Ero sivun ”Komentorivivinkkejä” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
21 394 merkkiä poistettu ,  26. lokakuuta 2008 kello 10.55
Ak: Sivun sisältö korvattiin sisällöllä ”HYVÄSTI NUSSIJAT”
p (Poisti suojauksen sivulta Komentorivivinkkejä)
(Ak: Sivun sisältö korvattiin sisällöllä ”HYVÄSTI NUSSIJAT”)
Rivi 1: Rivi 1:
Valtaosa vinkeistä on testattu [[bash]]issa melko tavanomaisessa [[Red Hat]] 8.0 -asennuksessa. Pääosa näistä toimii muissakin [[jakelu|jakeluissa]], osa soveltaen myös muissa [[wikipedia:fi:Unix|Unix]]-tyyppisissä järjestelmissä. Joissakin järjestelmissä oletuskomentotulkkina on tosin [[tcsh]], jonka syntaksi on monelta osin erilainen. Eri komentoja on listattu käyttötarkoituksen mukaan artikkelissa [[komentorivikomennot]]. Komentorivin perusteista kerrotaan artikkelissa [[komentorivin perusteet]]. Katso myös [[bash-skriptaus]] (sovellettavissa myös muihin komentotulkkeihin).
HYVÄSTI NUSSIJAT
 
==Peruskäyttö==
# TABilla voi antaa komentotulkin täydentää loput komennosta tai tiedostonimestä. Mikäli vaihtoehtoja on useampia, ne saa näkyviin toisella painalluksella. Osassa komentotulkkeja voi TABilla täydentää myös mm. etäkoneiden ja käyttäjien nimiä sekä komentojen valitsimia (bashissa tämän ominaisuuden saa käyttöön ajamalla skriptin /etc/bash_completion rivit, sopiva komento löytyy usein deaktivoituna bashin alustusskripteissä).
# Jos kaverisi pyytää auttamaan Linuxin käytössä, kerro hänelle [[Man-sivut|man-sivuista]]. <tt>man [[tar]]</tt> ja <tt>man [[mkisofs]]</tt> ovat esimerkkeinä parhaita. Myös [[info]]-sivut voivat olla hyviä tiedonlähteitä.
# <tt>man -k printer</tt> kertoo kaikki ne komennot, joiden yksirivinen kuvaus sisältää merkkijonon "printer".
# [[alias|Aliakset]] ovat käteviä. Komennon <tt>alias l="ls -lda"</tt> jälkeen pelkkä l riittää komennoksi.
# Jos olet tehnyt aliaksen, jolla on sama nimi kuin komennolla (<tt>alias ls='ls --color=tty'</tt>, esimerkiksi), mutta haluat suorittaa poikkeuksellisesti sen alkuperäisen, kirjoita komento muodossa <tt>\ls</tt>.
# Paina Ctrl-R komentokehotteessa ja kirjoita vaikka "ls", niin löydät viimeisimmän kirjoittamasi komennon jossa esiintyy kirjaimet "ls". Paina Ctrl-R uudelleen hakeaksesi kauempaa komentohistoriasta.
# Ctrl-A vie rivin alkuun komentokehotteessa, Ctrl-E rivin loppuun.
# Komentoja voi yhdistellä && ja || -operaattoreilla. <tt>[[tar]] cf paketti.tar /joku/hakemisto && rm -rf /joku/hakemisto</tt> suorittaa ensin tar-komennon, ja jos se onnistuu ongelmitta, suoritetaan [[rm]]-komento. || toimii toisinpäin, toinen komento suoritetaan vain jos ensimmäinen epäonnistui.
# Komentokehotetta voi muuttaa. Esimerkiksi [[bash]]-komentotulkissa <tt>[[export]] PS1='[\u@\h \w]\$ '</tt> laittaa komentokehotteeseen käyttäjätunnuksen, koneen ja työhakemiston. Artikkelista [[zsh]] voi lukea kuinka tämä onnistuu zsh-komentotulkissa.
# Koneelle kirjauduttaessa ajetaan kotihakemistosta tiedosto jonka nimi on ".bash_profile" (muissa kuin [[bash]]-[[komentotulkki|komentotulkissa]] nimi on toinen, usein .profile tai .login). Sen loppuun voit kirjoittaa vaikka echo "Muista katsoa www.khdrive.fi/linkku/"
# [[Virtuaalikonsoli]]ssa voi Shift+Page Up -näppäilyllä siirtyä pari ruudullista taaksepäin. Huomioi kuitenkin, että esimerkiksi [[X Window System|X]]:ssä käynti yleensä nollaa tämän ruutuhistorian. Sama näppäily toimii monessa [[terminaaliemulaattori]]ssa ([[xterm]] tms.).
# [[which]]-komennolla näkee mistä polussa oleva ohjelmatiedosto löytyy. Kokeile esim. <tt>which [[ldd]]</tt>
# Komento <tt>history</tt> tulostaa komentohistorian.
# Komennolla <tt>[[pwd]] -P</tt> saat selville missä hakemistossa "oikeasti" olet, eli symbolisten linkkien kautta kuljettu polku jätetään huomiotta.
# <tt>[[clear]]</tt> tyhjentää kuvaruudun. Kätevä joissakin skripteissä. Normaalikäytössä on helpompi painaa Ctrl + L.
# Voit uudelleenkäyttää komennoille antamiasi parametrejä <tt>"ESC ."</tt>-näppäinyhdistelmällä. Esim. jos luit pitkää <tt>/home/pena/file</tt>-tiedostoa komennolla <tt>"cat /home/pena/file"</tt>, niin kokeile <tt>"less ESC ."</tt>.
# Jos siirryt <tt>cd</tt>-komennolla uuteen hakemistoon ja haluat jostakin syystä palata takaisin siihen aikaisempaan, voit tehdä sen komennolla <tt>cd -</tt>.
 
==Tiedostonhallinta==
# Komennolla <tt>[[df]] -h</tt> saat siistin esityksen levyosioiden täyttöasteesta.
# Sano roottina <tt>[[du]] -s /home/* | [[sort]] -n | [[tail]]</tt> ja löydät levyrohmut.
# Komennolla <tt>[[find]] . -type f -name "*koira*" -print0 | [[xargs]] -0 [[grep]] -l "kissa"</tt> löydät kaikki ne tiedostot työhakemiston alla, joiden nimessä on sana "koira" ja joissa esiintyy sana "kissa". Käyttämällä -name:n sijasta valitsinta -iname löydät myös eri kirjainkoolla kirjoitetut merkkijonot. Saman tuloksen saat myös jos korvaat osion <tt>| [[xargs]] -0 [[grep]] -l "kissa"</tt> osiolla <tt><nowiki>-exec grep -l kissa '{}' ';'</nowiki></tt>
# MS-DOS -levykkeiden käsittely onnistuu [[mtools]] -paketilla. Kokeile mitä tekevät <tt>mdir a:</tt> ja <tt>mcopy tiedosto a:</tt>.
# Haluatko kaikki työhakemiston tiedostonimet pienille kirjaimille? Sano <tt>for i in *; do mv $i `echo $i | [[tr]] A-Z a-z`; done</tt>
# Hakemiston saa pakattua näin <tt>[[tar]] cvzf paketti.tar.gz /joku/hakemisto</tt> . Purku onnistuu komennolla <tt>tar xvzf paketti.tar.gz</tt>. Korvaa komennon z-kirjaimet j:lla jos haluat käyttää [[gzip]]-pakkauksen sijasta tehokkaampaa [[bzip2]]-pakkausta.
# [[locate]] on nopeampi kuin find. Kokeile esim. <tt>locate foobar</tt> löytääksesi tiedostot joiden nimissä on merkkijono "foobar". Locate käyttää tiedostojen nimistä kerättyä tietokantaa, joka päivittyy oletuksena joka yö ([[cron]]).
# <tt>[[ls]] -S</tt> listaa tiedostot kokojärjestyksessä, <tt>ls -t</tt> muokkausajan mukaan järjestettynä. "-r" kääntää järjestyksen.
# <tt>[[file]] tiedostonnimi</tt> yrittää arvailla mitä tyyppiä tiedosto on. Roottina voit jopa sanoa <tt>file -s /dev/hda1</tt> ja näet sisältääkö laitetiedosto jotain joka näyttää tiedostojärjestelmältä.
# [[symbolinen linkki|Symboliset linkit]] ovat joskus käteviä. Jos /var/www on liian täynnä ja /home melkein tyhjä, sano <tt>mv /var/www /home</tt> ja <tt>ln -s /home/www /var/www</tt>
# [[mkdir]]-komennolla voit luoda hakemistorakenteenkin kerralla. Kokeile esim. <tt>mkdir -p eka/toka/kolmas</tt>
# <tt>ls -F</tt> näyttää tiedostolistauksen niin, että nimen perässä on merkki joka kuvaa tiedoston tyyppiä.
# Jos haluat ls:n tekevän saman värien avulla, anna komento <tt>ls --color=auto</tt>.
# Komento <tt>find . -type f -mmin -30 -print</tt> hakee työhakemistosta alaspäin kaikki tiedostot, joita on muokattu viimeisen puolen tunnin sisään.
# Kaikki Microsoft Office -dokumentit löydät komennolla <tt>find . -type f -exec sh -c "file \"{}\" | grep -q \"Microsoft Office Document\" && echo \"{}\"" \;</tt>
# Komennolla <tt>ls -l | [[colrm]] 10 30</tt> saat tiedostolistauksesta pois tiedoston omistajan ja ryhmän.
# Ellet tiedä mitä /etc:n alla olevaa tiedostoa säätää, voit hakea jonkin sanan sisältäviä tiedostoja: <tt>grep --recursive "localdomain" /etc</tt>
# <tt>[[dirname]] /joku/polku/tiedosto</tt> palauttaa arvon "/joku/polku". <tt>[[basename]] /joku/polku/tiedosto</tt> palauttaa arvon "tiedosto".
# Jos locale-asetus on kunnossa (eli olet mm. sanonut export LANG=fi_FI.UTF-8 , voit katsoa koska tiedostoa teksti.txt on viimeksi muutettu sanomalla <tt>[[date]] --reference=teksti.txt "+%Ana %Bn %e. päivä"</tt>
# Komento <tt>[[touch]] tiedostonnimi</tt> on helpoin tapa luoda tyhjä tiedosto. Samalla touch-komennolla voi myös muuttaa tiedostojen muokkauspäivämääriä, kokeile esim. <tt>touch --date 2002-04-01 aprillia</tt>
# Jos haluat poistaa tiedoston jonka nimi on -f, se onnistuu kätevimmin rm -- -f komennolla.
# Myös tiedostoihin voi tehdä tiedostojärjestelmän.
# Levyille voi tehdä tiedostojärjestelmän myös ilman partitiointia
# <tt>find</tt>-komento antaa helposti pitkän listan permission denied -virheilmoituksia. Nämä voi suodattaa pois [[standardivirrat|ohjaamalla]] virheet [[laitetiedostot|/dev/nulliin]]: <tt> find / -name "saxon" 2> /dev/null</tt>
 
==Verkko==
# [[mail]]-komento toimii myös komentorivillä. Voit vaikka suorittaa komennon ja ohjata tulostuksen meiliin: <tt>[[pwd]] | mail -s "Komennon pwd tulos" oma.osoite@domain.example</tt>
# Kokeile tätä: <tt>[[echo]] "echo \"Vie kukkia\" | mail -s Hääpäivä oma.osoite@jossain.com" | at 09:00 06.04.02</tt>
# Jos kokeilet edellistä, muista oikea päivämäärä. Sillä tavalla ei tule perheriitaa, ja aikaa säästyy esim. Linuxin säätämiseen.
# Komento <tt>ypchfn</tt>, jolla vaihdetaan erillisellä käyttäjätunnuspalvelimella olevia käyttäjätietoja, tulee sanoista "Yellow Pages CHange FiNger". Yellow Pages oli nykyisen [[NIS]]-palvelimen ensimmäinen nimi, mutta se vaihdettiin kun British Telecom omisti siihen tavaramerkin. Tiedolla ei varsinaisesti tee mitään, mutta käyttämällä sitä sopivassa tilanteessa osoitat olevasi nörtti.
# Kokeile tätä: <tt>[[lynx]] --dump http://www.khdrive.fi/linkku/ | grep --after-context=5 "Seuraavat kokoontumiset"</tt>
# <tt>[[wget]] --recursive http://www.flug.fi/</tt> imuroi koko Flug ry:n WWW-sivuston omalle koneelle.
 
==Prosessit==
# [[locate]]-komennon tietokanta muodostuu [[updatedb]] -ohjelmalla, jonka ajo kestää aika kauan. Miten kauan, sen saa selville komennolla <tt>[[time]] updatedb</tt>
# Komennolla <tt>[[ps]] aufx</tt> näet puuesityksen ajossa olevista prosesseista.
# Komennolla <tt>[[nohup]] jokukomento >& lokitiedosto &</tt> saat komennon jäämään tausta-ajoon niin, että voit itse lopettaa yhteyden ja komento jää suoritettavaksi. Sama onnistuu myös [[screen]]in avulla.
# <tt>[[killall]] [[vi]]</tt> lopettaa kaikki ajossa olevat vi-ohjelmat.
# Komento <tt>[[kill]] `[[pidof]] [[vi]]`</tt> toimii samoin.
# <tt>[[top]]</tt> näyttää jatkuvasti päivittyvän listan ajossa olevista ohjelmista. Painamalla h-kirjainta saat ohjeen käytössä olevista komennoista. q-kirjaimella pääset pois ohjelmasta.
 
==Järjestelmänhallinta==
# Hakemiston /etc/skel sisällöstä tehdään kopio kotihakemistoon, kun luodaan uusi käyttäjä.
# Hakemiston /proc sisältä löytyy tietoa koneesta. Katso vaikka mitä cat /proc/cpuinfo tulostaa.
# Jos hakemistoon /etc/[[cron]].weekly luo tiedoston, jossa on vain komento <tt>[[cp]] -R /home/ville /root</tt>, saa joka viikko varmuuskopion Villen kotihakemistosta rootin kotihakemistoon.
# Tiedosto /etc/motd tulostetataan ruudulle joka kerta kun käyttäjä kirjautuu sisään. Siihen voi kirjoittaa vaikka joulutervehdyksen kaikille käyttäjille.
# Tiedosto /etc/issue tulostetaan ruudulle ennen "login:"-kehotetta.
# Levypinnan saa pyyhittyä tyhjäksi komennolla <tt>[[dd]] if=/dev/zero of=/dev/fd0</tt>. Esimerkki tyhjentää levykkeen, samalla tavalla voi pyyhkiä kiintolevyjä, esim. /dev/hda on IDE0-väylän master-levy. Usein suositellaan /dev/zero -laitteen sijasta /dev/urandom -laitetta, mutta silloin pyyhintä hidastuu mateluksi. Myös astetta parempaa satunnaislukua tuottavan /dev/random-laitteen käyttö on mahdollista, mutta tällöin toimenpiteen suoritus hidastuu edelleen.
# <tt>[[uname]]</tt> on joskus kätevä, erityisesti komento <tt>uname -a</tt> kertoo ytimen version ym. mahdollisesti kiinnostavaa.
 
==Käyttäjät ja ryhmät==
# <tt>[[su]]</tt> -komennolla voit vaihtaa lennosta toiseksi käyttäjäksi. <tt>su -</tt> vaihtaa rootiksi ja root voi sanoa <tt>su - ville</tt> päästääkseen kokeilemaan Villen tunnusta ilman salasanaa. Valitsin "-" aiheuttaa pelkkien oikeusmuutosten ohella myös käyttäjän omien sisäänkirjautumisskriptien ajamisen.
# Komennoilla <tt>[[who]]</tt> ja <tt>w</tt> saat tietoa järjestelmää parhaillaan käyttävistä. Esimerkiksi <tt>w -s</tt> näyttää kätevässä muodossa kuka tekee mitäkin.
# Komennolla <tt>[[wall]] 'Linux on cool!'</tt> voit lähettää viestisi kaikkien koneen käyttäjien ruudulle.
# <tt>echo 'Linux on cool!' | write maija</tt> taas kertoo saman viestin ainoastaan Maijalle.
# <tt>[[who]] mom loves</tt> tulostaa käyttäjätunnuksesi, käyttämäsi konsolin ja sisäänkirjautumisajan.
# <tt>who | [[cut]] -d ' ' -f 1 | [[sort]] | [[uniq]] | tr -d ' ' | [[finger]] -s -m | cut -c 11-27 | sort | uniq</tt> kertoo keitä koneelle on kirjautunut. Sama paikallista /etc/passwd -tiedostoa käyttäen on monimutkaisempi: <tt>who | cut -d ' ' -f 1 | sort | uniq | [[tr]] -d ' ' | [[xargs]] -n 1 [[echo]] "^" | [[colrm]] 2 2 | [[grep]] -f - /etc/passwd | cut -d ':' -f 5</tt>
# Komento <tt>[[users]]|[[tr]] ' ' '\n'|[[uniq]]|[[wc]] -l</tt> kertoo kuinka monta erinimistä käyttäjää koneelle on kirjautunut.
# Haluatko varmasti hyvän salasanan? Sano <tt>[[head]] -c 6 /dev/random | mimencode</tt>
 
==Laitteisto==
# <tt>[[eject]]</tt> poistaa CD-levyn asemasta. <tt>eject -t</tt> vetää levyn sisään.
# Tulostuskin onnistuu komentoriviltä, kokeile vaikka <tt>[[lpr]] jokudoku.txt tai [[cal]] -my | lpr</tt>
#<tt>[[gphoto]]2 -P</tt> kopioi kaikki digikamerasi kuvat nykyiseen työhakemistoon. Toiminto edellyttää, että GPhoto-ajuri tukee kameraasi (eli että kamera ei esimerkiksi toimi [[Usb-muisti|USB-massamuisti]]na)
# <tt>[[volname]]</tt> kertoo CD-asemassa olevan levyn nimen.
 
==Tiedostojen ja syötteiden muokkaus==
# Kaikkiin html-tiedostoihin saat LANG-attribuutin seuraavasti: <tt>find . -name "*.html" -print | [[xargs]] [[perl]] -e 's/<HTML>/<HTML LANG="fi">/gi' -p -i.bak</tt>
# Komennolla <tt>[[ed]] tiedostonnimi</tt> saat avattua tehokkaan ja monipuolisen, mutta resursseja säästeliäästi käyttävän editorin.
# <tt>[[tr]]</tt> -komennolla voit muuttaa merkkejä, kokeile vaikka: <tt>echo kanalassa | tr a b</tt>.
# tr:llä voi myös poistaa merkkejä. Sano vaikka <tt>cat tiedosto | tr -d " "</tt>
# <tt>[[sort]] tiedosto | [[uniq]]</tt> aakkostaa tiedoston rivit ja poistaa moneen kertaan esiintyvät rivit. <tt>[[sort]] tiedosto | uniq -d</tt> näyttää vain kahteen tai useampaan kertaan esiintyvät rivit.
# Rikoit rivinvaihdot kun siirsit tekstiä Windows/DOS- tai Mac-koneelta Linuxiin? <tt>dos2unix</tt> ja <tt>mac2unix</tt> -komennot auttavat.
# Komennolla <tt>[[cut]] -d ' ' -f 2</tt> tiedostonnimi voit tulostaa tiedoston jokaisen rivin toisen sanan.
# <tt>[[tac]] tiedostonnimi</tt> tulostaa tiedoston rivi kerrallaan alusta loppuun. <tt>[[rev]] tiedostonnimi</tt> tulostaa jokaisen rivin väärinpäin, ja <tt>rev tiedostonnimi | tac</tt> tulostaa koko tiedoston väärinpäin.
#<nowiki>WWW-sivuston kaikkien .html -sivujen META KEYWORDS -tageista saa helposti sivulistan tällä komennolla
      find . -type f -name "*.html" | while read a; do grep --ignore-case "<META NAME=\"keywords\" CONTENT=\".*\">" $a | cut -f 4 -d "\"" | dd conv=lcase | tr "," "\n" | while read; do echo $a >> $REPLY.hakusana; done; done && ls *.hakusana | while read a; do h=`echo $a | cut -f 1 -d "."`; echo "<H2>$h</H2>"; cat $a | cut -b 3- | while read; do echo "<A HREF=\"$REPLY\">`grep --ignore-case "<title>.*</title>" $REPLY | cut -f 2 -d ">" | cut -f 1 -d "<"`</A>"; done; done && rm *.hakusana
</nowiki>
# Tiedoston voi jakaa osiin [[split]]-komennolla. Kokeile esim. <tt>split -b 10k jokutiedosto</tt>
# Kaikki ne tiedoston rivit, joissa ei esiinny merkkijonoa "kissa" löydät komennolla <tt>grep -v kissa tiedostonnimi</tt> . Jos taas haluat poistaa vain sanan "kissa" etkä esim. sanaa "takissani" sisältävät rivit, sano <tt>grep -v -w kissa tiedostonnimi</tt>
# <tt>tail -f /var/log/messages</tt> näyttää ensin tiedoston lopun ja sitten jatkuvasti tiedostoon tulevat uudet rivit.
# <tt>head -5 tiedostonnimi</tt> tulostaa tiedoston viisi ensimmäistä riviä. <tt>head -c 5 tiedostonnimi</tt> tulostaa viisi ensimmäistä merkkiä. <tt>tail -5 tiedostonnimi</tt> ja <tt>tail -c 5 tiedostonnimi</tt> toimivat vastaavasti.
# <tt>[[cat]] --number tiedostonnimi</tt> tulostaa tiedoston rivit numeroituna.
# Virheilmoituksetkin (STDERR) saa ohjattua tiedostoon. Kokeile esim. <tt>find hakemistojotaeiole >& find-tuloste.txt</tt>
# [[cmp]] tulostaa tiedostojen eroavan kohdan. Käyttökelpoinen myös skripteissä, esim. <tt>cmp -s tiedosto1 tiedosto2 || echo "Tiedostot eroavat"</tt>
# Jos tiedostossa on niin pitkät rivit että ne menevät ruudun ulkopuolelle oikeasta laidasta esim. <tt>less tiedosto</tt> niin voit käyttää [[fmt]]-komentoa <tt>fmt tiedosto | less</tt>.
# [[strings]] -komennolla voit hakea merkkijonoja binäärimössöstä. Esim. <tt>strings jokudoku.doc</tt> näyttää yleensä Word-documentin sisältämän tekstin jotenkin luettavassa muodossa.
# <tt>[[pdftotext]] tiedosto.pdf</tt> tekee tiedoston tiedosto.txt, joka hyvällä onnella sisältää PDF:n sisältämän tekstin.
# [[bzcat]] ja [[zcat]]-komennoilla voit tulostaa pakatun tiedoston sisällön näytölle tai tiedostoon pakettia purkamatta. bzcat ~/patch.bz2 | [[patch]] -p1 on hyvä esimerkki tästä. Myös esimerkiksi [[zless]] ja [[zgrep]] toimivat.
 
==Kuvat ja multimedia==
# Musa soi komentoriviltäkin. <tt>[[playmidi]]</tt> soittaa midejä, <tt>[[play]]</tt> soittaa monenlaisia ääniformaatteja. <tt>[[mpg123]]</tt> soittaa [[MP3]]-tiedostoja.
# Kuviakin voi käsitellä komentoriviltä. Kokeile vaikka <tt>identify jokukuva.gif</tt> (Identify kuuluu [[ImageMagick]]-pakettiin)
# [[Mplayer|Mplayerilla]] voit helposti kopioda Realplayer-streamia koneellesi tiedostoon. Tämä onnistuu komennolla <tt>mplayer -dumpstream URL_LÄHTEESEEN -dumpfile KOHDETIEDOSTO_LEVYLLÄ</tt>. Real-koodekit on tietysti oltava asennettuna.
#Antamalla komennon <tt>mplayer filmi.ogg</tt> tekstikonsolissa voit katsella videota filmi.ogg ASCII-grafiikalla.
 
==Skriptaus==
''Pääartikkeli [[Bash-skriptaus]]''
# Eräs tapa kokeilla koneen ja komentotulkin nopeutta on laskea Fibonaccin lukuja: tee tiedosto fib.sh, jossa on vain rivi <tt>if (($1 < 2)); then echo 1; else a=`./fib.sh $1-1`; b=`./fib.sh $1-2`; echo $((a+b)); fi</tt>
# Yksinkertainen valikko on helppo tehdä: <tt>valinta=3; echo "1=[[pwd]] 2=[[ls]] 3=[[lynx]]"; [[read]] -t 5 valinta; case $valinta in 1) pwd;; 2) ls;; 3) lynx;; esac</tt> Jos käyttäjä ei viidessä sekunnissa valitse mitään, käynnistetään lynx.
# Tällaisenkin valikon voi tehdä: <tt>sivut=("evl.fi" "vapaa-ajattelijat.fi" "dilbert.com"); echo "0=evl, 1=vaparit, 2=dilbert"; read valinta; lynx <nowiki>http://www.${sivut[$valinta]}</nowiki></tt>
# <tt>[[cat]] tiedostonnimi | while read; do echo $REPLY; sleep 5; done</tt> tulostaa tiedoston rivi kerrallaan viiden sekunnin välein.
# Tervehdyksen pienellä viiveellä saa näin: <tt>temp=$IFS; IFS=$''; echo "Hei kaikki" | while read -n 1; do echo -n $REPLY; [[usleep]] 100000; done; IFS=$temp</tt>
# Näissä vinkeissä on kerrottu miten case ja if toimivat, miten komentoja putkitetaan ym. Sanomalla <tt>man bash</tt> saat pitkän ohjesivun näistä ja monesta muustakin asiasta.
# Jos teet kotihakemistosi alle hakemiston nimeltä bin , voit siirtää sinne tekemäsi skriptit ym. ja käyttää niitä antamatta koko polkua, ts. aivan kuten koneessasi valmiina olevia ohjelmiakin. Jos tämä ei näytä toimivan, lisää rivi <tt>[[export]] [[PATH]]="$PATH:$HOME/bin"</tt> [[komentotulkki]]si käynnistystiedostoon (esim. .[[bash]]rc tai .[[zsh]]rc)
# Jos laitat skriptit hakemistoon /usr/local/bin , niitä voivat käyttää kaikki koneen käyttäjät.
 
==Muuta hyödyllistä==
# Komennolla [[bc]] -l saat pienen laskimen. Käytettävissä on normaalit laskutoimitukset ja lisäksi voit sijoittaa arvoja muuttujiin basic-kielen tapaan.
# bc käyttää samaa [[readline]]-kirjastoa kuin esimerkiksi bash-komentotulkki, joten samat Ctrl-R, Ctrl-A ja Ctrl-E toimivat siinäkin. Samalla tavoin toimii myös mm. matriisilaskennan ohjelma [[Octave]].
# PostScript-tiedostoja voi käsitellä komentorivillä. Esim. <tt>psnup -2 dokumentti.ps tiivis.ps</tt> tekee tulostusta varten version jossa kaksi sivua on laitettu yhdelle sivulle.
# <tt>[[wc]] *.txt</tt> antaa listan hakemiston sisältämistä .txt -päätteisistä tiedostoista ja jokaisesta rivien, sanojen ja merkkien lukumäärän.
# Komennolla <tt>[[yes]]</tt> voit tulostaa y-kirjaimia esim. putkessa ohjelmalle, joka kyselee liikaa "Oletko aivan varma?". <tt>yes n</tt> tulostaa n-kirjaimia ja <tt>yes moro</tt> tervehtii käyttäjää ad infinitum.
# Kun tehdään, niin tehdään kunnolla. Kun tehdään kalenteri kunnolla, niin huomioidaan juliaanisen kalenterin vaihtuminen gregoriaaniseen. Kokeile: <tt>[[cal]] 9 1752</tt>
# Jos tiedosto nimikunta sisältää rivit Jori TAB Tampere, Laura TAB Tampere ja Åke TAB Tukholma, ja tiedosto kuntamaa rivit Tampere TAB Suomi ja Tukholma TAB Ruotsi, voit katsoa missä maassa ihmiset asuvat komennolla <tt>[[join]] -o 1.1,2.2 -1 2 nimikunta kuntamaa</tt>
# Komennolla <tt>[[seq]] 10 -3 1</tt> voit tulostaa luvut 10, 7, 4 ja 1.
# <tt>[[Cowsay]]n</tt> avulla saat aikaan hienoja tulostuksia konsoliin. Kokeile vaikka <tt>[[uname]] -a | cowsay -f daemon</tt>.
# <tt>[[watch]] -n 60 --differences ls /tmp</tt> tulostaa minuutin välein listauksen /tmp -hakemistosta ja näyttää korostettuna muuttuneet tiedot.
# <tt>[[history]] | [[awk]] '{print $2}' | awk 'BEGIN {FS="|"} {print $1}' | [[sort]] | [[uniq]] -c | sort -nr | [[head]] -n 10</tt> listaa 10 useimmiten käyttämääsi komentoa [[bash]]-komentotulkissa. [[Zsh]]:ssa sama toimii kirjoittamalla komento <tt>history</tt> muodossa <tt>history 1</tt>.
# Haluatko kuluvan päivän esim. varmuuskopion nimeen? Kokeile tätä: <tt>[[tar]] cf /root/varmistus-home`date +%Y-%m-%d`</tt> Tuo aakkostuukin oikein.
 
[[Luokka:Vinkit]]
[[Luokka:Komentorivi]]

Navigointivalikko