Aikavyöhyke

Linux.fista
Versio hetkellä 28. lokakuuta 2011 kello 16.59 – tehnyt LP (keskustelu | muokkaukset) (yhdelle sivulle timezone, localtime ja TZ)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aikavyöhyke määritellään sekä järjestelmän sisällä (yleensä UTC) että prosessikohtaisesti. Käyttäjille näytetään yleensä aikaa tiedostossa /etc/localtime määritellyn tai tiedostossa /etc/timezone viitatun aikavyöhykkeen mukaisesti. Käyttäjä voi muuttaa tätä oletusta määräämällä ympäristömuuttujalle TZ (timezone) arvon, jolla joko määritellään aikavyöhyke tai viitataan määrittelyyn. Eri aikavyöhykkeitä määritellään hakemistossa /usr/share/zoneinfo olevissa, yleensä maakohtaisissa, tiedostoissa.

Järjestelmätiedostot

/etc/timezone sisältää viittauksen suhteessa zoneinfo-hakemiston. Esimerkiksi suomalaisissa koneissa tiedosto sisältää yleensä tekstin "Europe/Helsinki", viittauksena tiedostoon /usr/share/zoneinfo/Europe/Helsinki. zoneinfo-hakemisto saattaa myös olla polussa /usr/lib/zoneinfo.

zoneinfo-hakemiston juuressa on usein tiedosto localtime, joka sisältää oletuksena käytettävän aikavyöhykkeen määrityksen. Linux-koneissa tämä on useimmiten symbolinen linkki tiedostoon /etc/localtime, joka puolestaan on symbolinen linkki käytettävään aikavyöhykemäärittelyyn, Suomen osalta siis tiedostoon /usr/share/zoneinfo/Europe/Helsinki.

TZ-muuttuja

TZ ("timezone") on ympäristömuuttuja, jolla voi kertoa käytettävän aikavyöhykkeen käyttäjä-, sessio- tai ohjelmakohtaisesti. Tämä on yleensä tarpeen, jos samalla koneella on käyttäjiä eri maissa (tai kun matkalla on tietokone mukana ja haluaa käyttää paikallista aikaa). Yleensä TZ-muuttujaa käytettäessä, sen arvoksi määrätään yleensä vain viittaus oikeaan aikahyöhykeeseen:

TZ=":Europe/Helsinki"; export TZ

Tämän voi tehdä sopivassa asetustiedostossa, komentotulkin bash osalta lähinnä tiedostossa .bashrc. Muuttujan arvoa voi muuttaa aina haluttaessa, mutta se vaikuttaa vain itse komentotulkkiin ja siitä myöhemmin käynnistettäviin ohjelmiin.

Ympäristömuuttujaan voi myös sisällyttää varsinaisen aikavyöhykkeen kuvauksen. Katso tzset(3).

Jos kirjoittautuu graafisen kirjautumisohjelman kautta, ympäristömuuttuja on asetettava tämän asetusteidostossa, jotta se koskisi myös muita kuin komentoriviltä käynnistettyjä ohjelmia. Aikavyöhyke on yleensä asetettavissa myös työpöytäympäristön asetusohjelmien avulla.

Yksittäisen ohjelman voi käynnistää eri aikavyöhykkeeseen, esimerkiksi jos haluaa tarkistaa mitä kello näyttää toisessa maasssa:

env TZ=:America/New_York date