GNU

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

GNU (GNU's Not Unix) on Richard Stallmanin vuonna 1983 ideoima projekti, josta vapaan ohjelmiston idea periytyy. Tämän projektin kehitystä tukemaan hän perusti Free Software Foundationin vuonna 1985, joka tukee ja kehittää vapaata Unixmaista GNU-käyttöjärjestelmää.

GNU-projektin logo

GNU kehitettiin Unixin pohjalta ja sen kanssa yhteensopivaksi, jolloin sen osia saatetaan kehittää yksitellen, mutta tavoitteena on luoda uusi käyttöjärjestelmä. Esimerkiksi unixien man-sivut korvattiin info-sivuilla, ohjelmat käyttävät pitkiä valitsimia, ohjelmia kirjoitettaessa ei pyritä muistinkulutuksen minimoimiseen (kuten aikoinaan unixeissa), vakioeditoriksi otettiin emacs vi:n korvaajaksi ja tiedostojen metadatassa on useampia kenttiä.

GNU Hurd[muokkaa]

Varsinainen GNU-käyttöjärjestelmä, jonka ytimenä Linuxin sijaan on GNU Hurd, jota on kehitetty vuodesta 1990 lähtien, on nyt käyttökelpoinen ja löytyy mm. Arch Hurd, Debian GNU/Hurd- sekä Guix System-jakeluista.

Linux[muokkaa]

Kun Linus Torvalds kehitti omaa Unix-klooniansa, hän käytti GNU-projektia varten koottuja ja luotuja ohjelmistoja, ja nämä ovat hyvin keskeisessä osassa nykyäänkin. Tästä syystä, ja muistuttaakseen vapauden tärkeydestä, FSF suosittelee nimen GNU/Linux käyttöä.

GNU/Linux-käyttöjärjestelmissä (jakeluissa) GNU-ohjelmistoja ovat muun muuassa GNU Compiler Collection, järjestelmäkirjasto libc, keskeiset työkalut ("coreutils", "binutils"), komentotulkki Bash, editorit Emacs ja Nano sekä työpöytäympäristö GNOME.

GNU-projekti kehittää ohjelmiaan myös suoraan Linuxia ajatellen.

Aiheesta muualla[muokkaa]