Bitcoin

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Bitcoin (BTC) on hajautettu digitaalinen valuutta, joka perustuu epäsymmetriseen salaukseen. Kaikki rahasiirrot ovat julkisia ja minkä tahansa osoitteen saldon pystyy katsomaan esimerkiksi Blockchain.info:n kautta. Bitcoineja hallitaan erilaisten asiakasohjelmien avulla.

Jotkut asiakasohjelmat lataavat verkosta lohkoketjun (blockchain), joka sisältää koko bitcoin-verkon rahansiirtohistorian. Mikäli levytilaa on vähän käytettävissä, kannattaa valita sellainen asiakasohjelma, joka lataa vain tarvittavat lohkoketjun osat käyttäjän koneelle, tai sellainen joka säilyttää lohkoketjun kolmannen osapuolen palvelimella (esim. Electrum).

Lohkoketju on nykyisin suurehko, koon näkee blockchain.infon sivuilta.

Asiakasohjelmat[muokkaa]

Armory[muokkaa]

Armory on asiakasohjelma, joka toimii Bitcoin Coren päällä tuoden lisäominaisuuksia siihen. Armoryä käytettäessä tarvitaan myös Bitcoin Core. Armory - Simple. Secure. Solid.

Bitcoind[muokkaa]

Bitcoind on komentorivipohjainen, ensimmäinen asiakasohjelma. Bitcoind löytyy useimpien jakeluiden pakettivarastoista.

Bitcoin Core[muokkaa]

Bitcoin Core on virallinen Bitcoinprojektin kehittämä ja ylläpitämä asiakasohjelma.

Bitcoin Wallet[muokkaa]

Bitcoin Wallet on asiakasohjelma Androidille. Siinä on muun muassa tuki QR-koodeille. Bitcoin Wallet - Google Play

Bitcoin XT[muokkaa]

Bitcoin XT on Bitcoin Coresta haarautettu ohjelma.

Electrum[muokkaa]

Electrum on mahdollisimman nopeaksi tarkoitettu asiakashjelma. Siinä käyttäjän tietokone ei käytä laskentatehoa bitcoinien varmistamiseen, vaan kaikki työ tehdään kolmannen osapuolen palvelimella, jossa myöskin lohkoketju säilytetään.

MultiBit HD[muokkaa]

MultiBit HD on tarkoitettu helpoksi asiakasohjelmaksi aloittelijoille, joilla ei ole juurikaan kokemusta bitcoinien käytöstä.

Sensuuri Gentoossa[muokkaa]

Gentoon bitcoind- ja bitcoin-qt-pakettien ylläpitäjä on lisännyt patchin, joka oletuksena sensuroi joukon Bitcoin-osoitteita. Sensuroituihin osoitteisiin ei voi lainkaan lähettää bitcoineja. Tämä ominaisuus on oletuksena käytössä ja se tulee asennusvaiheessa kytkeä pois, mikäli näin haluaa tehdä. bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=524512

Aiheesta muualla[muokkaa]