Voikko

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Voikko
Voikko-logo.png
Käyttöliittymä
Lisenssi GPLv3.0
Kotisivu voikko.puimula.org
Lähdekoodi Lähdekoodia ei ole määritelty

Voikko on vapaa avoimen lähdekoodin oikoluku- ja tavutusohjelmisto suomen kielelle. Sen avulla on mahdollista liittää oikoluku ja tavutus moniin eri ohjelmiin, esimerkiksi LibreOfficeen, Firefoxiin ja Thunderbirdiin. Se käyttää libvoikko-nimistä ohjelmakirjastoa ytimenään. Voikkoa on kehitetty ensisijaisesti suomen kielen tarpeisiin. Voikko onkin nykyään yksi parhaista saatavilla olevista työkaluista suomenkielisen tekstin tarkistukseen ja tavutukseen. Lisäksi Voikko on käytettävissä käsiteltäessä muitakin kieliä (mm. pohjoissaame ja gröönlanti) ja kieliteknologisia sovelluksia (mm. hakulavennus ja skannausvirheiden korjaus).

Voikko on Linuxin lisäksi saatavissa myös FreeBSD-, Mac OS X- ja Windows-käyttöjärjestelmiin.

Paketit

  • libreoffice-voikko paketin asentaminen lisää suomen kielen oikoluvun ja tavutuksen käytön LibreOffice-ohjelmistoon.
  • tmispell-voikko paketin asentaminen lisää suomen kielen tuen ispell-oikolukijaa käyttäviin ohjelmiin. Tämän avulla suomen oikoluku toimii mm. KDE-työpöytäympäristössä. Paketin mukana tulevassa README-tiedostossa on selvitetty, miten oikoluvun voi ottaa käyttöön muutamassa ispelliä käyttävässä ohjelmassa.
  • libenchant-voikko paketin asentaminen lisää suomen kielen oikoluvun mm. Abiword-tekstinkäsittelyohjelmaan ja moniin muihinkin sovelluksiin.
  • mozvoikko paketin asentaminen lisää suomen kielen oikoluvun mm. Iceweasel ja Firefox-selaimiin, sekä Thunderbird-sähköpostiohjelmaan.
  • libvoikko-dev sisältää oikoluvun testaukseen käytettävät komentoriviohjelmat voikkospell ja voikkohyphenate. Tämän paketin avulla voit myös lisätä suomen kielen oikoluvun ja tavutuksen omiin C- tai C++-kielellä tehtyihin ohjelmiisi.
  • python-libvoikko on Python-moduuli libvoikkoa käyttävien Python-kielisten ohjelmien kehittämiseen.


Asennus

Voikko löytyy eri ohjelmiin useimpien jakeluiden paketinhallinnasta. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Debian

Voikko on mukana Debianin oletuspakettilähteissä, ja näin ollen Voikon voi asentaa normaaliin tapaan paketinhallintatyökaluilla. Jos järjestelmän kieleksi on asennuksen aikana valittu suomi, on Voikko asennettu automaattisesti.

Voikon voi tarvittaessa asentaa käsin komennolla

aptitude install openoffice.org-voikko libenchant-voikko tmispell-voikko mozvoikko

joka asennetaa oikoluku- ja tavutustuen OpenOffice.orgiin, libenchantia ja ispelliä käyttäviin ohjelmiin (mm. KDE-ohjelmat) ja Firefoxiin. Asennukseen voi käyttää myös graafisia asennustyökaluja, kuten Synapticia, Adeptia tai KPackagea.

Fedora

Voikko löytyy Fedoran oletuspakettilähteistä. Asennusohje löytyy Voikon kotisivulta.

Mandriva

Voikko löytyy Mandrivan oletuspakettilähteistä. Asennusohje löytyy Voikon kotisivulta.

openSUSE

Ohjeet Voikon käyttöönottoon löytyvät opensuse.fi:n wikistä.

Ubuntu

Ubuntun versiosta 7.04 alkaen Voikko on sisällytetty Ubuntun pakettivarastoihin ja se asennetaan automaattisesti suomen kielipaketin mukana. Mikäli Voikko ei kuitenkaan ole asennettuna, voi sen asentaa samalla tavoin kuin Debianissakin.