TZ

Linux.fista
Versio hetkellä 28. lokakuuta 2011 kello 13.27 – tehnyt LP (keskustelu | muokkaukset) (kuvaus ja käyttö)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

TZ ("timezone") on ympäristömuuttuja, jolla voi kertoa käytettävän aikavyöhykkeen käyttäjä-, sessio- tai ohjelmakohtaisesti.

Yleensä käytetään tiedoston /etc/timezone sisältöä ("Europe/Helsinki") viittauksena oikeaan aikavyöhykkeen kuvauksen sisältävään tiedostoon /usr/share/zoneinfo/Europe/Helsinki (tms., riippuen käyttöjärjestelmästä), mutta jos haluaa käyttää eri aikavyöhykettä kuin mitä järjestelmä käyttää, vastaavan viitteen voi sisällyttää tähän ympäristömuuttujaan.

Ympäristömuuttujaan voi myös sisällyttää varsinaisen aikavyöhykkeen kuvauksen.

Yleisin käyttö on oman aikavyöhykkeen asettaminen ulkomailla sijaitsevalla koneella, normaaleja asetustiedostoja käyttäen. Sopivan rivin voi sijoittaa esimerkiksi tiedostoon .bashrc:

TZ=":Europe/Helsinki"; export TZ

Jos kirjoittautuu graafisen kirjautumisohjelman kautta, ympäristömuuttuja on asetettava tämän asetusteidostossa, jotta se koskisi myös muita kuin komentoriviltä käynnistettyjä ohjelmia. Aikavyöhyke on yleensä asetettavissa myös työpöytäympäristön asetusohjelmien avulla.

Yksittäisen ohjelman voi käynnistää eri aikavyöhykkeeseen, esimerkiksi jos haluaa tarkistaa mitä kello näyttää toisessa maasssa:

env LC_DATE=en_US TZ=:America/New_York date