Ero sivun ”Ydin” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
558 merkkiä lisätty ,  1. tammikuuta 2009
ei muokkausyhteenvetoa
p (Luokka:Ydin + wikilinkki)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}
'''Ydin''' eli '''kernel''' on [[käyttöjärjestelmä]]n keskeinen ohjelma, joka muun muuassa tarjoaa tietokoneen osat ohjelmien käyttöön sekä huolehtii käyttöoikeuksista ja resurssien jaosta [[prosessi]]en ja eri käyttäjien kesken.
'''Ydin''' eli '''kernel''' on [[käyttöjärjestelmä]]n rakenteen määrittävä ohjelmisto, joka toimii yhdessä osoiteavaruudessa, ydintilassa ja on vastuussa laitteiston tarjoamisesta rajapintoina muille ohjelmille tai käyttöjärjestelmä-prosesseille, riippuen käyttöjärjestelmän rakenteesta.


[[wikipedia:fi:Linux|Linux-järjestelmien]] ytimenä toimii [[wikipedia:fi:Linux (ydin)|Linux]], jonka kehityksen aloitti [[wikipedia:fi:Linus Torvalds|Linus Torvalds]] vuonna 1991 opiskellessaan Helsingin yliopistossa. Linus Torvalds johtaa edelleen Linux-ytimen kehitystä.
[[wikipedia:fi:Linux|Linux-järjestelmien]] käyttöjärjestelmänä toimii [[wikipedia:fi:Linux (ydin)|Linux]], jonka kehityksen aloitti [[wikipedia:fi:Linus Torvalds|Linus Torvalds]] vuonna 1991 opiskellessaan Helsingin yliopistossa. Alkujaan Linux oli alunperin pelkkä scheduler Minix-käyttöjärjestelmälle mutta siitä kehittyi nopeasti monoliittinen käyttöjärjestelmä Linusin lisenssoitua Linuxin lähdekoodin GPL lisenssillä sen sijaan että olisi käyttänyt omaa lisenssiään. Linus Torvalds johtaa Linux-käyttöjärjestelmän kehitystä mutta ei osallistu sitä hyödyntävien Linux-järjestelmien kehityksiin. Linusin omien puheiden mukaan hänen aikansa menee valtaosin Linux-kehittäjien yhteistyön hallintaan ja suurien linjavetojen tekemiseen.


==Katso myös==
==Katso myös==
37

muokkausta

Navigointivalikko