Ohjelmien käynnistäminen kirjauduttaessa sisään

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joskus halutaan ajaa tiettyjä komentoja (esimerkiksi käynnistämään halutut ohjelmat) automaattisesti kirjauduttaessa sisään joko graafiseen työpöytäympäristöön (esim. KDE tai GNOME) tai komentoriville.

Graafinen ympäristö[muokkaa]

KDE[muokkaa]

KDE:n voi asettaa käynnistämään ohjelmia lisäämällä hakemistoon ~/.kde/Autostart (~ viittaa käyttäjän kotihakemistoon) skriptit tai symboliset linkit, jotka KDE suorittaa sisäänkirjautumisen yhteydessä.

Esimerkiksi jos haluaisimme käynnistää Pidginin automaattisesti kun kirjaudumme sisään, voisimme luoda seuraavanlaisen skriptin tähän hakemistoon:

#!/bin/bash
/usr/bin/pidgin

Joka siis ajaisi komennon /usr/bin/pidgin eli käynnistäisi Pidginin sisäänkirjautumisen yhteydessä. Vaihtoehtoisesti vastaavan symbolisen linkin luominen onnistuisi komennolla

ln -s /usr/bin/pidgin pidgin

Tähän hakemistoon voi lisäksi lisätä .desktop-tiedostoja vaikkapa raahaamalla ne K-valikosta Konqueroriin, jossa on auki kyseinen hakemisto (~/.kde/Autostart).

Gnome[muokkaa]

 
Istuntojen asetukset -työkalu

Gnomessa sisäänkirjautumisen yhteydessä ajettavia ohjelmia hallitaan Istuntojen asetukset -työkalulla joka löytyy valikosta Järjestelmä - Asetukset - Istunnot tai Käynnistettävät ohjelmat. Uuden sovelluksen voi lisätä käynnistymään automaattisesti napsauttamalla Lisää-painiketta ja kirjoittamalla aukeavaan ikkunaan ohjelman nimi ja komento, joka suoritetaan kirjautumisen yhteydessä. Tämän jälkeen on vielä tarkistettava, että se on valittu Muut käytössä olevat ohjelmat -listassa.

Gnome on myös mahdollista saada muistamaan uloskirjauduttaessa käynnissä olevat ohjelmat ja käynnistämään ne automaattisesti seuraavalla käynnistyskerralla. Tämä onnistuu käyttämällä samaa työkalua ja valitsemalla Istunnon asetukset -välilehdeltä löytyvään Muista käynnissä olevat ohjelmat -asetukset. Toisaalta on myös mahdollista tallentaa sillä hetkellä käynnissä olevat ohjelmat oletuksena käynnistyviksi ohjelmiksi napsauttamalla Muista käynnissä olevat ohjelmat -painiketta.

XFCE[muokkaa]

 
Sovellusten automaattikäynnistys Xfce:ssä.

Sisäänkirjautumisen yhteydessä käynnistettäviä ohjelmia hallitaan Xfce:ssä asetusvalikon kohdasta Sovellusten automaattikäynnistys. Sama asetusohjelma käynnistyy myös komentoriviltä komennolla xfce-autostart-editor.

Sovelluslistaan voi lisätä uusia ohjelmia napista Lisää ja automaattikäynnistyksen voi tilapäisesti poistaa käytöstä poistamalla ruksin ohjelman kohdalta. Ohjelmien käynnistyskomentoja voi selvittää esimerkiksi Xfce:n valikkomuokkaimen (Menu Editor) avulla tai komentorivillä kokeilemalla. Ohjelmia voi myös etsiä manuaalisesti esimerkiksi hakemistosta /usr/bin/, missä useimmat työpöytäkäytössä tarvittavat ohjelmat sijaitsevat.

Yleinen[muokkaa]

Lisää ohjelman käynnistyskomento tiedostoon ~/.xinitrc, jolloin se ajetaan automaattisesti X:n käynnistyksen yhteydessä (xinit, startx). Muista määrittää ohjelma taustalle käynnistyväksi (&-merkki), jottei se pysäytä xinitrc:n ajamista. Xinitrc:n esimerkkisisältö:

yakuake &
exec openbox

Komentorivi[muokkaa]

Lisää oikea komento komentotulkkisi käynnistystiedostoon. Esimerkiksi Bashissa hyvä vaihtoehto on ~/.bashrc, Zsh:ssa ~/.zshrc ja Tcsh:ssa ~/.tcshrc.