LaTeX

Linux.fista
(Ohjattu sivulta Latex)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

LaTeX on TeX-järjestelmästä kehitetty ladontajärjestelmä, joka tukee useita eri kieliä (mm. suomea) ja soveltuu erityisen hyvin matemaattisen materiaalin latomiseen. Sitä käytetään paljon tieteellisten artikkelien ja esimerkiksi opinnäytetöiden latomiseen.

LaTeXin ajatuksena on, että kirjoittaja keskittyy enemmänkin tekstin rakenteeseen kuin ulkoasuun. LaTeX tuntee monia eri dokumenttityyppejä, joiden ansiosta kirjoittajan ei tarvitse huolehtia muotoilusta. LaTeX hoitaa myös mm. sivunumeroinnin, sisällysluettelon tekemisen ja dokumentin sisäiset ja ulkoiset (katso bibtex) viittaukset. LaTeXille on saatavissa monen tieteellisen julkaisun ulkonäkömääritelmät, jolloin artikkelin voi kirjoittaa suoraan tietyn julkaisun käyttämän ulkonäön mukaiseksi.

LaTeX-dokumentti kirjoitetaan ensin LaTeXin kuvauskielellä, jonka jälkeen se käännetään LaTeXilla PDF-tiedostoksi. On myös laajennoksia, joilla saa LaTeX-dokumentista esimerkiksi www-sivuston (tex4ht).

Asennus[muokkaa]

LaTeX-paketti yleisimpine paketteineen löytyy useimmista jakeluista texlive-alkuisista paketeista (texlive on eräänlainen TeX/LaTeX-jakelu). Esimerkiksi Debianissa ja Ubuntussa sopiva paketti on texlive-latex-recommended.

Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

LaTeX-dokumentti ja sen kääntäminen[muokkaa]

Tehdään yksinkertainen matemaattinen dokumentti, joka esittää Fermat'n pienen lauseen:

\documentclass[a4paper, 12pt]{article}
\usepackage[finnish]{babel} % kieliasetukset
\usepackage{libertinus}     % fontit

\begin{document}

\section{Fermant'n pieni lause}

Olkoon $p \in \mathbb{P}$. Olkoon lisäksi $syt(p,a)=1$ $\Rightarrow p \nmid a$ .

\subsection{Lause}

\[ a^{p-1} \equiv 1 \pmod{p} \]

\end{document}

Jos oheinen dokumentti on tallennettu nimellä fermat.tex, se voidaan kääntää pdf-tiedostoksi jommallakummalla seuraavista komennoista:

lualatex fermat.tex
xelatex  fermat.tex

Komentojen seurauksena ilmestyy pdf-muotoinen tiedosto fermat.pdf. Hakemistoon tallentuu myös joitakin kääntämisen aikana tarvittavia väliaikaistiedostoja.

Esimerkissä olevat komennot lualatex ja xelatex ovat nykyaikana yleisimmin käytettyjä Latex-kääntäjiä. Vanhemmat kääntäjät latex ja pdflatex eivät osaa käsitellä nykyaikaisia Open Type -fontteja eivätkä kunnolla Unicode-merkistöä.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

v  k  m
Asiakirjakatselimet
 Asiakirjakatselimet  Evince | GSview | MuPDF | Okular | Xpdf
 Asiakirjanmuokkaimet  Master PDF Editor
 Komentorivityökalut  LaTeX | Pdftk
 Keskeytyneet  Acrobat Reader | KPDF | gPDF