Muokataan sivua ZBackup

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 8: Rivi 8:
}}
}}


'''ZBackup''' on varmuuskopiointiohjelma. Samoja tiedostoja ei tallenneta varmuuskopioarkistoon kahteen kertaan vaan ohjelma toimii kuten [[rsync]] ja tallentaa vain muutokset. ZBackup tukee myös AES-salausta ja onkin melko samankaltainen kuin [[Duplicity]]-ohjelma. ZBackup pakkaa varmuuskopiot [[LZMA]]-algoritmilla.
'''ZBackup''' on varmuuskopiointiohjelma.


==Asennus==
==Asennus==
{{Asenna|ZBackup|zbackup}}
{{Asenna|ZBackup|zbackup}}
==Käyttö==
ZBackupille täytyy määrittää ensin hakemisto johon se tekee varmuuskopion. Käytetään <tt>--non-encrypted</tt> -valitsinta mikäli ei haluta salata varmuuskopiota.
$ zbackup init --non-encrypted /mnt/varmuuskopiot
ZBackup tekee hakemistoon alihakemistot <tt>backups</tt>, <tt>bundles</tt>, <tt>index</tt> ja <tt>tmp</tt>, joista <tt>backups</tt> -hakemistoon varmuuskopiot tehdään.
Tämän jälkeen varmuuskopioitavat tiedostot arkistoidaan [[tar]]illa ja [[putki|putkitetaan]] ZBackupille. Käytetään jälleen <tt>--non-encrypted</tt> -valitsinta jos salausta ei ole käytössä. [[date]]-ohjelmalla saadaan kätevästi päiväykset arkistoihin.
$ tar cv /home/käyttäjä/kuvat | zbackup backup --non-encrypted /mnt/varmuuskopiot/backups/varmuuskopio-`date '+%Y-%m-%d'`
Tiedostot voidaan palauttaa nyt varmuuskopiosta päivämäärän mukaan.
$ zbackup restore --non-encrypted /mnt/varmuuskopiot/backups/varmuuskopio-2015-07-01 > ~/varmuuskopio-2015-07-01.tar
===Salaus===
Usein varsinkin etäpalvelimelle varmuuskopioitaessa halutaan käyttää salausta. Salasanatiedostosta on hyvä ottaa oma varmuuskopio turvalliseen paikkaan, kuten esimerkiksi USB-muistille. Seuraavaksi luodaan täysin satunnainen salasana ja tallennetaan se piilotettuun <tt>.zbackup-salasana</tt> -tiedostoon kotihakemistoon.
$ cat /dev/urandom | base64 | head -c 64 > ~/.zbackup-salasana
Asetetaan salasanatiedoston [[tiedoston oikeudet|oikeudet]] kuntoon. Muille käyttäjille ei tulisi antaa lukuoikeutta tiedostoon, joten otetaan ne pois. Samoin voidaan halutessa ottaa myös itseltä kirjoitusoikeus pois, jottei ainakaan vahingossa tulisi muutettua tiedostoa.
$ chmod 400 ~/.zbackup-salasana
Seuraavaksi määritellään varmuuskopiohakemisto. Tällä kertaa määritellään ohjelmalle <tt>--password-file</tt> -valitsimella myös juuri generoitu salasanatiedosto.
$ zbackup init --password-file ~/.zbackup-salasana /mnt/varmuuskopiot
Varmuuskopiointi ja palautus käy samalla tavalla kuin aiemminkin, mutta <tt>--non-encrypted</tt> korvataan <tt>--password-file</tt> -valitsimella.
$ tar cv /home/käyttäjä/kuvat | zbackup backup --password-file ~/.zbackup-salasana /mnt/varmuuskopiot/backups/varmuuskopio-`date '+%Y-%m-%d'`
$ zbackup restore --password-file ~/.zbackup-salasana /mnt/varmuuskopiot/backups/varmuuskopio-2015-07-01 > ~/varmuuskopio-2015-07-01.tar


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tällä sivulla käytetyt mallineet:

Tämä sivu kuuluu seuraavaan piilotettuun luokkaan:

Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/ZBackup