Fedora Linux/Sudo

Linux.fista
(Ohjattu sivulta Fedora/Sudo)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä artikkelissa annetaan ohjeet sudon käyttöönottoon kahdella eri asetuksella: Oletus tyyliin, eli niin, että sudo kysyy käyttäjän omaa salasanaa, sekä niin, että salasanaa ei kysytä ollenkaan. Sudon käyttöön liittyy joitakin tietoturvariskejä, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen kuin sen ottaa käyttöön. Jos sudo asetetaan toimimaan niin, että se kysyy käyttäjän omaa salasanaa, niin onnistunut tunnistus pysyy voimassa tietyn ajan, jolloin salasanaa ei tarvitse syöttää uudestaan, jos sudoa käytetään samalla päätteellä. Jos salasanaa ei kysytä ollenkaan, niin kenellä tahansa koneelle jotenkin, etänä tai paikallisesti, pääsevällä on mahdollisuus suorittaa pääkäyttäjän oikeuksia vaativia komentoja.

Sudon asetusten muokkaaminen tapahtuu hyvin samaan tapaan useissa muissakin Linux-jakeluissa, mutta tarkalleen esitetyn kaltaiset asetukset toimivat ilmeisesti lähinnä Fedorassa ja RHEL-sukuisissa jakeluissa, kuten CentOSissa.

Järjestelmänvalvojien ryhmään lisääminen[muokkaa]

Kun Fedora käynnistetään ensimmäisen kerran luodaan muunmoassa käyttäjätunnus. Tämän käyttäjätunnuksen luonnin aikana voidaan lisätä käyttäjä järjestelmänvalvojien ryhmään, joka tarkoittaa sitä että käyttäjä voi käyttää sudoa antaen oman salasanansa rootin salasanan sijaan.

Jos ensimmäistä käyttäjää ei lisätty järjestelmänvalvojien ryhmään, käyttäjä voidaan lisätä siihen jälkikäteen komennolla:

$ su -
# usermod -aG wheel kayttajatunnus

Vaihtoehtoisesti käyttäjä on mahdollista lisätä järjestelmänvalvojien ryhmään graafisesti painamalla omaa nimeä oikeassa ylänurkassa, valitsemalla "Järjestelmän asetukset" ja sieltä "Käyttäjät". Avataan lukitus oikean ylänurkan painikkeella "avaa lukitus", kirjoitetaan rootin salasana, valitaan käyttäjä ja valitaan vetolaatikosta "Järjestelmänvalvoja".

Molemmilla tavoilla käyttäjän pitäisi kirjautua sisään uudelleen ennen kuin ryhmään lisääminen alkaa vaikuttaa.

Sudon asetusten muuttaminen[muokkaa]

Voit ohittaa tämän osion, jos et tahdo sudon sallivan komentojen suorittamista ilman salasanaa.

Sudon asetusten muuttamiseen käytetään visudo-ohjelmaa, joka käyttää vi-editoria asetustiedoston muokkaamiseen. Vi toimii kovin eri tavalla verrattuna esimerkiksi tyypilliseen graafiseen editoriin, kuten gedit, tässä artikkelissa annetaan vain sen verran tietoja, että sudon asetusten muuttamisen pitäisi onnistua. Vin käytössä auttaa myös artikkeli Vimin peruskäyttö.

Käynnistetään visudo root-käyttäjänä:

$ su -
# visudo

Tällöin aukeaa ruutu, jossa näkyy ns. sudoers-tiedosto. Selaa tiedostoa ja etsi sieltä seuraavantapaiset rivit:

## Allows people in group wheel to run all commands
%wheel    ALL=(ALL)    ALL

ja

## Same thing without a password
# %wheel ALL=(ALL)    NOPASSWD: ALL

Jos haluat sudon kysyvän peruskäyttäjän salasanaa ennen komennon suorittamista, tällöin on muokattava riviä

%wheel    ALL=(ALL)    ALL

Jos haluat, että sudo ei kysy ollenkaan salasanaa, tällöin on muokattava riviä

# %wheel ALL=(ALL)    NOPASSWD: ALL

Jos tahdot, ettei sudo kysy salasanaa, kommentoi ensimmäinen rivi siirtymällä sen alkuun ja lisäämällä #. Sen jälkeen siirry alemmalle toiselle riville ja paina kahdesti x-näppäintä. Tällöin visudo poistaa rivin alusta kaksi merkkiä, eli kommenttimerkin ja sen jälkeen tulevan välilyönnin.

Tämän jälkeen tallenna tiedosto ja poistu visudosta antamalla komento

:wq

Testaaminen[muokkaa]

Sudoa voi nyt testata antamalla komennon

$ sudo whoami

Jos komento tulostaa "root", niin silloin sudo toimii.

Lähteet[muokkaa]

Tämä artikkeli perustuu Fedorasolved.org-sivuston sudo-artikkeliin.