CAD-ohjelmat
Tällä sivulla on lueteltu Linuxissa toimivia ohjelmia tietokoneavusteiseen suunnitteluun (CAD).
2D
CAD
- Qcad on mainio avoimen lähdekoodin ohjelma kaksiuloitteiseen CAD-suunnitteluun. Se käsittelee tiedostoja DXF-muodossa, joten tiedostojen siirto muihin CAD-ohjelmistoihin tai niistä Qcadiin ei ole vaikeaa. Ohjelman käyttöliittymä on varsin intuitiivinen ja suoraviivainen. Qcadilla on myös mahdollista viedä mm. PNG- ja PDF-tiedostoja.
- LibreCAD on QCad:in uudempi, Qt4:ään perustuva versio.
- XFig toimii sekä CAD-ohjelmana että vektoripiirto-ohjelmana. Xfig ei tue varsinaisia kerroksia (layers), joten se ei korvaa erikoistuneempia CAD-ohjelmistoja. Xfigissä tiedosto voidaan tallentaa (viedä) erilaisissa tiedostomuodoissa, esim. useissa eri kuvaformaateissa, LaTeX- tai PDF-tiedostona ym..
- DraftSight Ilmainen cad ohjelma on saatavissa Windows, Mac os X ja Linux (Ubuntu, Fedora, Suse ja Mandriva) käyttöjärjestelmiin.
- Lx-Viewer on Autocad ohjelma millä voit avata, katsoa, tulostaa ja muuntaa DWG- tai DXF-tiedostoja.
- Sailcut CAD on tarkoitettu purjeiden suunnitteluun ja visualisointiin. Sailcut on avointa lähdekoodia ja löytyy myös Ubuntun pakettienhallinnasta.
- DraftSight® on ammattilaistasoinen suunnittelu ohjelma, joka tukee DWG tiedostojen avaamista ja muokkausta. Perusversio on ilmainen, mutta maksusta saa lisäominaisuuksia. Ladattavat versiot löytyy myös Ubuntulle ja Fedoralle.
Elektroniikka
3D
CAD
- VariCAD on kaupallinen mekaniikkasuunnitteluohjelmisto.
- Archimedes, arkkitehtuurisuunnitteluun suunnattu CAD-ohjelma.
- AvoCADo, 3D-mallinnusohjelma.
- BRL-CAD on pitkän historian omaava 3D-CAD-ohjelma, joka soveltuu koneiden mallintamiseen.
- Bricscad on natiivisti DWG-formaattia tukeva kaupallinen ammattilaiskäyttöön tarkoitettu CAD. Bricscad on hyvä vaihtoehto AutoCAD:ille, koska siinä on AutoCAD yhteen sopiva API, joten AutoCAD:ille tehdyt kolmanen osapuolen sovellukset toimivat natiivisti myös Bricscad:issä.
- Cademia, helppokäyttöinen CAD-yleistyökalu, joka on ohjelmoitu Javalla ja on siksi myös alustariippumaton. Ohjelma tukee myös FEM-mallinnusta. Ei vaadi erillistä asennusta, vaan toimii jar-paketin käynnistämällä.
- CYCAS on kaupallinen arkkitehtikäyttöön painottuva CAD-ohjelma. CYCAS sisältää etenkin arkkihtien työtä helpottavia ominaisuuksia, kuten 2d luonnostelun, aukkojen ikkunoiden ja seinien asettelun. Ohjelma on ilmainen ei kaupallisessa käytössä.
- FreeCAD on suunnattu tuotemallinnukseen, suunnitteluun, muotoiluun ja sisältääkin samoja ominaisuuksia kuin CatiaV4 ja V5, SolidWorks ja Solid Edge, ja siksi myös kuuluu samoihin kategorioihin kuin MCAD, PLM, CAx ja CAE. FreeCAD on ominaisuuspohjainen parametrinen mallintaja ja koostuu modulaarisesta lähdekoodista, joka tekee ominaisuuksien lisäämisestä helppoa ilman järjestelmän ytimen muokkausta.
- GraphiteOne CAD on kaupallinen mekanikkasuunnitteluun soveltuva CAD. Ohjelmaa voi kokeilla ilmaiseksi ja siitä on saatavilla valmiit paketit seuraaville Linux jakeluille: SuSE, CentOS, Ubuntu ja PCLinuxOS.
- PythonCAD, helppokäyttöinen CAD-ohjelma. PythonCAD on alfa tasolla, eikä siksi sovellu vielä tuotantokäyttöön.
- Medusa4, hieman vanhanaikainen ammattilaiskäyttöön tarkoitettu suunnitteluohjelma. Ohjelma on ilmainen henkilökohtaisessa käytössä.
- NX, ammattilaiskäyttöön tarkoitettu suunnitteluohjelma. NX tukee CAD-, CAM-, CAE- ja PLM-tekniikoita ja onkin siksi varteen otettava vaihtoehto CATIAlle ja Pro/ENGINEERille.
Mallinnus
- Blender on monipuolinen 3D-mallinnusohjelma, josta löytyy myös animointimahdollisuus. Blenderille on saatavissa myös lisäosa CADtools.
- Maya on maksullinen ja suljettu 3D-mallinnusohjelma jos Blender ei riitä. Distrot RedHat ja Fedora 14.
- Meshlab on avoin, alustariippumaton ja laajennettavissa oleva järjestelmä rakenteettomien 3D-kolmiopintojen käsittelyyn ja muokkaukseen. Järjestelmä on suunnattu auttamaan tyypillisten suurten rakenteettomien mallien muokkauksessa, joita tulee vastaan 3D-skannauksessa. Meshlab tarjoaa työkalut muokkaukseen, putsaukseen, paikkaukseen, tarkasteluun, renderöintiin sekä kääntämiseen toisiin tiedostomuotoihin.
- PyMOL on Python-pohjainen molekyylien mallinnustyökalu. Se suuntautuu proteiinien 3D-mallinnukseen, mutta soveltuu myös muihin pieniin molekyyleihin, tiheyteen, pintojen ja liikeratojen mallinnukseen. PyMOL mahdollistaa myös molekyylien muokkauksen, heijastukset (ray tracing) ja animoinnin. PyMOL on avointa lähdekoodia ja ilmainen kaikille.
- Wings 3D on Nendoa ja Miraita jäljittelevä avoimen lähdekoodin 3D-mallinnusohjelma.
- ngPlant [3] on 3D-mallinnusohjelma, jolla voi mallintaa esimerkiksi kasveja ja puita.
- MakeHuman on erittäin helppokäyttöinen 3D-mallinnusohjelma, jolla voi mallintaa ja animoida hahmoja, sekä kääntää ne toisiin tiedostomuotoihin.
Shader
- Aqsis
- Shader Maker
- Shadertoy on www-sivulla toimiva shader maker.
Muuta
- Open CASCADE, avoin CAD/CAM/CAE-ydin ja kehitysalusta 3D-sovelluksille.
- Z88 Kehittynyt FEM-mallinnusjärjestelmä, joka sisältää 20 erilaista FEM-tyyppiä ja useita ratkaisumalleja. Ohjelmaan voi myös tuoda malleja Pro/ENGINEER:istä
- Scrilab on avoin(GPL-yhteensopiva) Matlab tyyppinen matematiikka ohjelmisto. Ohjelmalla on 6 julkaisua vuodessa ja sitä kehitetään sekä yliopistojen, että yritysten toimesta.
- Salome on avoimen lähdekoodin projekti, jolla voi viimeistellä CAD-mallin numeerista käsittelyä varten. Salomella voi luoda, muokata, korjata ja tarkastella malliin liitettyjä fyysisiä, sekä geometrisiä ominaisuuksia. Salomea voi käyttää myös yhdessä ulkoisen ratkaisijan kanssa.