Muokataan sivua Mandriva Linux

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
{{Historiallinen}}
{{Jakelu
{{Jakelu
| nimi=Mandriva Linux
| nimi=Mandriva Linux
Rivi 7: Rivi 5:
| kuvateksti=
| kuvateksti=
| julkaisija=Mandriva
| julkaisija=Mandriva
| viimeisin versio=2011.1
| viimeisin versio=2009.0
| päivämäärä=28. elokuuta 2011
| päivämäärä=9. lokakuuta 2008
| pakettienhallinta=[[RPM]]
| pakettienhallinta=[[RPM]]
| tila=keskeytynyt
| tila=toiminnassa
| arkkitehtuurit=i586, x86_64
| arkkitehtuurit=i586, x86_64
| äitijakelu=[[Red Hat Linux]]
| äitijakelu=[[Red Hat]]
| kotisivu=[https://web.archive.org/web/20150426231132/http://www.mandriva.com/en/ www.mandriva.com] {{InternetArchive}}
| sukulaisjakelut=[[PCLinuxOS]]
}}
| kotisivu=[http://www.mandriva.com/ www.mandriva.com]}}
 
Mandriva, eli entinen Mandrake, on yksi suosituimmista Linux-[[jakelu]]ista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. [[GUI|Graafiset]] asetustyökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen ja vain vapaista ohjelmistoista koostuva Free-versio (kolme tai neljä cd:tä). Sen lisäksi on saatavilla ilmainen [[KDE]]- tai [[GNOME]]-pohjainen Mandriva Linux One -[[live-CD]], johon sisältyy myös asennusmahdollisuus. 
 
==Mandriva 2009.0==


'''Mandriva''', eli entinen Mandrake, oli yksi suosituimmista Linux-[[jakelu]]ista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. [[GUI|Graafiset]] asetustyökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen ja vain vapaista ohjelmistoista koostuva yhden dvd:n Free-versio. Sen lisäksi on saatavilla ilmainen [[KDE]]- tai [[GNOME]]-pohjainen Mandriva Linux One -[[live-cd]], johon sisältyy myös asennusmahdollisuus.
2009.0 on yksi Mandrivan lähiaikojen merkittävimmistä julkaisuista. [[työpöytäympäristö|Oletustyöpöytänä]] toimii [[KDE]] 4. Muita merkittäviä uutuuksia ovat [[Gnome]] 2.24, [[OpenOffice.org]] 3.0 sekä [[Mozilla Firefox]] 3. Käytettävä [[ydin]] on 2.6.27. Muita uutuuksia ovat mm [[LXDE]]-työpöytäympäristö sekä uudet teemat Mandrivan asetuskeskuksessa sekä asennusohjelmassa.


==Versioita==
Versiossa on myös panostettu erilaisten miniläppäreiden, kuten ASUS [[Eee PC]]:n, Acer Aspire Onen ja MSI Windin, tukemiseen.
===Mandriva Linux Free===
Mandriva Linux Free on yhdellä dvd:llä toimitettava versio Mandrivasta. Se sisältää vain [[vapaa ohjelmisto|vapaita ohjelmistoja]] ja on vapaasti ladattavissa. Free-versioon sisältyvät kaikki kielipaketit (mukaan lukien suomi).


===Mandriva Linux One===
===Tarkempia ominaisuuksia===
Mandriva Linux One on yhdellä cd:llä ([[KDE]]- ja [[Gnome]]-pohjaiset versiot) toimitettava [[live-cd|live]]-versio Mandrivasta. Se on myös mahdollista asentaa kiintolevylle.


Mandriva Linux Onen mukana tulee myös epävapaita multimediakoodekkeja ja ajureita. Se on vapaasti ladattavissa Internetistä.
====Automaattinen pakettilähteiden asennus ja palvelimien hallinta====
Mandriva 2009.0:ssa pakettilähteisiin pääsy on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Pakettilähteet määritellään automaattisesti, mikäli asennuksen alussa on käytössä toimiva Internet-yhteys. Yksittäisiä pakettilähdepalvelimia ei ole valittuna, vaan nopein pelvelin valitaan automaattisesti [[aria2]]-nimisen työkalun avulla.


Koska yhdelle cd-levylle ei mahdu kovin monen kielen käännöstiedostoja, on Mandriva Linux Onesta saatavilla monta eri kieliryhmille tarkoitettua versiota. Suomen kielen sisältävä versio on KDE4-version osalta nimeltään ''europe2'' ja Gnome-version osalta ''europe-americas''. Eri kieliset versiot saa valittua [http://www2.mandriva.com/downloads/?p=linux-one lataussivun] valikosta.
2009.0:ssa ei enää oletuksena pysty vaihtamaan käytettäviä päivityspakettilähteitä, mille on harvemmin tarvetta. Aikaisemmin käyttäjä saattoi erehdyksessä vaihtaa päivityslähteiksi, <tt>testing</tt>in tai <tt>[[backports]]</tt>in, mikä johti ongelmiin, kun päivityksissä tuli tarpeettomia tai testausvaiheessa olevia paketteja. Asetusta pystyy halutessaan yhä muuttamaan käynnistämällä asetustyökalun asiantuntijatilassa komennolla <tt>drakrpm-edit-media --expert</tt>.


Suomen kielen tuki on myös mahdollista lisätä jälkikäteen muunkieliseen versioon asentamalla [[paketinhallintajärjestelmä|paketti]] <tt>locales-fi</tt> ja valitsemalla sen jälkeen suomen kieli asetuskeskuksessa kohdassa ''System'' --> ''Localization'' --> ''Manage localization for your system''. Uusien pakettien asennus tapahtuu kohdassa ''Software management'' --> ''Install & remove Software''.
====Mahdollisuus ajastetun lapsilukon asettamiseen====
Mandrivan lapsilukkotyökalu [[drakguard]] mahdollistaa nyt ajastusten käytön. Esimerkiksi pääsy tietyille sivustoille voidaan estää määriteltyinä kellonaikoina.


Asennuksen loppuvaiheessa One-versio tarjoaa mahdollisuutta ylimääräisten kielipakettien sekä sillä hetkellä käyttämättömien laiteajureiden poistoon.
====Tarpeettomien ohjelmien poisto asennuksen jälkeen====
One-[[live-cd]]:n [[asennusohjelma]]an on tullut mahdollisuus poistaa tarpeettomat ohjelmat asennuksen jälkeen. Nämä voivat olla esimerkiksi tiettyjä apuohjelmia, kielipaketteja tai ajureita. Tämä säästää levytilaa sekä estää ajan haaskaantumisen turhiin päivityksiin. Live-cd-pohjaisissa asennusohjelmissa ei ole mahdollista mukauttaa ohjelmavalikoimaa ennen asennusta.


===Mandriva Linux Powerpack===
===[[KDE]] 4===
Mandriva Linux Powerpack on Mandrivan maksullinen versio, johon sisältyy runsas valikoima kaupallisia ohjelmistoja.
* Vanha paneeli ja työpöytä korvattu [[Plasma]]-nimisellä sovelluksella, jossa kaikki työpöydän objektit ovat samanlaisia sovelluksia (ns plasmoideja), joita voidaan vapaasti siirrellä ja kääntää.                                     
* [[Phonon]] on uusi rajapinta, joka mahdollistaa eri mediasoitin[[taustaohjelma|taustaohjelmien]] (esimerkiksi [[GStreamer]] tai [[Xine]]) hallinnan samoja kutsuja käyttäen. Eri KDE-ohjelmien käyttämiä mediasoitintaustaohjelmia voidaan tällöin vapaasti vaihtaa sen mukaan, mikä niistä on toimivin.
* Paljon uusia sovelluksia, kuten [[Dolphin]]-tiedostohallintaohjelma, [[Okular]]-asiakirjakatselin sekä [[Dragon player]]-mediasoitin.


*[http://www.mandriva.com/en/product/mandriva-linux-powerpack Powerpack Mandrivan sivuilla]
===[[Gnome]] 2.24===
* [[Empathy]]-pikaviestinohjelma.
* Tuki välilehdille sekä tiiviille näkymälle [[nautilus|Nautiluksessa]]
* Tuki [[digi-tv]]-vastaanotolle [[Totem]]issa
* Useamman näytön tuki Gnomen näyttöasetustyökalussa ([[näytönohjain|näytönohjaimen]] ajurin tuettava [[XRandR|RandR]] 1.2:ta)


===Mandriva Flash===
Mandriva-yhtiö on julkistanut Mandriva 2009.0:sta kaksi ilmaista ja yhden maksullisen version, Mandriva Linux Powerpackin. Aiemmin toimineet Discovery- ja Powerpack+-versiot on lakkautettu ja ne on yhdistetty nykyiseen Powerpackiin. Kaikki versiot ovat saatavilla sekä i586- että x86_64-alustoille.
Mandriva Flash on kaupallinen, 8 gigatavun [[usb-muisti]]lla myytävä versio Mandrivasta.


Muistitikulle on mahdollista tallentaa myös käyttäjän omia tiedostoja ja asetuksia. Vanhempia koneita varten mukana toimitetaan erillinen käynnistys-cd, jonka avulla järjestelmän käyttö onnistuu, vaikkei koneen [[BIOS]] tukisikaan usb-muistilta käynnistämistä. Mandriva Flashiin sisältyy suomen kielen tuki.
== Suomenkielinen Mandriva Linux 2008.0 One -live-cd==
Suomenkieliset Mandriva Linux 2008.0 One -[[live-cd]]:t ovat saatavilla KDE-, GNOME-, ja Xfce-työpöytäympäristöillä. Levyiltä löytyy tuki suomen- ja englannin kielelle.


*[http://store.mandriva.com/product_info.php?products_id=394&language=en Mandriva Flash Mandrivan sivuilla]
Julkaisun erot viralliseen Mandriva Linux 2008.0 One -järjestelmään verrattuna:


===Mandriva Corporate Server===
*Lisätty asennuslevylle suomen käännöstiedostot ja oikoluku, poistettu muut kielet englantia lukuunottamatta
Mandriva Corporate Server on Mandrivasta johdettu kaupallinen jakelu, joka on tarkoitettu yritysten [[palvelin]]käyttöön.
*Ydin vaihdettu desktop586:sta desktopiin (i686), jotta yli 900Mt RAM-muisti otetaan kokonaan käyttöön.
*Päivitykset esiasennettu 27.10.2007 asti


===Mandriva Corporate Desktop===
KDE-levy on saatavilla [http://mandriva-fi.org/mandriva-one-fi/2008.0/ täältä.] Lisäksi levyistä on torrentit, jotka on listattu [http://bittorrent-mandriva-fi.tiilipruukki.net/ täällä]
Mandriva Corporate Desktop on yritysten työpöytäkäyttöön tarkoitettu Mandriva-johdannainen.


==Katso myös==
==Katso myös==
*[[Mandriva Move|Live-versio Move]]
*[[URPMI]]
*[[URPMI]]


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
*[http://www.mandriva-fi.org/ Suomenkielinen Mandriva-yhteisö]
*[http://www.mandriva.com/ Mandrivan kotisivu]
*[http://www.mandriva-fi.org/foorumi Suomenkielinen Mandriva-foorumi]
*[[wikipedia:fi:Mandriva Linux|Mandriva suomenkielisessä Wikipediassa]]
*[[wikipedia:fi:Mandriva Linux|Mandriva suomenkielisessä Wikipediassa]]
*[[wikipedia:Mandriva Linux|Mandriva englanninkielisessä Wikipediassa]]
*[[wikipedia:Mandriva Linux|Mandriva englanninkielisessä Wikipediassa]]


{{Red Hat}}
{{redhat}}


[[Luokka:Jakelut]]
[[Luokka:Jakelut]]
[[Luokka:Keskeytyneet jakelut]]
[[pl:Mandriva]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)