FTP

Linux.fista
(Ohjattu sivulta FTPS)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

FTP eli File Transfer Protocol on tiedostojen siirtämiseen suunniteltu protokolla. Komentoriviohjelma ftp sisältyy käytännössä kaikkiin käyttöjärjestelmiin, joissa TCP/IP on toteutettuna, Linux ei tee tässä poikkeusta. Kuten telnetissä, FTP:ssäkin kaikki yhteydet ovat salaamattomia, (siis salasanakin!) eikä sitä kannata juuri julkisen Internetin puolella käyttää, muuta kuin "anonyymi"-ftp:hen. HTTP on pitkälle (muttei kokonaan) syrjäyttänyt tämänkin tarpeen. Joidenkin palveluntarjoajien käyttäjien www-sivustojen hallintaan joutuu käyttämään ftp:tä.

Salatun liikenteen mahdollistaa esimerkiksi SSH:hon pohjautuva sftp (ei sukua ftp:lle). Toinen mahdollisuus on SSL-salattu FTP eli FTPS, jossa ohjausyhteys (salasanat, ym.) on salattu, mutta data liikkuu salaamattomana.

Jos salasana annetaan komentorivillä, se on yleensä luettavissa paitsi nettiliikenteessä myös paikallisesti, esimerkiksi ps:llä. Tämä on kohtuullisen helposti hyödynnettävissä jos ftp-skripti käynnistetään säännöllisesti esimerkiksi ajastettuna työnä tai – vielä helpommin – jos skripti on kenen tahansa käyttäjän ajettavissa. Yhteysasetukset, kuten salasanan, voi kirjoittaa piilotiedostoon .netrc (johon muilla ei pidä olla lukuoikeuksia).

Yhteysohjelmia[muokkaa]

  • gFTP - Graafinen ja erittäin yleinen FTP-ohjelma
  • Konqueror - Konqueror hallitsee myös ftp-hakemistot. Kirjoita vain osoiteriville ftp://palvelin.com
  • NcFTP - NcFTP, komentorivipohjainen, hieman perusftp:tä edistyneempi.
  • LFTP - Monipuolinen tiedonsiirto-ohjelma komentoriville. Tukee myös SFTP:tä.
  • FileZilla - Graafinen FTP-ohjelma

FTP-palvelinohjelmistoja[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]