Muutokset

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
4 323 merkkiä lisätty ,  26. lokakuuta 2008 kello 11.29
Kumottu muokkaus #23538, jonka teki ARTTUSN WIHOWIIMEINEN MARSSI TÄYTIN TOIVEENNE PÄÄSETTE NYT EROON MUSTA!!!!!!!! ([[User talk:ARTTUSN WIH
Rivi 1: Rivi 1: −
HYVÄSTI NUSSIJAT
+
'''startx''' on komento, jolla tavallisena käyttäjänä voi käynnistää [[X Window System|X-palvelimen]]. Näin voidaan joko välttää [[graafinen kirjautumisohjelma|graafisen kirjautumisohjelman]] käynnistäminen tai luoda uusi istunto automaattisesti käynnistyvän (tai käynnistyvien) rinnalle.
 +
 
 +
Itse asiassa startx on skripti (katso [[bash-skriptaus]]), joka (muutamien järjestelyiden lisäksi) parsii komentorivin ja kutsuu ohjelmaa [[xinit]] sopivilla parametreillä. Startx-skripti ja etenkin xinitin käynnistämät X:n alustusskriptit ovat monimutkaisia ja eroavat jakelusta toiseen, tässä kuitenkin pääpiirteet:
 +
 
 +
Startx käyttää kahta parametrijoukkoa, jälkimmäinen välitetään X-palvelimelle, edellinen koskee X:n ohella käynnistettäviä ohjelmia. Nämä kaksi erotetaan kahdella tavuviivalla ("<tt>--</tt>"). Jommankumman tai molemmat voi jättää pois.
 +
 
 +
== X-palvelinta koskevat parametrit ==
 +
 
 +
Oletuksena startx käynnistää X-palvelimen <tt>X</tt>:n "näytölle" (englanniksi display) <tt>:0</tt> ja ensimmäiselle vapaalle [[virtuaalikonsoli]]lle, joka yleensä on <tt>vt7</tt>. Jos käytössä on [[graafinen kirjautumisohjelma]], on <tt>:0</tt>-display luultavasti jo sen käytössä, joten startx-komento on tässä tilanteessa esimerkiksi   
 +
startx -- :1
 +
Jos lisäksi halutaan määrittää virtuaalikonsoli sekä estää palvelinta kuuntelemasta verkkoa, olisi komento muotoa
 +
startx -- :1 vt8 -nolisten tcp
 +
Viimeksi mainittu on tosin useimmissa jakeluissa turhaa, sillä verkon kuuntelu on tyypillisesti oletuksena pois päältä käytettäessä xinitiä X:n käynnistämiseen. Lisäksi useimmat [[palomuuri]]t on muutenkin asetettu estämään tämänkaltaiset verkosta tulevat pyynnöt.
 +
 
 +
Erikoistilanteita varten löytyy joukko muita valitsimia, katso esimerkiksi [[man]]-sivua Xserver(1). Jos ensimmäinen parametri alkaa /:llä, se tulkitaan komennoksi, jolla X-palvelin käynnistetään, ja loput komentorivistä tämän komennon parametreiksi. X-palvelimen oletusasetuksia voi myös muuttaa luomalla tiedosto <tt>~/.xserverrc</tt> ja määrittelemällä siihen X:n käynnistävän oletuskomentorivin.
 +
 
 +
== Ajettavia ohjelmia koskevat parametrit ==
 +
 
 +
Jollei startx-komennossa määritellä käynnistettäviä ohjelmia, oletuksena käynnistetään tiedostossa <tt>~/.[[xinitrc]]</tt> tai <tt>~/.[[Xclients]]</tt> määritellyt ohjelmat, järjestelmän oletusistunto (tiedoston /etc/X11/xinit/xinitrc ja sen kutsumien skriptien määrittelemänä) tai [[terminaaliemulaattori|päätemulaattori]] [[xterm]]. Järjestelmän oletusistunto voi olla explisiitisti määritelty asetustiedostossa <tt>/etc/sysconfig/desktop</tt> tms. (näin on usein jos jokin työpöytäympäristö asennettuna) tai järjestelmä kokeilee muutamia vaihtoehtoja, kunnes löytää toimivan. Riippuen asetuksista oletusistunnon saa vaihdettua myös luomalla tiedoston ~/[[.xsession]] ja määrittelemällä siihen käynnistettävät ohjelmat.
 +
 
 +
Käynnistettäviä ohjelmia voi määritellä joko istunnon nimellä (usein vaihtoehtoina oovat asennetut työpöytäympäristöt sekä "failsafe") tai muut ohjelmat käynnistävän komennon koko polulla, esimerkiksi <tt>startx /usr/bin/[[FVWM|fvwm]]</tt> (jossa fvwm on [[ikkunointiohjelma]], jonka asetustiedostossa määritellään muut käynnistettävät ohjelmat) tai <tt>$HOME/.xsession</tt>, jos haluttu istunto on määritelty tässä tiedostossa. Komennolle voi antaa parametrejä.
 +
 
 +
Kolmas mahdollisuus on määritellä pelkästään ohjelmalle [[xterm]] annettavat parametrit ja käynnistää loput istunnosta xtermistä käsin.
 +
 
 +
== Esimerkkejä ==
 +
 
 +
Käynnistä järjestelmän määrittelemä vikasietoistunto, yleensä pelkkä [[xterm]], DISPLAY-määritteellä :0 ja oletuksen mukaiselle [[virtuaalikonsoli]]lle:
 +
startx failsafe
 +
 
 +
Käynnistä tiedostossa ~/.xsession2 määritelty istunto:
 +
startx $HOME/.xsession2
 +
 
 +
Käynnistä järjestelmän oletusistunto toisen istunnon oheen:
 +
startx -- :1 vt8
 +
 
 +
Käynnistä vastaavasti [[ikkunointiohjelma]] fvwm:
 +
startx /usr/bin/fvwm -- :1 vt8
 +
 
 +
Käynnistä [[GNOME]] (<tt>gnome-session</tt>) toisella koneella [[ssh]]:n kautta koneelta, jossa melkein vain ssh ja X-palvelin:
 +
startx /usr/bin/ssh tunnus@toinenkone gnome-session
 +
 
 +
== Katso myös ==
 +
* [[X Window System]]
 +
 
 +
[[Luokka:Komentorivin erikoisohjelmat]]
 +
[[Luokka:X]]
201

muokkausta

Navigointivalikko