Freenet

Linux.fista
Versio hetkellä 4. syyskuuta 2015 kello 14.12 – tehnyt Oselotti (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Freenet
Freenet logo.svg
Käyttöliittymä www
Lisenssi GPLv2
Kotisivu freenetproject.org

Freenet on anonyymi tietoverkko joka toimii internetin sisällä. Se poikkeaa mm. I2P:stä ja Tor:sta siinä mielessä, että liikenne ei missään vaiheessa poistu verkosta, eikä varsinaisia sisältöpalvelimia ole. Kun Freenet-verkkoon julkaistaan sisältöä, jokainen tätä sisältöä tutkiva kopioi osan siitä koneelleen ja alkaa levittää sitä eteenpäin. Lisäksi jokainen Freenet-asiakaskone myös toimittaa materiaalia muille koneille ja kopioi omaan taltioonsa materiaalia josta käyttäjä ei tiedä mitään. Kaikki data on vahvasti salattu ja hajautettu verkkoon, jonka takia sisällön sensurointi on erittäin haastavaa, sillä se vaatisi erittäin monen solmun alasajoa.

Asennus[muokkaa]

Freenet tarvitsee Javan toimiakseen. Freenet on ladattavissa sen kotisivuilta. Selaimen pitäisi ehdottaa Java Web Starttia freenet.jnlp -tiedoston avaamiseen. Mikäli ei ehdota, tallenna asennustiedosto ja käynnistä se komentamalla:

$ javaws freenet.jnlp

Freenettiä ei ole paketoitu juuri millekään jakelulle sillä kehittäjät haluavat Freenetin olevan joustava ja aina ajan tasalla. Oletuksena Freenet päivittääkin automaattisesti itsensä suoraan Freenet-verkosta.

Päivitys[muokkaa]

Mikäli halutaan päivittää Freenet suoraan Freenet-projektin palvelimilta, voidaan ajaa Freenetin hakemistosta löytyvä update.sh-skripti, joka päivittää ohjelman uusimpaan versioon.

$ ./update.sh

Asetukset[muokkaa]

Automaattinen käynnistyminen[muokkaa]

Asennuksen jälkeen Freenet käynnistyy aina automaattisesti tietokoneen mukana. Mikäli tätä ei halua, voi ominaisuuden ottaa pois käytöstä ajamalla Freenetin asennushakemistosta löytyvästä bin-alihakemistosta remove_cronjob.sh -skriptin, joka poistaa automaattisen käynnistymisen. Kun cron-työ on poistettu, voidaan Freenet käynnistää Freenetin asennushakemistosta löytyvällä run.sh-skriptillä. Skriptille annetaan parametrina start, stop tai restart, riippuen halutaanko Freenet käynnistää, sammuttaa vai uudelleenkäynnistää.

$ ./run.sh start

Tietoturvatasot[muokkaa]

Darknet[muokkaa]

Freenet voidaan asettaa toimimaan niin, että se yhdistää vain luotettuihin ystäväsolmuihin, eikä muihin satunnaisiin verkon käyttäjiin. Tämä parantaa tietoturvaa huomattavasti kun vihamieliset solmut eivät voi muodostaa yhteyttä käyttäjän omaan solmuun. Darknet tilassa ulkopuolisen on erittäin vaikea havaita Freenetin käyttöä.

Opennet[muokkaa]

Opennet kytkettynä päälle Freenet yhdistää automaattisesti ystävien lisäksi myös muihin satunnaisesti valittuihin solmuihin jotka hyväksyvät opennet yhteydet. On olemassa tapoja hyökätä opennet-solmuja vastaan ja mahdollisesti selvittää mitä kyseinen solmu verkossa tekee. Tämä on kuitenkin pyritty tekemään mahdollisimman vaikeaksi.

Lisäosat[muokkaa]

Lisäosat integroituvat Freenetin web-käyttöliittymään eikä niitä varten tarvita erillisiä ohjelmia. Lisäosia voi asentaa Freenetin web-käyttöliittymän Liitännäiset-sivulta: 127.0.0.1:8888/plugins/.

FlogHelper[muokkaa]

FlogHelperin avulla voi perustaa oman flogin (freenet blog) freenettiin. Lisäosa käyttää Web of Trustia flogin julkistamiseen.

Freemail[muokkaa]

Freemail on lisäosa sähköpostille. Freemail vaatii Web of Trust lisäosan toimiakseen. Freemail tarjoaa webmailin tapaisen käyttöliittymän, mutta myös tietokoneen sähköpostiohjelmalla voidaan käyttää Freemailia.

Freereader[muokkaa]

Freereader on työkalu jonka avulla voi lisätä RSS- ja ATOM-syötteitä freenettiin.

JSTUN[muokkaa]

JSTUN-lisäosa käyttää keskitettyjä STUN-palvelimia oman solmun IP-osoitteen selvittämiseen. Freenetin on erittäin tärkeää tietää oma IP-osoitteensa varsinkin darknet-tilassa.

MDNSDiscovery[muokkaa]

MDNSDiscovery esittelee solmun lähiverkossa, jotta muut saman lähiverkon solmut voivat helposti muodostaa yhteyden solmuun.

Web of Trust[muokkaa]

Web of Trust -lisäosa mahdollistaa anonyymin identiteetin luomisen Freenettiin. Identiteetit muodostavat luottamusverkoston, jossa jokainen käyttäjä voi asettaa luottamustasonsa muihin identiteetteihin. Web of Trustin avulla pyritään muun muassa ehkäisemään Freemailin roskapostitusta, sillä solmut eivät lataa viestejä huonomaineisilta identiteeteiltä.

Freenetissä toimivat ohjelmat[muokkaa]

  • FMS - Roskapostitukselle immuuni keskusteluohjelma

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Puhekupla.png
Freenet-projektin IRC-kanava #freenet löytyy palvelimelta irc.freenode.net. Voit liittyä kanavalle käyttäen