Keskustelu Linux.fista:Luokitusremontti

Linux.fista

Elikkä nyt vaan kommentteja. Omasta mielestäni uusi luokitus vaikuttaa aika lupaavalta. --Maakuth 22. joulukuuta 2006 kello 16:50:49 (EET)


Mihinkähän muuten laittaisi tiedostojärjestelmät? Kuuluvatko ne Järjestelmä-luokkaan vai ohjelmiin? Tai kernelistä kertova artikkeli: järjestelmäjuttu selkeästi, mutta ohjelma myös. --Maakuth 22. joulukuuta 2006 kello 18:38:01 (EET)

Tiedostojärjestelmät minusta ehdottomasti järjestelmän alle. Kernelin kanssa homma ei ole niin selvä, mutta laittaisin järjestelmän alle. --Heikki 22. joulukuuta 2006 kello 19:16:14 (EET)

Kuvankäsittely, ääni yms. samaan luokkaan, esim. Media. Nettiohjelmiin www-selaimet, p2p, palvelimet jne. Yleensäkin yläluokkien määrän vähentäminen.

Pitäisikö jakeluilla olla omia luokkiaan? Luokka:Jakelut näyttää sekavalta, kun siihen kuuluu artikkeleja kuten Java Debianissa. Jakelukohtaiset luokat voisivat olla luokan Jakelut alaluokkia. Ongelmaksi voisi tulla luokkien pienuus. Sami Koskinen 13. tammikuuta 2007 kello 21:32:56 (EET)

Pitäisiköhän X:lle, näytön säätelylle, graafisille kirjautumisohjelmille, startx:lle, xinitille yms. olla oma luokkansa? Nämä näyttävät nyt jäävän melko hassuun asemaan. Luokkaan tulisi siis X:n infrastruktuuriin kuuluvia ohjelmia ja mahdollisesti asetustiedostoja ja ohjeita niihin liittyen, ei sovelluksia. Sopisiko nimeksi pelkkä X? --LP 21. helmikuuta 2008 kello 12.39 (EET)

Käyhän tuo minulle. --Pb 22. helmikuuta 2008 kello 13.25 (EET)

Jakelut[muokkaa]

Ensinnäkään sanat jakelut ei Googlessa välttämättä tarkoita samaa kuin Linuxin jakeluversiot, mikä lienee vakiintunut nimitys. Toisekseen luettelo Linuxeista on sama kuin niimen nimeäminen aakkosjärjestyksessä. Toisin sanoen Linuxeja ei ole mitenkään ryhmitelty niiden kehityskaarien mukaan, jotta lukija voisi suunnistuskentästä nähdä, mitä muita samansukuisia on olemassa.

Ajatellaanpa, että jollain on pöytäkoneella peruspakettina Debian, mitä hän haluaisi tutkia tarkemin erikois-Linuxian suutaan. Jäsentelemättömänä ei aakkosjärjestys tue mitenkään Linuxin itsensä mukaista ryhmittelyä.

Odottaisin kommenttia LP:ltä, joka on erikoistunut luokittelujen ja jäsentämisen poistamiseen. 80.223.125.28 6. maaliskuuta 2008 kello 17.17 (EET)

Termiin jakeluversio en ole törmännyt kuin tässä wikissä. Ilmeisesti eri piireissä käytetään eri nimityksiä. Itse olen tottunut termeihin jakelu ja distro. Sopivat hakusanat kannattaa manita jakelusivulla, muistaakseni ne mainitaankin.
Esimerkkiäsi ajatellen artikkelissa Debian pitäisi olla viittaus muihin Debian-sukuisiin lyhyellä kuvauksella – tai ehkä kapppale eri vaihtoehdoista – ja sama muiden jakeluiden kohdalla. Tällaisten viittausten tai tällaisen kappaleen lisääminen artikkelin loppuosaan lienee ongelmatonta. Sen sijaan erillisen listan laatiminen tähän tarkoitukseen tuntuu minusta turhalta, vaikka listasta ei liene haittaakaan. Olemassaolevaa muuussa tarkoituksenmukaisessa järjestyksessä olevaa listaa ei pidä muuttaa tällä tavalla (ainakaan ilman kunnollista keskustelua).
Mitä tulee erikoistumiseeni: en ole tietääkseni poistanut yhtään luokittelua tai jäsennystä enkä ole huomannut kiinnittäneeni niihin muutenkaan erityisen suurta huomiota.
--LP 7. maaliskuuta 2008 kello 10.48 (EET)
Termi Linuxin jakeluversiot kuulostaa ainakin omaan korvaani melko huonolta. Google-haulla "Linuxin jakeluversiot" löytyy 9 sivua. Lokalisointi.orgin sanakirjan mukaan käännöksiä termille distribution ovat (Linux-käyttöjärjestelmien tapauksessa) levitysversio, jakeluversio ja jakelu. Termillä Linux-jakelu löytyy jo huomattavasti enemmän tuloksia, ja tätä käytetään myös esim. Wikipediassa (esim. http://fi.wikipedia.org/wiki/Fedora_(Linux-jakelu) ).
Ehdottaisin luokkajaoksi sellaista, että luokkaan Jakelut kuuluisi vain eri jakelupaketeista kertovat artikkelit. Tämän luokan alaluokkina voisi sitten olla esimerkiksi Luokka:Debian-pohjaiset jakelut, johon kuuluisivat Debianiin pohjautuvat jakelut ja näille jakeluille tehdyt jakelukohtaiset ohjeet. Jakeluiden sukulaisuussuhteita voisi käsitellä myös jossain erillisessä artikkelissa.
Ja vaikka en haluakaan monia Wikipedian sääntöjä/käytäntöjä tänne, niin Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiä --Heikki 7. maaliskuuta 2008 kello 18.02 (EET)
En välttämättä tekisi eri jakeluihin pohjautuville jakeluille omia luokkiaan. Nykyään nämä sukulaissuhteet on jo käytännössä ilmaistu kolmessa paikassa, itse leipätekstissä, jakelu-mallineessa sekä uudessa sukujakeluita listaavassa mallineessa. Lisäksi saman artikkelin löytyminen sekä jakelut-luokasta että jostain sen alaluokasta saattaisi olla hämäävää. Jakeluita voi myös luokitella monella muullakin tavalla kuin vain esimerkiksi Debian-pohjaisuuden perusteella, esimerkiksi käyttötarkoitus, käyttöliittymä, asennusmenetelmä, päivitystahti, paketinhallinta ym ovat vähintäänkin yhtä tärkeitä, eikä yhteen luokittelutapaan siksikään kannattaisi kiinnittää näin suurta huomiota. Jakelun pohjautumisella johonkin muuhun ei aina myöskään ole kovin suurta merkitystä, harva esimerkiksi kiinnittää huomiota siihen, että Suse (alunperin) on Slackware-pohjainen jakelu. En myöskään usko, että tämä "pohjaisuus" on kovinkaan monelle aloittelijalle ensisijainen jakelunvalintakriteeri. Jakeluihin liittyvien ohjeiden siirtäminen omaan luokkaansa (esimerkiksi Jakeluohjeet) voisi sinänsä olla ihan järkevää, ainakin jos jakelut-luokka halutaan pitää enemmän aakkosellisena listana. Tulevaisuudessa Jakelun valinta -artikkelin lista voisi mielellään toimia pääasiallisena (kommentoituna) porttina jakeluartikkeleihin. Edellytyksenä olisi vain sen laajentaminen kattamaan muitakin kuin vain suurimpia jakeluita. --Pb 8. maaliskuuta 2008 kello 14.24 (EET)
Samoille linjoilla olen. Nuo jakeluiden sukulaisuussuhteet ovat suurimmalle osalle porukasta pelkkää

"hyvä tietää" -tietoa, todellista hyötyä siitä on aika vähän. --Maakuth 8. maaliskuuta 2008 kello 14.34 (EET)

Red Hat Enterprise Linux[muokkaa]

siirretty artikkelisivulta:
Pb ei hyväksy, että Red Hat Enterprise Linux luokiteltaisiin Redt Hat Linux -heimoisiin Linuxeihin suunnistuskenttiä tarkoittavissa mallinteissa. Ehdotus luokitteluksi ja keskusteluksi on pyydetty hänen keskustelusivuillaan. 80.223.125.28 10. maaliskuuta 2008 kello 18.55 (EET)

Tekemäsi RHEL-sukujakelumalline oli turha kopio Redhat-mallineesta, ja sitä paitsi täten asiasisällöltään virheellinen. RHEL löytyi jo ennestään "suunnistuskentästä" Malline:Redhat. --Pb 10. maaliskuuta 2008 kello 19.35 (EET)

siirretty sivulta Keskustelu käyttäjästä:Pb:Luokitusremontti:Red Hat Linux Enterprise:

Ehdotus[muokkaa]

Red Hat Linux[muokkaa]

- alku

Fedora Core[muokkaa]

- yhteisöversio

Fedora[muokkaa]

- yhteisöversion uusi nimi

Red Hat Enterprise Linux[muokkaa]

- kaupallinen yritysversio

CentOS[muokkaa]

- kaupalliseen yritysversioon perustuva yhteisöversio