaudessa) ovat nykyisellään aika lupaavia kun ottaa huomioon kuinka erikoistunut sivusto meillä on. Kasvunvaraa on tietenkin aina enemmän kun Linux hiljalleen yleistyy työpöytäkäytössä, mutta toivottavasti meillä olisi mahdollisuus tarjota jonkunlaista lisäarvoa myös palvelinten ylläpitäjille. Kaikenkaikkiaan tulevaisuus näyttää valoisalta, ainakin parantumattoman optimistin näkökulmasta.
- H: Olisitko silloin neljä vuotta sitten uskonut, että vielä 2009 kirjoittelet tänne?
- M: Ehkei aivan silloin vielä olisi moista osannut arvata, mutta muutaman kuukauden jälkeen alkoi jo tulla pienessä mutta energisessä toimittajaporukassa esille sellainen tekemisen meininki, että pitkään jatkuvaa osallistumista pystyi jo arvailemaan.
- M: Vieläkö ajattelit ottaa osaa wikin kehittämiseen?
- H: Toki. Wikin parissa touhuaminen on vähän kausiluonteista, viime aikoina muokkailut ovat jääneet vähiin pääasiassa opiskelujen vaatiman ajan takia. Pyrkimyksenä on kuitenkin taas parantaa aktiivisuutta.
- M: Linux.fi alkaa olla valmis, homma on paketissa, ja on aika kääriytyä itsetyytyväisyyden viittaan, eikös? Vai vieläkö wikissä olisi parantamisen varaa?
- H: Juu täydellistä työtä on huono parantaa etenkin kun wiki tuo rahaa ovista ja ikkunoista eikä maineesta ja kunniastakaan ole puutetta. Tai no, ehkäpä sitä parannettavaa vielä löytyy. Huono projekti tällainen wiki kun tätä ei voi koskaan sanoa valmiiksi :)
- M: Onnittelut ja kiitokset kaikille osallistuneille menneistä neljästä vuodesta, toivottavasti toiminta jatkuu entistä aktiivisempana pian alkavalla 2010-luvulla!