Ero sivun ”CSS (suojaus)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
118 merkkiä lisätty ,  19. syyskuuta 2015
p
p (monospace)
 
(7 välissä olevaa versiota 6 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}
[[wikipedia:fi:CSS_(suojaus)|CSS-suojausta käsittelevä artikkeli Wikipediassa]]


Koska DVD-kopiosuojausta valvova auktoriteetti (DVD CCA) ei salli CSS:n purkuun tarkoitettua "virallista" menetelmää käytettäväksi avoimen lähdekoodin ohjelmissa, joudutaan niissä käyttämään kopiosuojaukset kokonaan kiertävää deCSS-menetelmää. Yhdysvalloissa voimassa olevien patenttien vuoksi deCSS on laiton siellä, ja sen vuoksi harvoissa Linux-jakeluissa on DVD-levyjen toistomahdollisuus vakiona.  
Koska DVD-kopiosuojausta valvova [[wikipedia:DVD Copy Control Association|DVD CCA]] -organisaatio ei salli CSS:n purkuun tarkoitettua "virallista" menetelmää käytettäväksi avoimen lähdekoodin ohjelmissa, joudutaan niissä käyttämään kopiosuojaukset kokonaan kiertävää [[wikipedia:fi:DeCSS|deCSS]]-menetelmää. Yhdysvalloissa voimassa olevan [[wikipedia:fi:Digital Millennium Copyright Act|tekijänoikeuslain]] vuoksi deCSS on siellä laiton, ja sen vuoksi harvoissa Linux-jakeluissa on DVD-levyjen toistomahdollisuus vakiona.  


Myös Suomen uusi, vuoden 2006 alussa voimaan astunut tekijänoikeuslaki [http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_tekijänoikeus-_ja_rikoslain_muutos#Sanavapauskysymys saattaa kieltää] kyseisen kirjaston levittämisen, joten sitä ei ole voitu levittää esim. [[SuomiKnoppix]]in mukana.
Myös Suomen uusi, vuoden 2006 alussa voimaan astunut [[wikipedia:fi:Suomen tekijänoikeus- ja rikoslain muutos|tekijänoikeuslaki]] ''saattaa'' kieltää kyseisen kirjaston levittämisen, joten sitä ei ole voitu levittää esimerkiksi [[SuomiKnoppix]]in mukana.


== Kirjaston asentaminen ==
Kielto suojan kiertämisen mahdollistavien tuotteiden levittämiselle on [http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=%22Teknisen%20toimenpiteen%20kiert%C3%A4miskeinojen%20valmistamisen%20ja%20levitt%C3%A4misen%20kielto%22#highlight1 tekijänoikeuslain pykälässä 50 b]. Ohjelma jonka ensisijaisena tarkoituksena on mahdollistaa DVD:n laillinen käyttö lienee laillinen, kunhan sitä ei markkinoida työkaluna kiertää suojaus. Oleellista on myös, sopiiko CSS lain "tehokkaan teknisen toimenpiteen" määritelmään ([http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=%22Teknisen%20toimenpiteen%20kiert%C3%A4misen%20kielto%22#highlight1 pykälä 50 a] 2. momentti).
Monet jakelut tarjoavat kuitenkin helppoa tapaa libdvdcss-kirjaston asentamiseksi, jolloin suojatutkin DVD-levyt toimivat. Yleensä on kuitenkin otettava käyttöön ylimääräisiä pakettilähteitä, sillä jakelupakettien virallisissa varastoissa sitä ei edellä mainittujen syiden vuoksi uskalleta levittää.
{{epävirallinen pakettilähde}}
=== Ubuntu ===
[[Ubuntu]]n kanssa on otettava käyttöön "<tt>mediaubuntu</tt>"-niminen pakettilähde lisäämällä tiedostoon <tt>/etc/apt/sources.list/</tt> rivi
deb http://medibuntu.sos-sts.com/repo/ dapper free non-free        #Jos käytössä on Ubuntu 6.06 Dapper
deb http://medibuntu.sos-sts.com/repo/ edgy free non-free          #Jos käytössä on Ubuntu 6.10 Edgy Eft
Tämän jälkeen paketinhallinnasta on mahdollisuus [[apt|asentaa]] <tt>libdvdcss2</tt>-niminen paketti.


Katso myös Ubuntu tutuksi -wikikirjasta artikkeli [http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot#DVD-elokuvien_katsominen Suljetut tiedostomuodot].
Itse suojauksen kiertäminen on laillista, kunhan suojauksen kiertää laillisesti hankkimansa DVD:n "saamiseksi kuultavilleen tai nähtävilleen" ([http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=%22Teknisen%20toimenpiteen%20kiert%C3%A4misen%20kielto%22#highlight1 pykälä 50 a], 3. momentti). Kopiota ei saa valmistaa.


=== Gentoo ===
== Kirjaston asentaminen ==
[[Gentoo]]n pakettivarastosta löytyy oletuksena paketti <tt>libdvdcss</tt>.
Monet jakelut tarjoavat kuitenkin helppoa tapaa libdvdcss-kirjaston asentamiseksi, jolloin suojatutkin DVD-levyt toimivat. Yleensä on kuitenkin otettava käyttöön [[epäviralliset pakettilähteet|ylimääräisiä pakettilähteitä]], sillä useimpien jakelupakettien virallisissa varastoissa sitä ei edellä mainittujen syiden vuoksi uskalleta levittää.
 
=== Debian ===
Debianiin libdvdcss-kirjasto löytyy epävirallisesta [http://www.debian-multimedia.org/ debian-multimedia-pakettilähteestä]. Lisää <tt>/etc/apt/sources.list</tt> -tiedostoon rivit:
 
deb http://ftp.sunet.se/pub/os/Linux/distributions/debian-multimedia stable main
deb-src http://ftp.sunet.se/pub/os/Linux/distributions/debian-multimedia stable main


Vaihda sanan stable tilalle <tt>unstable</tt> tai <tt>testing</tt>, jos näitä jakeluita käytät. Lue pakettilähteen kotisivulta ohjeet allekirjoitusavainten asentamiseksi, jotta voit varmistua pakettien alkuperästä.
Kirjaston asentaminen eri jakeluihin neuvotaan yksityiskohtaisesti artikkelissa [[DVD-elokuvat]].
 
=== Fedora ===


== Katso myös ==
== Katso myös ==
*[[Mplayer]]
*[[Mplayer]]
*[[Xine]]
*[[Xine]]
*[[VLC]]
*[[ONEPLAY DVD Player]] on yksi harvoista laillisista, patentinhaltijoiden ehdot täyttävistä soittimista Linuxille.
==Aiheesta muualla==
*[[wikipedia:fi:CSS_(suojaus)|CSS-suojausta käsittelevä artikkeli suomenkielisessä Wikipediassa]]


[[Luokka:Ohjeet]]
[[Luokka:Ohjeet]]
[[Luokka:Käsitteet]]
10 147

muokkausta

Navigointivalikko