CD:n rippaus

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

CD:n rippaus tarkoittaa äänilevyllä olevien kappaleiden siirtoa tietokoneelle. Siihen löytyy Linuxissa paljon erilaisia menettelytapoja ja ohjelmia.

Cdparanoia[muokkaa]

Cdparanoia on komentoriviltä toimiva rippausohjelma. Siinä on erittäin hyvä naarmujen tunnistusjärjestelmä, jonka avulla viallisia sektoreita luetaan uudelleen niin kauan, että ne saadaan luettua oikein. Ohjelma lukee audioraidan levyltä datana. Ripattava data tallennetaan levylle WAV-, AIFC-, AIFC- tai raw 16 bit linear PCM -muodossa.

Goobox[muokkaa]

Goobox on CD-soitin ja ripperi GNOMElle. Goobox osaa hakea kappaleiden nimet Internetistä (CDDB). Moni käyttäjä suosii Gooboxia sen helppokäyttöisyyden vuoksi.

Grip[muokkaa]

Grip on GTK-käyttöliittymällä varustettu CD:n rippausohjelma. Se on helppokäyttöinen, ja tukee monenlaisia tiedostomuotoja ja koodausohjelmia. Grip osaa hakea kappaleiden nimet Internetistä (CDDB, FreeDB).

Icedax[muokkaa]

Icedax on komentorivipohjainen rippausohjelma. Se on osa cdrkit-projektia.

Konqueror[muokkaa]

KDE:n tiedostohallintaohjelma Konqueror osaa myös ripata cd:itä. Kun äänilevy laitetaan sisään, ilmestyy vasemmalla olevaan hakemistopuuselaimeen Audio CD Browser -hakemisto. Siellä näkyy virtuaaliset hakemistot, joista löytyy levyn sisältö erilaisilla koodauksilla varustettuna. Tiedostoja ei oikeasti ole siellä, mutta kun vaikkapa Ogg Vorbis -hakemistosta raahaa tiedostoja muualle, Konqueror pakkaa ne lennossa Ogg Vorbis -muotoon. Pakkauksen asetukset säädetään tarkemmin KDE Ohjauskeskuksesta (Control Center).

Sound Juicer[muokkaa]

Suomennetultaan nimeltään Musiikkimaija, Sound Juicer on GNOMEen kuuluva CD:n rippausohjelma. Käyttöliittymä tarjoaa oletuksena pakkauksen lähinnä FLACilla ja Ogg Vorbisilla, mutta sitä on mahdollista käyttää myös muiden koneelta löytyvien pakkaajien edustaohjelmana.

Ripper X[muokkaa]

Ripper X on GTK pohjainen ohjelma CD-levyjen rippaukseen ja tiedostomuuntoon. Se osaa muuntaa Ogg, MP3, ja FLAC tiedostomuotoihin, sekä se osaa hakea albumien ja kappaleiden nimet internetistä.

RipOff[muokkaa]

RipOff on CD-levyjen rippausohjelma. Ohjelma on englanninkielinen. Kehitys näyttää olevan pysähtynyt.

Rubyripper[muokkaa]

Rubyripper on tarkkaan rippaukseen tarkoitettu ohjelma.

Katso myös[muokkaa]

v  k  m
CD:n rippaus
Asunder | Cdparanoia | Goobox | Grip | Icedax | Sound Juicer | Rytmilaatikko | Ripper X | RipOff | Rubyripper