Ero sivun ”Näytön kalibrointi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
908 merkkiä poistettu ,  15. toukokuuta 2007
p
blogitekstejä pois..
(raakasti päälle, päällekkäiset muokkaukset tuli :()
p (blogitekstejä pois..)
Rivi 1: Rivi 1:
Monitorin peruskalibrointi kannattaa tehdä jokaiselle tietokoneelle, jotta webissä kuvat ja värit näkyisivät sellaisina kuin niiden kuuluukin: Punainen punaisena ja vihreä vihreänä. Ei turhan tummina tai vaaleina, kontrastit kohdallaan jne. Erityisesti, jos itse tekee minkäänlaista kuvankäsittelyä, vaikka pientä säätöä tulostusta tai kehitystä varten, on tärkeää että säädöt ovat kohdallaan. Näin ei tarvitse arvailla miltä lopputulos voisi näyttää vaan puuhaan tulee jonkunlaista varmuutta. Kalibroinnin tarkoitus on siis saada kuva näyttämään koko ketjun kuvan ottamisesta ruudulle ja paperille asti samalta, toistamaan värit sellaisena kuin ne kuvan ottamishetkellä ovat olleet. Tällä kertaa keskitytään kuitenkin vain tuohon monitorin kalibrointiin, mutta vastaavilla tavoilla voidaan kalibroida niin kamera, tulostin kuin skannerikin.
Kalibroinnin tarkoitus on saada kuva näyttämään koko ketjun kuvan ottamisesta ruudulle ja paperille asti samalta, toistamaan värit sellaisena kuin ne kuvan ottamishetkellä ovat olleet. Tällä kertaa keskitytään kuitenkin vain tuohon monitorin kalibrointiin, mutta vastaavilla tavoilla voidaan kalibroida niin kamera, tulostin kuin skannerikin.


== Valmistelut ==
== Valmistelut ==
Rivi 59: Rivi 59:


Tämän jälkeen voit ladata luomasi profiilin eri ohjelmien käyttöön, esim. Scribusiin tai LightZoneen.
Tämän jälkeen voit ladata luomasi profiilin eri ohjelmien käyttöön, esim. Scribusiin tai LightZoneen.
== Kuvien teettämisestä ==
Digikuvia teettettäessä paperikuviksi käytetään kuvaan liitettyjä [[EXIF]]-tietoja hyväksi, eli käsittääkseni säätämällä kamerasta tulevat kuvat kohdalleen (mm. valkotasapaino jne) mutta jättämällä EXIF:t kuvatiedostoon mukaan voi homma mennä kuitenkin rankasti pieleen kuvaamon säätäessä valkotasapainon vielä kertaalleen.


==Lähteet==
==Lähteet==
37

muokkausta

Navigointivalikko