Zenwalk

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zenwalk Linux
Zenwalk-logo.jpg

Julkaisija Jean-Philippe Guillemin
Viimeisin versio 6.4 / 2010/5/27
Julkaisusykli {{{julkaisusykli}}}
Elinkaari {{{elinkaari}}}
Paketinhallinta Tgz
Tila toiminnassa
Arkkitehtuurit i486,i686
Äitijakelu Slackware
Sukulaisjakelut SaxenOS
Kotisivu Zenwalk Linux

Zenwalk Linux on ranskalaisperäinen, kevyt, yhdelle CD:lle mahtuva Slackware-pohjainen jakelu, jonka painopiste on multimedia-, Internet- ja ohjelmointiominaisuuksissa. Zenwalk tunnettiin aiemmin nimellä Minislack, mikä tarkoitti pienikokoista Slackwarea. Zenwalk Linux ei ole kuitenkaan Slackwaren erikoisversio, vaan itsenäinen Linuxin jakeluversio. Pienimuotoisuudestaan johtuen se sopii vaikka vanhalle Pentium 2-suorittimelle ja se toimii, vaikkei käyttömuistia olisi kuin 128 megatavua. Zenwalk Linuxista ei ole versiota 64-bittisille suorittimille.

Zenwalk Linuxista on olemassa neljä eri versiota. Standard Edition on normaaliin työpöytäkäyttöön tarkoitettu versio. Core Editionista on poistettu kaikki graafiset X-sovellukset, ja se on tarkoitettu lähtökohdaksi niille, jotka haluavat rakentaa oman järjestelmänsä tai niille, joilla on hyvin vähän kiintolevytilaa. Core Editionin ISO-tiedosto on kooltaan noin 230 megatavua, mikä on noin puolet Standard Editionin koosta. Zenwalk Live Edition on Zenwalk-pohjainen Live-CD, joka tunnetiin aiemmin nimellä ZenLive. Neljäs versio on nimeltään Zenwalk Server Edition, ja nimensä mukaisesti se on tarkoitettu palvelinkäyttöön. Lisäksi Zenwalkille on hyvin läheistä sukua ZenEdu Live Special Edition, joka on tähdätty koululaisille ja opetuskäyttöön. Saatavilla on myös oletuksena Gnomella varustettu Zenwalk Gnome -levykuvatiedosto.

Zenwalkin perusperiaatteisiin kuuluu nopeuden, keveyden ja yksinkertaisuuden lisäksi yksi ohjelma per käyttötarkoitus -ajattelu. Oletussähköpostiohjelma on Mozilla Thunderbird ja oletusselain Mozilla Firefox (nimillä Icedove ja Iceweasel). Asennuksen mukana tulee Xfce-työpöytäympäristö, mutta KDE:n ja GNOMEn saa asennettua helposti netpkg-ohjelman avulla.

Zenwalkin Tgz-paketinhallinnan olennaisin osa on Netpkg-sovellus, jolla asennetaan ja päivitetään Internet-pakettivarastoilta löytyviä keskeisiä paketteja. Pkgtool-sovelluksella hallitaan taas muualta omalle koneelle ladattuja tgz-paketteja. Paketteja voi asentaa myös Zenwalkin tiedostoselaimen Thunarin kautta ja paketinhallintaa voi luonnollisesti käyttää komentorivikomentojen avulla. Suuri osa Slackware-paketeista toimii suoraan myös Zenwalkissa, mutta toki on suositeltavaa käyttää Zenwalkin omia paketteja aina kun tämä on mahdollista.

Zenwalk Linux on optimoitu i686-arkkitehtuurille, mutta on i486-yhteensopiva. Minimivaatimuksiksi graafisen tilan käyttöön oikealla suorituskyvyllä ilmoitetaan Pentium III:n tasoinen prosessori, 128 megatavua RAM-muistia ja 2 gigatavua kiintolevytilaa. Käytännössä Zenwalk toimii myös paljon hitaammissa kokoonpanoissa, esimerkiksi Pentium II -prosessoreilla varustetuissa koneissa.

Aiheesta muualla