DVI

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
DVI .dvi

Kehittäjä(t) David R. Fuchs
Tiedostopääte .dvi
Mediatyyppi application/x-dvi

DVI (Device Independent file) on TeX-ohjelmiston tuottama tiedostomuoto, jonka sunnitteli David R. Fuchs vuonna 1979. Sen tarkoituksena on olla sekä kompakti että helposti koneen tulkittavissa oleva tiedostomuoto.

DVI on oletettavasti lyhenne sanoista DeVice-Independent, mikä tarkoittaa, että tiedostoa voidaan käsitellä tulostusta tai katselua varten useimmilla typografisilla tulostuslaitteilla tai näytöillä. DVI-tiedosto, jonka tyyppi tai pääte on dvi on alkuperäisen TeX:n tärkein tulostustiedosto (myöhemmät TeX:n kaltaiset järjestelmät, kuten pdfTeX, saattavat käyttää muita formaatteja).

DVI-tiedosto sisältää kaikki tulostusta tai esikatselua varten tarvittavat tiedot lukuun ottamatta varsinaisia bittikarttoja tai fonttien ääriviivoja, sekä erityiskomentojen avulla lisättävää materiaalia. DVI-tiedostossa olevat merkit (jotka edustavat tulostukseen tai näyttöön tarkoitettuja glyfejä) näkyvät asiakirjassa määritellyllä koodauksella. Minkä tahansa TeX-syöttötiedoston pitäisi tuottaa sama DVI-tiedosto riippumatta siitä, mitä TeX-toteutusta sen tuottamiseen käytetään.

DVI-tiedostoa voidaan käsitellä DVI-ajurilla, joka tuottaa erityisesti tietylle tulostimelle suunniteltua tulostetta tai tulostetta muussa muodossa (jakelua varten), tai sitä voidaan käyttää esikatseluohjelmalla tietokoneen näytöllä näyttämistä varten.

Huomaa, että XeTeX (joka julkaistiin jonkin aikaa pdfTeXin jälkeen) käyttää "laajennettua DVI-muotoa" (XDV) lähettäessään tulosteensa läheisesti kytkettyyn DVI-ajuriin, xdvipdfmx:ään. Kanoninen viite DVI-tiedoston rakenteesta on Knuthin ohjelman dvitype lähde, jonka alkuperäinen tarkoitus, kuten sen nimikin kertoo, oli tarkastella DVI-tiedoston sisältöä.