Ero sivun ”Init” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
600 merkkiä lisätty ,  10. toukokuuta 2007
sysvinitin ja bsd-initin ominaisuuksista
(initng:stä ja upstartista lisää ym.)
(sysvinitin ja bsd-initin ominaisuuksista)
Rivi 1: Rivi 1:
Init on [[wikipedia:fi:Unix|Unix]]-järjestelmissä ohjelma, jonka tehtävänä on kaikkien muiden ohjelmien (prosessien) käynnistäminen. Tyypillisesti järjestelmän ydin käynnistää init-ohjelman ensimmäisenä ulkoisena prosessina ([[PID]] 1).
Init on [[wikipedia:fi:Unix|Unix]]-järjestelmissä ohjelma, jonka tehtävänä on kaikkien muiden ohjelmien (prosessien) käynnistäminen. Tyypillisesti järjestelmän ydin käynnistää init-ohjelman ensimmäisenä ulkoisena prosessina ([[PID]] 1).


Linux-järjestelmissä on perinteisesti ollut käytössä kahden tyyppisiä init-ohjelmia, [[wikipedia:en:System V|System V Unixin]] ([[sysvinit]]) ja [[wikipedia:fi:BSD|BSD-Unixin]] initin toimintaa jäljitteleviä. Lähes kaikki [[jakelu]]t käyttävät nykyisin System V -tyylistä initiä poikkeuksena esimerkiksi [[Slackware]] ja [[Arch Linux]] jotka käyttävät [[BSD-init]]iä. On myös olemassa uudempia init-toteutuksia kuten [[Initng]] sekä [[Upstart]], jotka pohjautuvat järjestelmän palveluiden käynnistämiseen rinnakkain. Rinnakkain käynnistäminen nopeuttaa jossain määrin käynnistysprosessia, kun esimerkiksi [[DHCP]]-palvelimelta vastausta odotellessa järjestelmän resursseja voidaan käyttää jonkin muun palvelun käynnistämiseen. Upstartiin sisältyy perinteisten init-ominaisuuksien lisäksi mahdollisuus hallita palveluiden käynnistämistä joustavasti erilaisten järjestelmätapahtumien pohjalta. Upstartiin on suunnitteilla myös [[komentojen ajastaminen|komentojen ajastusominaisuuksia]], jotka korvaisivat perinteiset at:n, cronin ja anacronin. Initng ei ole toistaiseksi saavuttanut kovin suurta suosiota. Upstart on käytössä [[Ubuntu]]ssa. Näiden lisäksi on olemassa myös eräitä vähemmän tunnettuja initejä, kuten [[runit]], [[eINIT]] ja [[minit]] (kevyt init).
Linux-järjestelmissä on perinteisesti ollut käytössä kahden tyyppisiä init-ohjelmia, [[wikipedia:en:System V|System V Unixin]] ([[sysvinit]]) ja [[wikipedia:fi:BSD|BSD-Unixin]] initin toimintaa jäljitteleviä. Lähes kaikki [[jakelu]]t käyttävät nykyisin System V -tyylistä initiä poikkeuksena esimerkiksi [[Slackware]] ja [[Arch Linux]] jotka käyttävät [[BSD-init]]iä. System V -initin toiminta pohjautuu ns. [[ajotaso]]ihin (''runlevel''), joiden avulla määritellään järjestelmän eri tilojen (esim. monen käyttäjän tekstipohjainen, monen käyttäjän graafinen, yhden käyttäjän tila sekä uudelleenkäynnistys ja sulkeminen) yhteydessä käynnistettävät ja suljettavat prosessit. Käytännössä nämä määritellään /etc/rc?.d-hakemistojen alle sijoitettavilla [[symbolinen linkki|symlinkeillä]]. BSD-init taas pohjautuu /etc-hakemiston alle sijoitettaviin rc-[[wikipedia:fi:skripti|skripteihin]]. BSD-initin valttina on nopeus ja yksinkertaisuus.
 
On myös olemassa uudempia init-toteutuksia kuten [[Initng]] sekä [[Upstart]], jotka pohjautuvat järjestelmän palveluiden käynnistämiseen rinnakkain. Rinnakkain käynnistäminen nopeuttaa jossain määrin käynnistysprosessia, kun esimerkiksi [[DHCP]]-palvelimelta vastausta odotellessa järjestelmän resursseja voidaan käyttää jonkin muun palvelun käynnistämiseen. Upstartiin sisältyy perinteisten init-ominaisuuksien lisäksi mahdollisuus hallita palveluiden käynnistämistä joustavasti erilaisten järjestelmätapahtumien pohjalta. Upstartiin on suunnitteilla myös [[komentojen ajastaminen|komentojen ajastusominaisuuksia]], jotka korvaisivat perinteiset at:n, cronin ja anacronin. Initng ei ole toistaiseksi saavuttanut kovin suurta suosiota. Upstart on käytössä [[Ubuntu]]ssa. Näiden lisäksi on olemassa myös eräitä vähemmän tunnettuja initejä, kuten [[runit]], [[eINIT]] ja [[minit]] (kevyt init).


==Käyttö==
==Käyttö==
4 316

muokkausta

Navigointivalikko