Linux.fi:Kahvihuone

Linux.fista
Versio hetkellä 25. maaliskuuta 2007 kello 16.47 – tehnyt Heikki (keskustelu | muokkaukset) (botti!)

HUOM! Lisääthän uudet keskusteluaiheet kahvihuoneen alkuun, niin sivu pysyy selkeämpänä. Hyvän tavan mukaista on myös käyttää --~~~~~ -merkintää viestien lopussa, jotta kirjoittaja ja kirjoitusaika jäisivät selvemmin esille.

Vanhat keskustelut on arkistoitu sivulle Arkisto:Kahvihuone.

Botti

Säädimme käyttöön wikipediabotin, ja se tuntuu pelaavan hienosti. Botti toimii käyttäjätunnuksella Botti (Botin muokkaukset, eivät näy tuoreet muutokset -listassa). Eli nyt voidaan tarvittaessa ajella paljon työtä vaativia simppeleitä operaatioita! --Heikki 25. maaliskuuta 2007 kello 16.47 (EEST)

Miitti?

Irkissä heräsi keskustelua miitin järjestämisestä lähestyvien synttäreiden (2v) kunniaksi. Aiheesta tarkemmin sivulla Linux.fi:Miitti. --Heikki 3. maaliskuuta 2007 kello 13:28:54 (EET)

Ohjegenerointityöpaja 9.5.2007?

Hei! Järjestän Linux -teemailtoja Helsingissä TKO-älyn ja FLUGin yhteisprojektina, ja tuli täällä fyysisen puolen kahvipöydässä puheeksi että kun uusille käyttäjille suunnatut illat ovat niin suosittuja, niin mitä jos pidettäisiin toukokuussa työpaja jossa pykätään suomenkielisiä ohjeita osallistujien mielestä tarpeellisten asioiden tekemiseen (tai jos ohjeet jo on mutta niitä ei vaan löytynyt, linkitetään). Sopisiko Linux-wikiä käyttää ohjegenerointialustana, ja jos niin olisiko tässä jotain valmistelua tarpeen - pitäisikö syntyvät tuotokset esim. merkitä jotenkin tietyllä tavalla Ohjeet-luokan lisäksi, ja onko jokin erityisen hieno ohjesivu josta voisi kehottaa osallistujia ottamaan mallia? --Sini Ruohomaa, etunimi.sukunimi iki.fi.

Hyvä idea! Toki tänne saa ohjeita luoda, eikä niitä minusta tarvitse mitenkään ihmeemmin merkitä. Esimerkiksi Yhteenveto-laatikkoon tai keskustelusivulle voi kuitenkin kirjoittaa, mistä ohje on peräisin ihan vaan mielenkiinnon vuoksi. --Heikki 20. helmikuuta 2007 kello 14:40:04 (EET)
Mahtava homma tosiaan! Eikä välttämättä tarvitse kirjoittaa uusiakaan artikkeleita, vanhoja voi laajentaa, ajanmukaistaa tai korjata kielellisesti. Kielellistä hienosäätöä ym. voi tehdä vaikkei aiheesta varsinaisesti olisikaan tietotaitoa. --Maakuth 20. helmikuuta 2007 kello 18:27:52 (EET)

Luokitusremontti

Käykääs tarkistamassa Linux.fi:Luokitusremontti ja kommentoikaa. Ei viitsi rueta toteuttamaan noin laajaa muuttelua ilman muiden näkemyksiä. --Maakuth 27. joulukuuta 2006 kello 18:30:06 (EET)

Linkit kaupallisiin firmoihin

Miten pitäisi suhtautua siihen että wikissä on linkkejä kaupallisten firmojen sivuille ? Ainakin käyttäjä 195.237.17.61 on aktiivisesti siivonnut näitä, mielestäni hyödyllisiä linkkejä pois. JukkaL

Minusta kaupallisien firmojen sivuille voi linkittää jos ne liittyvät oleellisesti asiaan. Eli esimerkiksi artikkelissa Mistä Linux voi olla esimerkiksi tuo linkki Dataclubin sivuille. Mitään tarkkoja sääntöjä en linkkien suhteen kuitenkaan sanoisi, tapauskohtaisesti jokainen voi käyttää omaa harkintakykyään. --Heikki 30. marraskuuta 2006 kello 21:50:47 (EET)
Itsekin olisin semmoisella linjalla, että olkoot vaan jos niistä on lisäarvoa. Eri juttu on sitten pelkkä mainostaminen - linkkien työntäminen paikkoihin jonne ne eivät kuulu. Botnetithän tätä harrastavat. Mutta ei kaupallisuus mielestäni ole mikään varsinainen huono puoli jollekin linkille. Onhan täällä esim. artikkeli Linux-kannettavat, joka muodostuu ihan pelkistä ostovinkeistä ja linkeistä kauppiaiden sivuille. --Maakuth 1. joulukuuta 2006 kello 12:47:47 (EET)
En kyllä sanoisi että tuo käyttäjä on "aktiivisesti siivonnut", yhdessä artikkelissa siirtänyt tietoja paikasta toiseen. --Maakuth 13. joulukuuta 2006 kello 23:29:12 (EET)

Päivitys etusivulla

Siirsin Etusivu2:sta etusivulle uuden selkeämmän ryhmittelyn sisällöstä. Samalla toteutin Etusivun osat mallinteilla; etusivu säilyy edelleen suojattuna (se tuntuu olevan liian suosittu spämmäyskohde suojaamattomana), mutta nyt kuka tahansa voi silti muokkailla etusivun sisältöä muokkaamalla seuraavia sivuja:

--Heikki 28. marraskuuta 2006 kello 17:11:35 (EET)

Siivoustoimenpiteitä

Tekniset ongelmat on saatu korjattua, joten nyt pitäisi saada noiden peelojen tuotokset siivottua. Siivosin nyt sellaista mitä osui eteen, mutta varmaan vielä jotain peelosivuja jäi vähintäänkin uudelleenohjauksiksi. Näistä voi ilmoitella irkissä tai vaikka listata tähän, niin saadaan kaikki siivottua. --Heikki 23. lokakuuta 2006 kello 13:40:36 (EEST)

Mahtavaa. Taas voidaan edetä wikin kehityksessä. --Maakuth 23. lokakuuta 2006 kello 18:42:34 (EEST)

Teknisiä ongelmia

Pistänpä tänne tietoa, jotta ette ihmettele miksi ylläpitäjät eivät ole poistelemassa tuon teinipeelon luomia sivuja. Wikissä on meinaan nyt sellaisia ongelmia, että sivujen siirtämisessä ja poistamisessa tulee tietokantavirhettä. Tämä johtunee väliaikaisista ongelmista wikiä hostaavan Mpolin palvelimilla muutostöiden takia. Hommat saadaan varmaan kuntoon tässä piakkoin, ja saattaa olla että on palautettava joku varmuuskopio tietokannasta. --Heikki 4. lokakuuta 2006 kello 07:01:22 (EEST)

Jakeluihin perustuvia käyttäjäryhmiä?

Tuossa kun oman käyttäjäsivuni tein, niin tulin miettineeksi että jos tekaisisi käyttäjäluokkia (tai mallineita), siis jakeluihin perustuvia. Näkisi vähän että minkä järjestelmien käyttäjiä täältä oikein löytyy, ja onpa siitä ehkä jotain hyötyäkin, osaisi ehkä kysyä joitain distrokohtaisia tarkennuksia joistain pikkuasioista suoraan oikeilta käyttäjiltä. --JTS 20. syyskuuta 2006 kello 21:21:51 (EEST)

Jos joku voista tekee pienet siistit mallinteet niin ei kai niistä erityistä haittaakaan olisi (eikä kyllä minusta mitään hyötyäkään) --Heikki 20. syyskuuta 2006 kello 21:45:27 (EEST)
Tämän tyyppisiähän on Wikipediassa, miksikäs noita ei voisi laittaa. Hyötypuoli on tietysti mahdollisesti hiukan minimaalinen, mutta ehkä jotain yhteisöllistä kehitystä voisi seurata. --Maakuth 25. lokakuuta 2006 kello 22:40:25 (EEST)

Kuvakaappausten koko

Tästä tuli artikkelissa Kmail juttua. Eli kun ohjelmista kertoviin artikkeleihin laitetaan kuvakaappauksen pikkukuva, niin mikä koko kuvalle annetaan. Monessa kuvassa käytetään nyt 200px:ää, mutta joidenkin mielestä se on liian pieni ja 256:tta ehdotetaan. Esimerkiksi artikkelissa Kmail kuvakoko on nyt 256px ja artikkelissa KDevelop 200px. Ehkäpä tuo 200 on turhan pieni, mutta viekö suurempi kuva sitten liikaa tilaa käytettäessä pienempiä resoluutioita? Minulla on ykkösnäytöllä resoluutiona 1280*1024, jossa tuo 256px on kyllä ihan sopivan kokoinen. Eli jonkinlainen yhtenäinen linja noihin pikkukuvien kokoon voitaisiin päättää. --Heikki 25. elokuuta 2006 kello 23:20:07 (EEST)

Lisäsin vertailun tuohon alle. Itsestä on vaikea uskoa että 256 on liian iso kellekään. Tilaa jää vielä 800 resoluutiollakin tarpeeksi tekstille. --JTS 25. elokuuta 2006 kello 23:56:40 (EEST)
Onko sillä loppuen lopuksi merkitystä saako pikkukuvasta selvää vai ei. Senhän voi joka tapauksessa klikata suuremmaksi hallutessaan --Rantarosvo 26. elokuuta 2006 kello 00:10:32 (EEST)
Itse olen 200pxää suosinut. Samapa tuo kunhan itse kuva on 1:1 resoluutiolla tallenettu wikiin. --Maakuth 26. elokuuta 2006 kello 22:15:38 (EEST)

Vertailu

Kuvakokona 200
Kuvakokona 256

Kirjanmerkit/bookmarks

Kirjanmerkin nimen tulisi olla ohjaava.

Löysin nämä sivut MBNetistä linkillä "Linux-ohjeita suomeksi". Se olisi ollut erinomainen kirjanmerkin nimi. Linkki itse ehdotti kirjanmerkiksi "Etusivu - Linux.fi".

Kuka etsii suomalaista Linuxia sanalla "etusivu"? Pelkkä "Linux.fi" tai "Linux suomeksi" ohjaisivat paremmin. Sana "etusivu" on (lähes?) tarpeeton.

Lukirähjiöinen Tuo otsikko on mediawikin ominaisuus, sama homma koskee wikipediaakin. Harvemminpa nettisivun otsikko varsinaisesti kertoo sen sisällöstä tuota tarkemmin. Kun menet jollekin muulle sivulle tässä wikissä tai wikipediassa niin huomaat että sivun nimi tulee tuolle samalle kohtaa (Linux.fi:Kahvihuone - Linux.fi). Mielestäni tämä käytänne on ihan hyvä. Mutta tervetuloa lukemaan ja kirjoittamaan! --Maakuth 22. elokuuta 2006 kello 11:03:26 (EEST)

Kehitysidea

Siirretty sivulta Keskustelu:Etusivu --Heikki 8. elokuuta 2006 kello 11:09:29 (EEST) 1. Tänne Linux.fi:hiin voisi pystyttää SMF-foorumin, koska täällä voisi olla tasokas ryhmä kasassa. 2. Etusivulle voisi lisätä Linuxuutiset. 3. Kun kerran on näin hyvä .fi domain on hukkaa tuhlata rahaa siihen, että täällä olisi vain Linuxwiki. Täällä voisi olla paljon muutakin Linuxiin liittyvää.

Pohtimisen arvoisia ideoita...
2. Linux-uutisia tarjoavia suomalaisia sivustoja on jo jopa linkitettynä etusivulla, ja suhtaudun varauksella vähien resurssiemme kuluttamiseen uutisten kirjoittamiseen. Tietysti joku Wikipedian tyylinen "Ajankohtaista"-laatikko voisi toimia jossa olisi yhden rivin "uutisia" tyyliin "KDE 3.5.4 julkaistu".
1. Sama asia, kannattaako meidän lähteä kilpailemaan esim. Raja-anturan tai sfnet.atk.linuxin kanssa? Suhtaudun varauksella, muiden mielipiteitä?
3. Yleinen Linux-sivusto on joskus ollut suunnitteilla, esimerkiksi Tietoa-sivulla luki aiemmin: " wiki.linux.fi on osa www.linux.fi sivustoa.". Tämä projekti vaan taitaa olla kuollut. Teppo ehkä osaisi sanoa tästä jotain.
Ps. Allekirjoitetaan viestit (kirjoita viestisi perään --~~~~)
--Heikki 8. elokuuta 2006 kello 11:09:29 (EEST)
Uutiset voidaankin jo toteuttaa täällä Wikin sisällä, jos niitä joku haluaa alkaa kirjoittamaan. Eli tehdä vain malline uutiset, joka sitten sisällytettäisiin etusivulle (kuten vaikka Wikipediassa on). --JTS 8. elokuuta 2006 kello 16:47:37 (EEST)
Jos jollakulla moiseen riittää aikaa ja viitseliäisyyttä, niin antakaa paukkua. Ylläpito päivittää etusivua sitten tarpeen mukaan. --Maakuth 9. elokuuta 2006 kello 02:24:51 (EEST)
Tein nyt tuon mallinteen: Malline:Uutiset. Jos sinne muodostuu jotain niin liitetään se etusivulle. --Heikki 9. elokuuta 2006 kello 09:27:11 (EEST)
Olen joskus ajatellut, että tällainen Linux.fi-niminen sivusto voisi toimia Linuxin "virallisena" suomalaisena kotisivuna, kuten se vissiinkin joskus muinoin toimikin (yritti toimia). Tällä meinaan, että sivuston tulisi tarjota aivan perinteisessä staattisessa muodossa lyhyt ja ytimekäs kuvaus siitä, mikä on Linux, kertoa kuinka sellainen asennetaan, sekä ylläpitää laajaa ja ajantasaista linkkiluetteloa suomenkielisistä Linux-sivustoista, -ohjeista ja -foorumeista (ja mahdollisesti myös muutamista tärkeimmistä kansainvälisistä). Lisäksi voisi tietysti olla kätevää, jos sivu pystyisi jollain tekniikalla (RSS?) kokoamaan keskeisien Linux-uutissivustojen annin samaan paikkaan. Tämä kaikki edellämainittu varmasti helpottaisi aloittelijoiden siirtymistä Linuxiin. Myös keskustelufoorumi voisi tulla kysymykseen, mutta sen täytyisi olla melko yleisluontoinen, koska eri jakeluilla on kuitenkin omat fooruminsa ja postituslistansa. Lähinnä kai sellainen voisi toimia tappelupaikkana siitä, mikä on paras distro, ja kenties tarjota aloittelijoille apua jakelun valintaan sun muuhun. --Teuvotohvelo 15. elokuuta 2006 kello 21:08:14 (EEST)

Kyllä uutiset ja keskustelufoorumi ym. kaikki voidaan toteuttaa jos joku viitsii tuottaa sisältöä ja esim. niitä uutisia. Linkkilistakin kyllä kunhan löytyy ne linkit. Tervetuloa hommiin.--Teppo 19. elokuuta 2006 kello 00:03:44 (EEST)

Elämän suuria kysymyksiä

Nyt kun olen päässyt keskustelusivujen kirjotuksessa makuun, niin jatketaan samaan malliin;) Utelisinkin nyt: Käykö tänne artikkelit mm. muista POSIX järjestelmistä (BSD, Solaris (ei, en käytä solarista), Syllable, Minix...) ja niiden kerneleistä? Nuohan toimivat aika pitkälti samoilla ohjelmilla (GNU yms.) joten se luultavasti rikastaisi vain wikin sisältöä. Mikä on tuomio tälläselle sisällölle? --Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 12:40:09 (EEST)

Ainakin BSD:stä on jo tynkäartikkeli. Minusta ainakin artikkelit koskien ko. järjestelmien toimintaa Linuxin kanssa esim. samassa verkossa / samalla koneella kuuluvat kyllä tänne, mutta muiden, Linuxiin liittymättömien artikkelien kanssa ollaankin jo vähän "wikin rajojen" ulkopuolella. Tosin koska wikillä ei ole mitään paperimedian kaltaisia kokorajoja, ei meidän tarvitse olla kovin tiukkoja "rajojen" suhteen. Eli summa summarum: minun puolestani POSIX-järjestelmiä koskevia artikkeleita saa kirjoittaa kunhan pidetään mielessä että tämä on pääasiassa Linux-wiki. --Heikki 4. heinäkuuta 2006 kello 12:53:56 (EEST)
Okje, ihan järkevä periaate! --Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 13:00:53 (EEST)
Hyvältä kuulostaa minunkin mielestäni. --Pb 4. heinäkuuta 2006 kello 13:48:30 (EEST)
Jepså! Mietin tossa ennen kun rupean mitään tekemään, niin olisiko se hyvä organisoida kunnolla heti alkuunsa. Tarkoitan luokkia yms. (Eka mietin projektisivua kans, mutta täällä ei taida projektisivuja olla) Ytimien ja käyttöjärjestelmien selaaminen voisi helpottua huomattavasti jos olisi vaikka jokin "POSIX"-luokka. Pääsyy on se, että niitä artikkeleja tulisi (hamaassa tulevaisuudessa) olemaan mailmaton määrä (Linux ja variantit, L4 perhe ja niiden variantit, BSD:t, Solaris, Syllable, HURD, Minix yms). Mulla on kait joku ihme luokkafetissi, mutta tässätilanteessa luokka olis (kaiketi) ihan tarpeellinen;) --Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 14:54:54 (EEST)
Voihan niitä luokkia vapaasti tehdä, hyvin harkittuina ne vain parantavat käytettävyyttä. Mitä nyt tähän POSIX-luokkaan tulee, niin kuvaavampi nimi voisi olla Ytimet. Toinen juttu sitten, että kannattaako lähteä kilpailemaan Wikipedian kanssa tekemällä tänne esim. iso läjä Minix-artikkeleita kun vähät voimavarat voisi paremmin käyttää Linux-ohjeistuksen tekoon. Edelleenkään tuskin kannattaa tänne kirjoittaa omaa artikkelia Linux-ytimen historiasta kun Wikipediasta jo sellainen löytyy. Linkkaaminen ja redirect-sivut ovat tietysti eri asia. --Pb 4. heinäkuuta 2006 kello 15:20:36 (EEST)
Hmmm, joo, "Ytimet" olisi muuten ihan ok, mutta sitten ongelmaksi tulee Syllablen tapaiset marginaali käyttikset, jotka ovat sekä ydin että käyttöjärjestelmä. Hmmm, kompromissihän voisi olla "Ytimet&käyttöjärjestelmät" tai jotain sinne päin? (Voin luokka aloittaa tekemään, heti kun on nimet mietitty;)) Taikka yksi vaihtoehto voisi olla että kuvaukset käyttöjärjestelmistä tehtäisiin omaan artikkeliin, ja ytimet (joista on varmaan enemmän kerrottavaa) olisivat eri artikkelissa... ...Taikka sitten projekti voitaisiin aloittaa kuten WWW-Selaimet, eli laittettaisiin aluksi kaikki ytimet samaan artikkeliin? Miltäs vaihtoehdot kuulostaa?--Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 17:32:36 (EEST)
Vähän tuntuu, että tuo menee jo tämän wikin aihealueen ulkopuolelle. Kenties voisit mieluummin parannella Wikipedian näitä aiheita käsitteleviä artikkeleja? --Pb 4. heinäkuuta 2006 kello 20:52:39 (EEST)
Joo, laajemmat artikkelit noista aiheista voisi kuulua wikipediaan, mutta siitä syystä ehdottaisinkin alkuun WWW-Selaimet-artikkelin tyylistä lähestymistapaa, niin ei tule liikaa "täytettä", sieltä voisi sitten myöhemmin niitä irrotella erikseen jos ne kasvaa. Mutta pidän sinäänsä tärkeänä noista järjestelmistä kertomista, koska käyttäjälle Solariksen, BSDn, ja Linuxin erot graafisissa ohjelmissa ja komentorivillä ei näy, vaan muutokset ovat "pinnan alaisia", eli erillaisia tapoja käsitellä ajureita, eri tehtäväajastin, eri rakenne yms.(siis yleensä) Ja siitä syystä olisi hyvä tuoda käyttäjälle selville, että ls komento toimii myös käyttäjän BSD.ssä;) (meinaan, että muitten Posix-järjestelmien käyttäjät voisivat etsiä täältä vinkkejä, siksi tämä olisi hyvä paikka sille tiedolle;)) --Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 21:39:43 (EEST)
Voithan sinä toki vapaasti tuollaisen Unix-sukuiset käyttöjärjestelmät -artikkelin tehdä. Pointtinani vain nyt oli se, että tämäntapaiseen aihealueen rajoilla liikkuvaan hommaan ei välttämättä nyt niin paljon kannattaisi vaivaa uhrata, vähät resurssit kannattaisi mieluummin suunnata sivuston varsinaisen pääsisällön paranteluun. --Pb 4. heinäkuuta 2006 kello 23:02:44 (EEST)
Ajattelin joo (ainakin aluksi) yhden artikkelin, joka voisi kertoa niistä muista ytimistä, aloitan vääntämään sitä nyt, kerron täällä kun se on aloitettu --Solarius 5. heinäkuuta 2006 kello 15:09:48 (EEST)
Välihuomautus: artikkeli jonka tyyliä meinasin, onkin WWW-selaimet;) --Solarius 5. heinäkuuta 2006 kello 15:12:07 (EEST)
Ny on aloitettu!Muita käyttöjärjestelmäytimiä Joudun lähtemään nyt pomppimaan muualla, joten olen varmaan vasta illalla parantelemassa sitä --Solarius 5. heinäkuuta 2006 kello 16:14:03 (EEST)

Kuvakaappausten tekijänoikeudet

Katselin tässä että Pb:llä on ollut tapana laittaa ainakin pelien kuvakaappauksiin lisenssiksi itse pelin lisenssi (GPL tai LGPL), kun muutoin tähän asti on ollut monilla (mukaan lukien minulla) tapana lisensoida kuvakaappaukset wikin lisenssin alla. Enpä tiedä ylittävätkö kuvakaappaukset edes teostokynnystä, ja onhan tämä aika "turha" pikkuasia, mutta minusta voisi olla jokin yhtenäinen linja. --Heikki 7. huhtikuuta 2006 kello 11:22:09 (EEST)

Niin, onhan sitä mielenkiintoinen pohtia. Wikipediassa aihetta on näemmä käsitelty tarkemmin, tai ei oikeastaan. Eipä noilla kuvien lisensseille nyt ole edes suurempaa väliä jos niitä kerran saa käyttää ja ei muokkailla. Uusi logo on ainakin public domainia, että sen suhteen ei ole ongelmaa :) --Maakuth 7. huhtikuuta 2006 kello 11:40:25 (EEST)
Minun käsittääkseni ohjelman tekijällä olisi yleensä tekijänoikeus myös ohjelmasta otettuihin kuvakaappauksiin, joten tavallaanhan se rikkoisi tekijänoikeutta, jos GPL-lisensoidun ohjelman kuvakaappaus julkaistaisiin vaikkapa CC:n alaisuudessa. Nyt kun katsoin, niin Wikipediassa on mallinne, jossa lukee seuraavaa: "Tämä kuvakaappaus on tekijänoikeudella suojatusta elokuvasta, televisio-ohjelmasta, tietokoneohjelmasta tai -pelistä. Kuvaa käytetään Wikipediassa Suomen tekijänoikeuslain sitaattioikeuden ja Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain fair use -oikeuden nojalla artikkelissa [[{{{1}}}]]. Kuvan käyttö muussa yhteydessä on kielletty. Kuvakaappauksen lähde on mainittava. " Kyllähän tämäkin tukee sitä, että ohjelman tekijällä olisi jonkinlainen tekijänoikeus myös kuvakaappauksiin. Sitaattioikeudella niitä kuitenkin saisi julkaista, ja aika harvalla ohjelmantekijällä luultavasti on muutenkaan mitään sitä vastaan, että täällä wikissä tavallaan mainostetaan hänen ohjelmaansa kuvakaappauksen avulla. Vähän sekavaahan tämä kuitenkin nyt on. Toisaalta onko siitä nyt erityisesti niin haittaakaan, vaikka täällä wikissä kuvakaappaukset olisivat eri lisensseillä? Vaikka tietysti ongelmiahan tulee sitten, kun joku täällä julkaisee kuvakaappauksen suljetusta kaupallisesta ohjelmasta. Mitä sille sitten lisenssiksi pannaan, vai pannaanko mitään? --Pb 7. huhtikuuta 2006 kello 12:57:55 (EEST)
Niin samapa kai tuo. Kieltämättä tuo jälleenlisensöinti tuntuu näin tarkemmin ajateltuna hiukan arveluttavalta. Jos jätetään kaappauksista lisenssimaininnat kokonaan pois :P --Maakuth 7. huhtikuuta 2006 kello 14:01:15 (EEST)
Jätetään vaan. Enemmän taitavat yleensä aiheuttaa ongelmia kuin mitä niistä on hyötyä. Varsinaiset "teokset", kuten vaikkapa itsepiirretyt kuviot ovat tietysti sitten asia erikseen. --Pb 7. huhtikuuta 2006 kello 16:48:06 (EEST)
Juu, tehdään niin. --Heikki 7. huhtikuuta 2006 kello 16:51:20 (EEST)

Bileet!?

800 artikkelia meni tänään rikki, ja 1v-synttärit on 18.4. Mites juhlitaan? --Maakuth 5. huhtikuuta 2006 kello 12:04:35 (EEST)

Juhlitaan niin, että jatketaan tätä samaa muokkaustahtia aina synttäreihin asti, että saadaan silloin 1000:s artikkeli kasaan. Sitten rynnätään nyyseihin ja kaikkialle muuallekin huutamaan näitä kahta merkkitapausta ja saadaan wikille kovasti lisää tunnettavuutta ja kasoittain lisää muokkaajia. 18.4.2007 voidaankin sitten juhlia 3000:a artikkelia. --Pb 5. huhtikuuta 2006 kello 12:14:56 (EEST)
Voihan tuota yrittää! Aiheita tarvittaisiin. Entisiä etusivuja ihasteltiin eilen, aika skeptisesti lähtenyt homma liikkeelle :). Hyvä että tämä on näinkin hyvin liikkeellä. --Maakuth 5. huhtikuuta 2006 kello 12:24:45 (EEST)
Vähän tällaista aaltoilevaahan tämä wikihomma aina on. Vähän aikaa innostutaan muokkaamaan kovasti ja inspiraatiota riittää, sitten myöhemmin voi taas tulla todella hiljaisia aikoja. Toivotaan, että sitä nyt jaksaisi muokata. Itsellä on tällä hetkellä meneillään uusien komentorivikomentojen lisääminen Komentorivi-luokkaan sekä peliartikkelien kirjoittaminen. Myöhemmin olisi ehkä tarkoitus laajentaa aloittelijan ohjeita, komentorivin perusteita sekä tätä Netfilter/Iptables-hommaa. Saa nyt nähdä, kuinka kauan sitä jaksaa muokkailla tähän tahtiin. Tosin joillakuilla vain loppuu se inspiraatio [1]. --Pb 5. huhtikuuta 2006 kello 12:45:17 (EEST)
Näinhän se menee. 1000:n artikkelin tavoite on aika hurja, artikkeleita pitäisi syntyä yli 15 päivässä synttäreihin asti. Mutta voihan sitä yrittää :) --Maakuth 5. huhtikuuta 2006 kello 12:52:36 (EEST)
1000 artikkelia tosiaan turhan huima, mutta jos tällainen muokkaustahti pysyy yllä niin ei tiedä mihin päädytään (muistetaan kuitenkin että määrä ei korvaa laatua). Nyt kun spämmiaalloistakin on päästy eroon voi enemmän keskittyä sisällöntuottamiseen (kunhan nyt ensin saa koeviikon ohitse koulussa). Oli kyllä mukava katsella noita vanhoja Etusivuja yms, näkee että on jotain saatu aikaan! --Heikki 5. huhtikuuta 2006 kello 14:15:58 (EEST)
Voi olla, että jää saavuttamatta... Hyvä siihen on kuitenkin pyrkiä. Muokkausaikaakin nyt on, näin abi kun olen, ja pääsykokeisiin on vielä pitkä aika. --Pb 5. huhtikuuta 2006 kello 14:22:03 (EEST)

komento- ja koodiesimerkit

Mietinpä vaan, että wikiin komentoesimerkkejä lisäillessä on aika turhaa tehdä se ilmoittamatta distroa, jossa kyseinen komento/asetus/xxx toimii. Esimerkkinä nyt vaikka tuo DHCP.

Juu, dhclient mahtanee olla kaikille Linux-distroille yhteinen, ja FreeBSD:ssäkin se toimii. Mutta joo, toi /etc/network/interfaces onkin debian-spesifinen vastoin kuvitelmiani. Korjataanpa. Ja allekirjoitellaan nämä postittelut niin tietää kuka sanoi mitäkin ilman historian selailua. --Maakuth 4. huhtikuuta 2006 kello 18:33:10 (EEST)
Tämä distrospesifisyys on aika hankala ongelma. Muutamissa artikkeleissa (esim. NFSv4 ja Samban käyttöönotto) menee suuri osa artikkelin sisällöstä ohi muilta kuin Fedoran käyttäjiltä. Kirjoittajien tulisi pyrkiä ottamaan huomioon eri distrojen erot, noiden distrospesifisten artikkelien muuttamisessa yleispätevämmiksi olisi joillekkin paljon hommaa... --Heikki 4. huhtikuuta 2006 kello 18:44:34 (EEST)
Loputon suohan se on jos rupeaa tekemään kaikille distroille omat sivut tmv. mutta helpolla pääsee jo jos ilmoittaa edes sen yhden distron jolla homma toimii, että esimerkki antaa edes osviittaa. Suurin osa lukijoista kuitenkin on kai aloittelijoita? Sikke 4. huhtikuuta 2006 kello 20:13:09 (EEST)
Juu, yleiseen tasoon pyritään ja jos selvitetään erikoistapauksia niin pitää mainita että missä jakelussa näin on. Jonkunmoinen osa lukijoista varmaankin on aloittelijoita, mutta edistyneemmillekin käyttäjille löytyy lukemista, mm. pitkälle edennyt WLAN-artikkeli. --Maakuth 4. huhtikuuta 2006 kello 20:15:51 (EEST)
Joo pyritään vaan, voin allekirjoittaa ;) Ajattelin osallistua talkoisiin aina silloin tällöin kun on tullut muutama vuosi asiaan perehdyttyä... Sikke 4. huhtikuuta 2006 kello 20:19:04 (EEST)

Spämmintorjunta ja mustat listat

Selailin Wikimedian Metawikin spämmintorjuntaan liittyviä sivuja ([2] [3]) ja löysin erään sangen tehokkaalta vaikuttavan spämmintorjuntaominaisuuden, nimittäin mustat listat. Eli käytännössä näiden idea on se, että Mediawiki aina ennen minkä tahansa sivun tallennusta tutkii, löytyykö tekstistä tiettyjä avainsanoja, jotka on määritelty wikin omassa mustassa listassa, ja jos löytyy, niin se estää sivun tallennuksen suoraan. Wikimedialla on oma valmis musta listansa, joka olisi helppo kopioida tännekin. Tämä lista ei yleiswikin ollessa kyseessä ole edes erityisen tiukka, vaan sivuilla sallitaan esimerkiksi erään tunnetun v-alkuisen lääkkeen nimi. Kun tämä wiki nyt kuitenkin käsittelee pelkkää tietotekniikkaa, eikä esimerkiksi farmasiaa tai lääketiedettä, niin mustaa listaa voisi tiukentaa entisestään ja näin välttyä vielä suuremmalta osalta spämmistä. --Pb 20. maaliskuuta 2006 kello 18:42:07 (EET)

Hyvältä vaikuttaa tosiaan. Nämä spämmiaallot botnetillä ovat aika v-mäisiä palautella... Toivottavasti saadaan tuo käyttöön. --Heikki 20. maaliskuuta 2006 kello 20:57:43 (EET)
Jaa niin vielä, toistaiseksi jos joku huomaa spämmäysaallon iskeneen niin olisi hyvä jos ilmoittaisitte mahdollisimman nopeasti ylläpitoon esim. #wikilinux@ircnet tai pikaviestimillä (kts. ylläpitäjien käyttäjäsivut), jotta spämmääjät saadaan bannattua mahdollisimman aikaisin. --Heikki 20. maaliskuuta 2006 kello 21:38:46 (EET)
Lähetin asiasta viestiä Tepolle, sanoi, että parin päivän sisällä pitäisi tulla käyttöön, kunhan hän muilta kiireiltään ehtii. --Pb 21. maaliskuuta 2006 kello 09:50:01 (EET)
Hienoa! --Heikki 21. maaliskuuta 2006 kello 10:16:10 (EET)

Kenen sivusto?

Olisi mukavaa tietää, kuka tai ketkä tämän sivuston takana ovat. Sivujen alareunassa olevan linkin perusteella löytyvällä sivulla Linux.fi:Tietoja on kerrottu kyllä kuka domainnimen omistaa, mutta selailemalla en löytänyt sen enempää tietoa siitä, mitä Mpolin takaa löytyy. Projektina tämä suomenkielinen Linux-Wiki on valtavan hyvä. Linuxia saadaan toivottavasti tunnetummaksi tavallisen rahvaan joukossa tämän tyylisen työkalun avulla - ja eniten tietenkin tästä on varmaan apua aktiiviharrastajajoukolle itsellensä. Jos olisi tarkemmin tietoa siitä, minkälainen porukka tai organisaatio sivuston taustalla on, väki ehkä paremmin sitoutuisi sivustoon ja ehkäpä jopa paremmalla luottamuksella antaisivat osaamistaan ja aikaansa projektille. Taustaporukan tuntemus tuo luottamusta projektin jatkuvuudelle. -- Karppa 9. helmikuuta 2006 kello 11:43:54 (EET)

Mjoo, tämä omistajuustilanne ei ole itsellenikään kovin selkeä. Jossain määrin tämä on Flugin projekti (Flugin postituslistoilla oli tästä ennen perustamista keskustelua), mutta ei kai kovin virallisesti. Ainoa kunnon omistaja taitaa olla Teppo joka hoitaa serveripuolen ylläpitoa. Ps. pistetään uudet keskustelut kahvihuoneen yläreunaan niin nähdään heti mitkä ovat uusimmat keskustelut ja jonkinlainen järjestys säilyy. --Heikki 9. helmikuuta 2006 kello 13:58:41 (EET)
Loogistahan tuo lienee, uusin ylimmäisenä - enpä tullut ajatelleeksi (tai ajattelin vain asian jotenkin nurinkurisesti).
Teppo ottanee kantaa tuohon omistajuus-asiaan. Lähinnä sivuston omistajuus kiinnostaa minua siinä mielessä, kuinka pitkään sivusto on käytettävissä. Kun taustalla ei ole selkeästi organisoitunutta instituutiota, ei sivuston jatkuvuutta voi taata. Toissalta, mikä instituutio nykyään pystyy minkään asian jatkuvuutta takaamaan sen enempää... Mutta ehkäpä olisi selkeämpää, jos esim. FlUGilla olisi jotenkin selkeämpi rooli Wikin osalta. Ja toki joku esim. Debianin yhteisösopimuksen kaltainen julistus saattaisi vakuuttaa. -- Karppa 9. helmikuuta 2006 kello 14:35:18 (EET)

Teppo selventää

Mpoli Oy on siis Tepon firma joka tuottaa ja ylläpitää erilaisia palveluja pääosin internetissä. Tämä wiki ja muut linux.fi -domainin alla olevat palvelut ovat yksinkertaisesti Mpolin palveluja joita hallitaan valistuneen diktatuurin periaatteella. Mpolilla ei ole ollut pitkään aikaan mitään tekemistä flug:n toiminnan kanssa. Flugin toimintaa tuettiin alussa mutta yhteistyö on loppunut jo vuosia takaperin. Mpoli tukee mm. seuraavia sivustoja ja toimintaa:

http://www.mikseri.net http://www.puistoblues.fi http://www.funk.fi http://www.challenger.mpoli.fi http://www.cruisingnight.tk/

ja monia muita sponsorointikohteita.

Mpolin omasta toiminnasta voi mainita mm. peliserverivuokrauksen http://www.nollapingi.net Omat ja vieraat koneet laskien hostattavana ja ylläpidossa on noin 100 palvelinta joista yksi (1) on windows-pohjainen.

Mpolin nimi periytyy muinaisesta harrastuksesta eli Metropoli BBS järjestelmästä.