EFI

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

(Unified) Extensible Firmware Interface on BIOSin korvaajaksi tarkoitettu standardi koneen käynnistävälle laiteohjelmistolle. EFI eroaa BIOSista erityisesti siten, että se etsii käyttöjärjestelmän käynnistyslataajaa GPT-tauluun merkityltä FAT-osiolta levyn alussa olevan MBR-sektorin sijaan. Applen koneet tukevat myös HFS+-tiedostojärjestelmää. Windowsin (U)EFI-tuen myötä myös NTFS-osioita alkaa näkyä.

(U)EFI:n ominaisuuksiin kuuluu, että se pystyy lukemaan FAT32-tiedostojärjestelmää, minkä ansiosta käynnistyslataimen tekeminen helpottuu. UEFI-laiteohjelmiston sisältävä kone hyödyntää tätä lukemalla niin sanottua EFI-järjestelmäosiota (EFI System Partition, ESP). EFI määrittelee myös EFI-sovellukset, jotka ovat ohjelmia jotka sijaitsevat ESP:llä. Ohjelmat pystyvät hyödyntämään laiteohjelmiston tarjoamia palveluita, kuten laitteiston enumerointi, syötteen lukua sekä tekstin tai grafiikan näyttäminen. EFI-ohjelmia suoritetaan usein ketjussa siten, että esimerkiksi ensin käynnistetään käynnistysvalitsin, joka käynnistää valitun käyttöjärjestelmän käynnistyslataimen, joka lopulta lataa ja käynnistää käyttöjärjestelmän. EFI-ohjelmille on tarjolla tallennustilaa haihtumattomasta muistista, EFI-muuttujien muodossa. Muuttujat määrittelevät mm. käynnistysohjelmat sekä missä järjestyksessä käynnistysohjelmia yritetään suorittaa.

Linux-tuki[muokkaa]

EFI on tuettu alun perin IA64-arkkitehtuurilla. 2010-luvulla myös x86- ja ARM-arkkitehtuuria käyttäviä (U)EFI-koneita on tullut markkinoille Windows-tuen myötä. Kaikki arkkitehtuurit tukevat GPT-osiointia, vaikka laiteohjelmisto ei tukisikaan.

EFI:n hallintaan voidaan käyttää seuraavia ohjelmia.

  • efibootmgr, säätelee osioiden käynnistettävyyttä IA64-arkkitehtuurilla.
  • elilo, käynnistyslatain
  • refit, käynnistyslatain applen koneille, ei suoranaisesti tue linuxia mitenkään, mutta tarjoaa käyttöliittymän GRUBin tai lilon lataaamiseen BIOS-emulaatiolla tai elilon käynnistämiseen.
  • GNU GRUB 2:ssa on myös (U)EFI-tuki

Aiheesta muualla[muokkaa]