Ero sivun ”Mandriva Linux” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 615 merkkiä poistettu ,  25. helmikuuta 2022
p
{{InternetArchive}}
(Pientä hienosäätöä että sisällysluottelossa Gnome ja KDE 4 näkyisivät saman arvoisina.)
p ({{InternetArchive}})
 
(27 välissä olevaa versiota 11 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{Historiallinen}}
{{Jakelu
{{Jakelu
| nimi=Mandriva Linux
| nimi=Mandriva Linux
Rivi 5: Rivi 7:
| kuvateksti=
| kuvateksti=
| julkaisija=Mandriva
| julkaisija=Mandriva
| viimeisin versio=2009.0
| viimeisin versio=2011.1
| päivämäärä=9. lokakuuta 2008
| päivämäärä=28. elokuuta 2011
| pakettienhallinta=[[RPM]]
| pakettienhallinta=[[RPM]]
| tila=toiminnassa
| tila=keskeytynyt
| arkkitehtuurit=i586, x86_64
| arkkitehtuurit=i586, x86_64
| äitijakelu=[[Red Hat]]
| äitijakelu=[[Red Hat Linux]]
| sukulaisjakelut=[[PCLinuxOS]]
| kotisivu=[https://web.archive.org/web/20150426231132/http://www.mandriva.com/en/ www.mandriva.com] {{InternetArchive}}
| kotisivu=[http://www.mandriva.com/ www.mandriva.com]}}
}}
 
Mandriva, eli entinen Mandrake, on yksi suosituimmista Linux-[[jakelu]]ista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. [[GUI|Graafiset]] asetustyökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen ja vain vapaista ohjelmistoista koostuva Free-versio (kolme tai neljä cd:tä). Sen lisäksi on saatavilla ilmainen [[KDE]]- tai [[GNOME]]-pohjainen Mandriva Linux One -[[live-CD]], johon sisältyy myös asennusmahdollisuus. 
 
==Mandriva 2009.0==


2009.0 on yksi Mandrivan lähiaikojen merkittävimmistä julkaisuista. [[työpöytäympäristö|Oletustyöpöytänä]] toimii [[KDE]] 4. Muita merkittäviä uutuuksia ovat [[Gnome]] 2.24, [[OpenOffice.org]] 3.0 sekä [[Mozilla Firefox]] 3. Käytettävä [[ydin]] on 2.6.27. Muita uutuuksia ovat mm [[LXDE]]-työpöytäympäristö sekä uudet teemat Mandrivan asetuskeskuksessa sekä asennusohjelmassa.
'''Mandriva''', eli entinen Mandrake, oli yksi suosituimmista Linux-[[jakelu]]ista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. [[GUI|Graafiset]] asetustyökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen ja vain vapaista ohjelmistoista koostuva yhden dvd:n Free-versio. Sen lisäksi on saatavilla ilmainen [[KDE]]- tai [[GNOME]]-pohjainen Mandriva Linux One -[[live-cd]], johon sisältyy myös asennusmahdollisuus.


Versiossa on myös panostettu erilaisten miniläppäreiden, kuten ASUS [[Eee PC]]:n, Acer Aspire Onen ja MSI Windin, tukemiseen.
==Versioita==
===Mandriva Linux Free===
Mandriva Linux Free on yhdellä dvd:llä toimitettava versio Mandrivasta. Se sisältää vain [[vapaa ohjelmisto|vapaita ohjelmistoja]] ja on vapaasti ladattavissa. Free-versioon sisältyvät kaikki kielipaketit (mukaan lukien suomi).


===Tarkempia ominaisuuksia===
===Mandriva Linux One===
Mandriva Linux One on yhdellä cd:llä ([[KDE]]- ja [[Gnome]]-pohjaiset versiot) toimitettava [[live-cd|live]]-versio Mandrivasta. Se on myös mahdollista asentaa kiintolevylle.


====Automaattinen pakettilähteiden asennus ja palvelimien hallinta====
Mandriva Linux Onen mukana tulee myös epävapaita multimediakoodekkeja ja ajureita. Se on vapaasti ladattavissa Internetistä.
Mandriva 2009.0:ssa pakettilähteisiin pääsy on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Pakettilähteet määritellään automaattisesti, mikäli asennuksen alussa on käytössä toimiva Internet-yhteys. Yksittäisiä pakettilähdepalvelimia ei ole valittuna, vaan nopein pelvelin valitaan automaattisesti [[aria2]]-nimisen työkalun avulla.


2009.0:ssa ei enää oletuksena pysty vaihtamaan käytettäviä päivityspakettilähteitä, mille on harvemmin tarvetta. Aikaisemmin käyttäjä saattoi erehdyksessä vaihtaa päivityslähteiksi, <tt>testing</tt>in tai <tt>[[backports]]</tt>in, mikä johti ongelmiin, kun päivityksissä tuli tarpeettomia tai testausvaiheessa olevia paketteja. Asetusta pystyy halutessaan yhä muuttamaan käynnistämällä asetustyökalun asiantuntijatilassa komennolla <tt>drakrpm-edit-media --expert</tt>.
Koska yhdelle cd-levylle ei mahdu kovin monen kielen käännöstiedostoja, on Mandriva Linux Onesta saatavilla monta eri kieliryhmille tarkoitettua versiota. Suomen kielen sisältävä versio on KDE4-version osalta nimeltään ''europe2'' ja Gnome-version osalta ''europe-americas''. Eri kieliset versiot saa valittua [http://www2.mandriva.com/downloads/?p=linux-one lataussivun] valikosta.


====Mahdollisuus ajastetun lapsilukon asettamiseen====
Suomen kielen tuki on myös mahdollista lisätä jälkikäteen muunkieliseen versioon asentamalla [[paketinhallintajärjestelmä|paketti]] <tt>locales-fi</tt> ja valitsemalla sen jälkeen suomen kieli asetuskeskuksessa kohdassa ''System'' --> ''Localization'' --> ''Manage localization for your system''. Uusien pakettien asennus tapahtuu kohdassa ''Software management'' --> ''Install & remove Software''.
Mandrivan lapsilukkotyökalu [[drakguard]] mahdollistaa nyt ajastusten käytön. Esimerkiksi pääsy tietyille sivustoille voidaan estää määriteltyinä kellonaikoina.


====Tarpeettomien ohjelmien poisto asennuksen jälkeen====
Asennuksen loppuvaiheessa One-versio tarjoaa mahdollisuutta ylimääräisten kielipakettien sekä sillä hetkellä käyttämättömien laiteajureiden poistoon.
One-[[live-cd]]:n [[asennusohjelma]]an on tullut mahdollisuus poistaa tarpeettomat ohjelmat asennuksen jälkeen. Nämä voivat olla esimerkiksi tiettyjä apuohjelmia, kielipaketteja tai ajureita. Tämä säästää levytilaa sekä estää ajan haaskaantumisen turhiin päivityksiin. Live-cd-pohjaisissa asennusohjelmissa ei ole mahdollista mukauttaa ohjelmavalikoimaa ennen asennusta.


===[[KDE]] 4===
===Mandriva Linux Powerpack===
* Vanha paneeli ja työpöytä korvattu [[Plasma]]-nimisellä sovelluksella, jossa kaikki työpöydän objektit ovat samanlaisia sovelluksia (ns plasmoideja), joita voidaan vapaasti siirrellä ja kääntää.                                     
Mandriva Linux Powerpack on Mandrivan maksullinen versio, johon sisältyy runsas valikoima kaupallisia ohjelmistoja.
* [[Phonon]] on uusi rajapinta, joka mahdollistaa eri mediasoitin[[taustaohjelma|taustaohjelmien]] (esimerkiksi [[GStreamer]] tai [[Xine]]) hallinnan samoja kutsuja käyttäen. Eri KDE-ohjelmien käyttämiä mediasoitintaustaohjelmia voidaan tällöin vapaasti vaihtaa sen mukaan, mikä niistä on toimivin.
* Paljon uusia sovelluksia, kuten [[Dolphin]]-tiedostohallintaohjelma, [[Okular]]-asiakirjakatselin sekä [[Dragon player]]-mediasoitin.


===[[Gnome]] 2.24===
*[http://www.mandriva.com/en/product/mandriva-linux-powerpack Powerpack Mandrivan sivuilla]
* [[Empathy]]-pikaviestinohjelma.
* Tuki välilehdille sekä tiiviille näkymälle [[nautilus|Nautiluksessa]]
* Tuki [[digi-tv]]-vastaanotolle [[Totem]]issa
* Useamman näytön tuki Gnomen näyttöasetustyökalussa ([[näytönohjain|näytönohjaimen]] ajurin tuettava [[XRandR|RandR]] 1.2:ta)


Mandriva-yhtiö on julkistanut Mandriva 2009.0:sta kaksi ilmaista ja yhden maksullisen version, Mandriva Linux Powerpackin. Aiemmin toimineet Discovery- ja Powerpack+-versiot on lakkautettu ja ne on yhdistetty nykyiseen Powerpackiin. Kaikki versiot ovat saatavilla sekä i586- että x86_64-alustoille.
===Mandriva Flash===
Mandriva Flash on kaupallinen, 8 gigatavun [[usb-muisti]]lla myytävä versio Mandrivasta.


== Suomenkielinen Mandriva Linux 2008.0 One -live-cd==
Muistitikulle on mahdollista tallentaa myös käyttäjän omia tiedostoja ja asetuksia. Vanhempia koneita varten mukana toimitetaan erillinen käynnistys-cd, jonka avulla järjestelmän käyttö onnistuu, vaikkei koneen [[BIOS]] tukisikaan usb-muistilta käynnistämistä. Mandriva Flashiin sisältyy suomen kielen tuki.
Suomenkieliset Mandriva Linux 2008.0 One -[[live-cd]]:t ovat saatavilla KDE-, GNOME-, ja Xfce-työpöytäympäristöillä. Levyiltä löytyy tuki suomen- ja englannin kielelle.


Julkaisun erot viralliseen Mandriva Linux 2008.0 One -järjestelmään verrattuna:
*[http://store.mandriva.com/product_info.php?products_id=394&language=en Mandriva Flash Mandrivan sivuilla]


*Lisätty asennuslevylle suomen käännöstiedostot ja oikoluku, poistettu muut kielet englantia lukuunottamatta
===Mandriva Corporate Server===
*Ydin vaihdettu desktop586:sta desktopiin (i686), jotta yli 900Mt RAM-muisti otetaan kokonaan käyttöön.
Mandriva Corporate Server on Mandrivasta johdettu kaupallinen jakelu, joka on tarkoitettu yritysten [[palvelin]]käyttöön.
*Päivitykset esiasennettu 27.10.2007 asti


KDE-levy on saatavilla [http://mandriva-fi.org/mandriva-one-fi/2008.0/ täältä.] Lisäksi levyistä on torrentit, jotka on listattu [http://bittorrent-mandriva-fi.tiilipruukki.net/ täällä]
===Mandriva Corporate Desktop===
Mandriva Corporate Desktop on yritysten työpöytäkäyttöön tarkoitettu Mandriva-johdannainen.


==Katso myös==
==Katso myös==
*[[Mandriva Move|Live-versio Move]]
*[[URPMI]]
*[[URPMI]]


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
*[http://www.mandriva.com/ Mandrivan kotisivu]
*[http://www.mandriva-fi.org/ Suomenkielinen Mandriva-yhteisö]
*[http://www.mandriva-fi.org/foorumi Suomenkielinen Mandriva-foorumi]
*[[wikipedia:fi:Mandriva Linux|Mandriva suomenkielisessä Wikipediassa]]
*[[wikipedia:fi:Mandriva Linux|Mandriva suomenkielisessä Wikipediassa]]
*[[wikipedia:Mandriva Linux|Mandriva englanninkielisessä Wikipediassa]]
*[[wikipedia:Mandriva Linux|Mandriva englanninkielisessä Wikipediassa]]


{{redhat}}
{{Red Hat}}


[[Luokka:Jakelut]]
[[Luokka:Jakelut]]
[[Luokka:Keskeytyneet jakelut]]
[[pl:Mandriva]]
10 147

muokkausta

Navigointivalikko