Muokataan sivua Tarball

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
'''Tarball''' (leik. myös ''tervapallo'' tai ''tarrapallo'') on [[tar]]-ohjelmalla tehty tiedostoarkisto, joka yleensä on vielä pakattu esimerkiksi [[gzip]]- tai [[bzip2]]-menetelmällä. Jos kyseessä on puhdas tar-paketti, on tiedostonnimi muotoa <tt>nimi.tar</tt>. Jos on käytetty pakkausta, on tiedostonnimi muotoa <tt>nimi.tar.gz</tt>, <tt>nimi.tgz</tt>, <tt>nimi.tar.bz2</tt> tai <tt>nimi.tbz</tt> käytetystä pakkausmenetelmästä ja tiedostopäätteen sallitusta koosta riippuen. Tar-ohjelman komentorivivalitsimissa <tt>-j</tt> tarkoittaa bzip2-pakkausta ja <tt>-z</tt> gzippiä. Tarballeja käytetään yleisesti mm. ohjelmien [[lähdekoodi]]en jakeluun.
Tarball (leik. myös ''tervapallo'' tai ''tarrapallo'') on [[tar]]-ohjelmalla tehty tiedostoarkisto, joka yleensä on vielä pakattu esimerkiksi [[gzip]]- tai [[bzip2]]-menetelmällä. Jos kyseessä on puhdas tar-paketti, on tiedostonnimi muotoa <tt>nimi.tar</tt>. Jos on käytetty pakkausta, on tiedostonnimi muotoa <tt>nimi.tar.gz</tt>, <tt>nimi.tgz</tt>, <tt>nimi.tar.bz2</tt> tai <tt>nimi.tbz</tt> käytetystä pakkausmenetelmästä ja tiedostopäätteen sallitusta koosta riippuen. Tar-ohjelman komentorivivalitsimissa <tt>-j</tt> tarkoittaa bzip2-pakkausta ja <tt>-z</tt> gzippiä. Tarballeja käytetään yleisesti mm. ohjelmien [[lähdekoodi]]en jakeluun.


Tarball-tiedostossa on yleensä yksi [[hakemisto]], jonka sisällä arkistoidut tiedostot ovat, ja tästä seuraa tiedostoarkiston purkamisesta johtuva hakemisto. Tarbomb (''tervapommi'', ''tarrapommi'') on zip-tiedostoista tuttu arkistointitapa, jossa arkiston juuressa on useampia tiedostoja, ja siten se purkautuu useammaksi tiedostoksi, aiheuttaen helposti sotkua.
Tarball-tiedostossa on yleensä yksi kansio, jonka sisällä arkistoidut tiedostot ovat, ja tästä seuraa tiedostoarkiston purkamisesta johtuva kansio. Tarbomb (''tervapommi'', ''tarrapommi'') on zip-tiedostoista tuttu arkistointimuoto (zip-tiedosto on pakattu arkistotiedosto ^__^), joka purkaa arkistoimansa tiedostot samaan kansion itsensä kanssa.


Lähdekoodipaketissa on yleensä paketin juurihakemistossa tiedosto <tt>README</tt>, joka kertoo paketin käytöstä (usein miten pakettia [[kääntäminen|käännetään]] eksoottisille alustoille), hakemistot <tt>doc</tt> ja <tt>examples</tt> tai muita vastaavia, joista löytyy ohjeet ohjelman käyttämiseksi ja asetusesimerkkejä, sekä <tt>Copyright</tt>, <tt>NEWS</tt>, <tt>INSTALL</tt> ym. mahdollisesti kiinnostavaa.
Lähdekoodipaketissa on yleensä paketin juurihakemistossa tiedosto <tt>README</tt>, joka kertoo paketin käytöstä (usein miten pakettia käännetään eksoottisille alustoille), hakemisto <tt>doc</tt> tai muu vastaava, josta löytyy ohjeet ohjelman käyttämiseksi, sekä <tt>Copyright</tt>, <tt>NEWS</tt>, <tt>INSTALL</tt> ym. mahdollisesti kiinnostavaa.


==Pakkaaminen==
==Pakkaaminen==
Luodaan <tt>.tar.gz</tt>, <tt>.tar.bz2</tt> ja <tt>.tar</tt>-paketit hakemistosta warez:
Luodaan <tt>.tar.gz</tt>, <tt>.tar.bz2</tt> ja <tt>.tar</tt>-paketit hakemistosta /warez:
  [[tar]] -cjf warez.tar.bz2 warez
  [[tar]] -cjf warez.tar.bz2 /warez
  tar -czf warez.tar.gz warez
  tar -czf warez.tar.gz /warez
  tar -cf warez.tar warez
  tar -cf warez.tar /warez


==Purkaminen==
==Purkaminen==
Rivi 20: Rivi 20:
  tar -xf ismo.tar
  tar -xf ismo.tar


[[Valitsin|Valitsimella]] <tt>-k</tt> voi estää omien tiedostojen ylikirjoituksen tervapommin tiedostoilla.
==Tervapommin pakkaaminen==
 
Luodaan ''tervapommi'', tarbomb-paketti em. esimerkkejä mukaillen:
==Tervapommi==
  cd /warez
''Tervapommi'' eli tarbomb-paketti luodaan (vahingossa) em. esimerkkejä mukaillen:
  [[cd]] warez
  tar -cf warez.tar *
  tar -cf warez.tar *


Jos tarkistaa tiedostolistan ennen purkamista, on helppo tehdä väliaikaishakemisto ja purkaa tervapommi vasta siinä. Lopuksi pallon voi korvata korjatulla versiolla.
==Tervapommin jälkien siivoaminen==
tar tvf warez.tar | less
Mikäli lauennut termapommi on täyttänyt esimerkiksi [[kotihakemisto]]si läjällä ei-toivottuja tiedostoja, voi sen jäljet siivota helposti komennolla
[[mkdir]] warez
  [[rm]] -rf $(tar ft pommi.tar)
cd warez
Poistokomennolle rm annetaan tässä syötteeksi lista tervapommin (<tt>pommi.tar</tt>) sisältämistä tiedostoista.
tar xf ../warez.tar
cd ..
tar cf warez.tar warez
 
Aiemmin pahemman pommin saattoi tehdä antamalla [[Absoluuttinen tiedostonimi|absoluuttinen]] polku pakattaville tiedostoille.[http://www.sunmanagers.org/archives/1998/0269.html] <!--(SUMMARY:How do you untar a file with an absolute path name)--> Ainakin GNU tar (joka Linuxeissa yleensä on) tulkitsee polun suhteellisena. Haluttaessa absoluuttiset polut aloitetaan siirtymällä [[juurihakemisto]]on.
 
===Jälkien siivoaminen===
Mikäli lauennut tervapommi on täyttänyt esimerkiksi [[kotihakemisto]]si läjällä ei-toivottuja tiedostoja, voi sen jäljet siivota käyttämällä listaa tar-pakettiin sisältyvistä tiedostoista. Ensiksi varmistetaan less-komennolla, ettei mukana ole omiin tiedostoihin (jotka säilyivät joko valitsimen <tt>-k</tt> ansiota tai muusta syystä) viittaavia nimiä ja poistetaan muita kuin turvallisia merkkejä sisältävät tiedostonimet listasta. Jälkimmäiset tiedostot on poistettava erikseen.
 
tar tf pommi.tar > pommi.lst
[[less]] pommi.lst
$EDITOR pommi.lst
[[sed]] '/[^[:alnum:]._+-]/d' pommi.lst > lista.lst
  [[rm]] -rf $(< lista.lst)
rm -i ./ongelmallinen*nimi
 
Jos tervapommi oli iso ja laukesi järjestelmään, johon on saattanut syntyä uusia tiedostoja poistaminen on tehtävä huolellisesti. Tiedostolistaa voi esimerkiksi komennolla [[comm]] tai [[uniq]] verrata findilla tehtyyn listaan [[aikaleima|tiettynä ajankohtana muuttuneista]] tiedostoista (tar muuttaa mtimen arkiston mukaan, joten sitä ei voi käyttää). Pommissa saattoi olla myös rivinvaihdon sisältäviä tiedostonnimiä, joilla voi tehdä pahemmanlaista jäynää ja jotka on huomioitava erikseen.
 
find . -cnewer aikaleima1 \! -cnewer aikaleima2 -print > uudet.lst
sed '/[^[:alnum:]._+-]/d' pommi.lst > lista.lst
comm -1 -2 lista.lst uudet.lst > poistettavat.lst


[[Luokka:Tiedostomuodot]]
[[Luokka:Tiedostomuodot]]
[[Luokka:Ohjeet]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)
Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/Tarball