CheckInstall

Linux.fista
Versio hetkellä 16. huhtikuuta 2022 kello 14.54 – tehnyt Lahtis (keskustelu | muokkaukset) (→‎Toimintaperiaate)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

CheckInstall on ohjelma, joka on tarkoitettu helpottamaan suoraan lähdekoodista asennettujen ohjelmapakettien poistamista sekä estämään paketinhallintajärjestelmän sotkeutuminen asennettaessa ohjelmia sen ulkopuolelta.

Toimintaperiaate[muokkaa]

Ohjelman kääntämisen (./configure && make) jälkeen 'make install'-komento (tai jokin vastaava, määrität sen itse) ajetaan CheckInstallin avulla. Se pitää kirjaa kaikista levylle tehtävistä muutoksista ja niiden perusteella muodostaa jakelustasi riippuen joko RPM-, deb- tai Tgz-paketin ja asentaa sen sitten järjestelmän omalla paketinhallintatyökalulla. Tämän jälkeen ohjelmapaketin voi halutessaan poistaa normaalisti paketinhallinnan kautta. CheckInstall myös jättää kopion muodostamastaan paketista työhakemistoon, minkä jälkeen tämän paketin voi vaikkapa asentaa jollekin muulle koneelle. CheckInstall pitää ajaa pääkäyttäjänä.

Komennot, jotka alkavat $-merkillä suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat #-merkillä suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su, sudo ja doas.
$ ./configure
$ make
# checkinstall

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]