Ero sivun ”Kääntäminen” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(asennus jakelun pakettina)
p (versionhallinta)
Rivi 8: Rivi 8:


# Tarkista että ainakin [[gcc]] ja [[make]] ovat asennettuina.
# Tarkista että ainakin [[gcc]] ja [[make]] ovat asennettuina.
# Kopioi ohjelman lähdekoodipaketti ja pura se ( [[tar]] xvzf hyvasofta.tar.gz / tar xvjf hyvasofta.tar.bz2)
# Hanki jostakin ohjelman lähdekoodit, joko kopioi ohjelman lähdekoodipaketti ja pura se ( [[tar]] xvzf hyvasofta.tar.gz / tar xvjf hyvasofta.tar.bz2), tai käytä jotakin [[versionhallintajärjestelmä]]ä.
# Siirry paketin hakemistoon (cd hyvasofta)
# Siirry paketin hakemistoon (cd hyvasofta)
# Hakemistossa on yleensä tekstitiedostoja, joiden nimet ovat README, INSTALL taikka jotain muuta vastaavaa. Lue nämä ja varmista, että kääntäminen todella tapahtuu niin kuin seuraavassa kerrotaan.
# Hakemistossa on yleensä tekstitiedostoja, joiden nimet ovat README, INSTALL taikka jotain muuta vastaavaa. Lue nämä ja varmista, että kääntäminen todella tapahtuu niin kuin seuraavassa kerrotaan.

Versio 1. tammikuuta 2008 kello 16.50

Tämä artikkeli käsittelee ohjelmien kääntämistä lähdekoodista konekielelle. Ohjelmien suomentamisesta kerrotaan artikkelissa Lokalisointi.

Kääntämisellä tarkoitetaan toimenpidettä, jossa ohjelman lähdekoodin perusteella luodaan konekielinen ohjelma, joka on tietokoneen ymmärtämässä muodossa. Konekielinen ohjelma toimii yleensä vain tietyn käyttöjärjestelmän ja prosessorityypin yhdistelmällä, kun taas samasta lähdekoodista voidaan yleensä (jos lähdekoodi on sopivasti kirjoitettu) kääntää versiot monille eri alustoille. Lisäksi lähdekoodia on mahdollista muokata, jos omaa kohtalaiset ohjelmointitaidot. Konekielisen ohjelman muokkaaminen taas ei ole käytännössä mahdollista kuin erittäin rajoitetusti.

Jos haluaa muokata oman jakelun pakettia, tämä kannattaa tehdä jakelun omilla työkaluilla ja mieluiten jakelun omasta lähdekoodista (ellei nimenomaan halua toista versiota ohjelmasta - silloinkin jakelun tekemät muutokset on hyvä huomioida). Jatkossa käsitellään muualta haettun lähdekoodin kääntämistä ja asentamista ilman jakelun omia työkaluja.

Ohjelmat kannattaa yleisesti ottaen asentaa jotenkin muuten kuin muualta haettua koodia kääntämällä. Jos itse kääntäminen on välttämätöntä, se käy yleensä näin:

  1. Tarkista että ainakin gcc ja make ovat asennettuina.
  2. Hanki jostakin ohjelman lähdekoodit, joko kopioi ohjelman lähdekoodipaketti ja pura se ( tar xvzf hyvasofta.tar.gz / tar xvjf hyvasofta.tar.bz2), tai käytä jotakin versionhallintajärjestelmää.
  3. Siirry paketin hakemistoon (cd hyvasofta)
  4. Hakemistossa on yleensä tekstitiedostoja, joiden nimet ovat README, INSTALL taikka jotain muuta vastaavaa. Lue nämä ja varmista, että kääntäminen todella tapahtuu niin kuin seuraavassa kerrotaan.
  5. Aja configure-skripti komennolla ./configure. Jos configure-skriptiä ei ole, kokeile komentoja make config ja/tai make menuconfig. Jos mistään ei tapahdu mitään, katso olisiko hakemistossa install.sh tyylistä skriptiä. Jos on, aja se (./install.sh)
  6. Jos configure-skripti ei mene kunnialla läpi, syy on usein puuttuvissa kehityskirjastoissa. Asenna siis mainitut kirjastot.
  7. Käännä ohjelma komennolla make
  8. Siirry pääkäyttäjäksi komennolla su - ja asenna ohjelma komennolla make install (ks. CheckInstall)

Joskus configure-skriptissä tulee virheitä puuttuvien pakettien kanssa. Tällöin täytyy vain etsiä jostain tarvittava kirjasto ja asentaa se ensin. On myös mahdollista, että kirjasto itsessään on jo asennettuna, mutta sen header - tiedostoja ym. sisältävä kehityspaketti puuttuu. Esimerkiksi, mikäli configure jää kaipaamaan libaudiofile - pakettia ja se on asennettuna, saattaa kehityspaketti olla nimeltään (Debianin tapauksessa) libaudiofile-dev. Debianissa ohjelman kääntämiseen tarvittavat kirjastot on useimmiten helppo asentaa komentamalla:

apt-get build-dep ohjelma

On myös suositeltavaa käyttää configure:n kanssa parametriä --prefix=/opt/hyvasofta jolloin ohjelma asentuu annettuun polkuun (yleensä /opt-alkuinen) ja sieltä se on helppo tarvittaessa poistaa. CheckInstall toteuttaa saman toimenpiteen ja luo vielä pakettienhallintaan paketitkin.

Joskus Makefilessä on myös uninstall-toiminto, jolla ohjelma poisto onnistuu kätevästi komennolla make uninstall. Huomaa kuitenkin, että mikäli esimerkiksi poistat näin jonkin kirjaston, sitä käyttävät ohjelmat lakkaavat toimimasta.

Vielä parempaa on tehdä käännetystä ohjelmasta oman jakelun mukainen paketti ja asentaa se paketinhallinnan kautta. Tällöin komentoa make install ei anneta, vaan tilalle tulee jakelun omat paketinluomis- ja asennuskomennot.