Ero sivun ”Verkkokamera” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 61: Rivi 61:
  
 
=== Web-kameran kuvan lähettäminen webbisivulle ===
 
=== Web-kameran kuvan lähettäminen webbisivulle ===
Web-kameran näkymän saa lähetettyä verkkoon varsin helposti sopivalla ohjelmalla. Ohjeet täällä: [[Web-kameran-kuva-verkkoon]]
+
Web-kameran näkymän saa lähetettyä verkkoon varsin helposti sopivalla ohjelmalla. Ohjeet täällä: [[Web-kameran kuva verkkoon]]
  
 
==Aiheesta muualla==
 
==Aiheesta muualla==

Versio 29. lokakuuta 2007 kello 16.59

Linuxissa web-kameratuki pohjautuu yleensä Video4Linux-rajapintaan. Linuxin ytimeen sisältyy joitakin web-kamera-ajureita, mutta yleensä tuen saamiseen on käytettävä jotakin ulkoista ajuripakettia. Joistakin uusista jakeluista löytyy valmiiksi joukko ajuripaketteja, jolloin järjestelmä tunnistaa ja lataa automaattisesti oikean ajurin. Muussa tapauksessa ajuri on asennettava itse joko paketinhallinnan kautta tai lähdekoodista kääntämällä.

Vaatimukset

Kernelissä on oltava tuki Video4Linuxille (löytyy make menuconfigista polusta Device Drivers -> Multimedia devices). Se voidaan kääntää moduuliksi, jolloin moduuli voidaan ladata komennolla

modprobe videodev

Kameran ajurit

Vakiokernelissä

Ytimessä on mukana muutamia ajureita Video4Linuxille polussa Device Drivers -> Multimedia devices -> Video Adapters. Mikäli löydät sieltä oman kamerasi ajurin, valitse se (yleensä moduuliksi) ja käännä kernelisi uudet moduulit (make modules && make modules_install).

Philipsin kamerat

Philipsin web-kameroille on olemassa epävirallinen avoimen lähdekoodin pwc-ajuri 2.6-ytimille. Sivustolta löytyvät myös asennusohjeet.

Logitechin kamerat

Logitechin Quickcam-mallistoa varten on olemassa quickcam-ajuri, joka löytyy esimerkiksi Gentoon paketinhallinnasta nimellä qc-usb. Asennuksen jälkeen komento modprobe quickcam lataa ajurin ja ottaa kameran käyttöön.

Kyseinen ajuri ei kuitenkaan toimi Quickcam messenger -kameroiden kanssa. Nämä kamerat saa toimimaan Quickcam Messenger-ajurilla. Myös tämä ajuri asentuu ytimeen moduuliksi nimeltä quickcam. Asennus hoituu yksinkertaisella skriptillä, paketin purkamisen jälkeen komento ./quickcam.sh aloittaa asennuksen.

Mikäli sinulla on uudenmallinen Logitech Quickcam Express Plus (voit selvittää tämän lsusb - komennolla, ks. alla), yllämainittu ajuri ei toimi ja sinun on käytettävä spca50x - ajuria (ks. Muut kamerat)

ID 046d:0920 Logitech, Inc. QuickCam Express

Lista ainakin Gentoon paketinhallinnasta löytyvistä ajureista jotka tukevat Logitechin laitteita:

Ajuri (paketti) Tuetut laitteet Huom.
qc-usb http://qce-ga.sourceforge.net/
qc-usb-messenger http://home.mag.cx/messenger/
gspca http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html 2.6.11 tai uudemmille kerneleille!
gspcav1 http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html Hard-maskattu paketti, mutta tukee enemmän laitteita!
spca5xx http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html 2.6.11 tai vanhemmille kerneleille!


Muut kamerat

Yleisin epävirallinen ja avoimen lähdekoodin webkamera-ajuri Linuxille on ranskalaisen Michal Xhaardin kehittämä Gspca/Spca50x. Ajurin tekijän kehnosta englannin kielen taidosta huolimatta ajuri tukee yli kahtasataa eri mallia, kuten käy ilmi sivulla olevasta yhteensopivuuslistasta. Ajuri löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta (hae hakusanalla gspca tai spca5xx). Jos ajuria ei löydy valmiina pakettina, on se käännettävä itse lähdekoodista. Tarvittava lähdekoodipaketti löytyy sivulta Download. Tarvitset tavanomaisen gcc-ympäristön lisäksi myös nykyisen ytimesi lähdekoodit ja otsikkotiedostot (headers).

Käyttö

Still-kuvat

Kun ajurit on asennettu, näkyy web-kamera tavallisena videolaitteena (esim. /dev/video0 tai /dev/video/video0). Yksittäisiä still-kuvia voi ottaa esimerkiksi xawtv:llä, Camoramalla tai Gqcamilla.

Videokeskustelu

MSN-pikaviestiverkossa videokeskustelu onnistuu aMSN:llä versiosta 0.9.6 alkaen, Kopetella versiosta 0.11 alkaen (KDE 3.5) sekä java-pohjaisen Mercuryn uudehkoilla versioilla.

Videokeskustelu onnistuu myös esimerkiksi Ekigan (entinen GnomeMeeting) avulla.

Web-kameran kuvan lähettäminen webbisivulle

Web-kameran näkymän saa lähetettyä verkkoon varsin helposti sopivalla ohjelmalla. Ohjeet täällä: Web-kameran kuva verkkoon

Aiheesta muualla