Ero sivun ”Zenwalk” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 996 merkkiä lisätty ,  31. toukokuuta 2019
p
Foliohattu siirsi sivun Zenwalk Linux ohjauksen Zenwalk päälle
Ei muokkausyhteenvetoa
p (Foliohattu siirsi sivun Zenwalk Linux ohjauksen Zenwalk päälle)
(29 välissä olevaa versiota 13 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{poistettava}}
{{Jakelu
Ranskalaisperäinen Zenwalk Linux on kevyt, yhdelle CD:lle mahtuva [[Slackware]]-pohjainen [[jakelu]], jonka painopiste on multimedia-, Internet- ja ohjelmointiominaisuuksissa. Zenwalk tunnettiin aiemmin nimellä Minislack.
| nimi=Zenwalk Linux
| logo=[[Kuva:Zenwalk-logo.jpg]]
| kuva=
| kuvateksti=
| julkaisija=Jean-Philippe Guillemin
| viimeisin versio=6.4
| päivämäärä=2010/5/27
| pakettienhallinta=[[Tgz]]
| tila=toiminnassa
| arkkitehtuurit=i486,i686
| äitijakelu=[[Slackware]]  
| sukulaisjakelut=[[SaxenOS]]  
| kotisivu=[http://www.zenwalk.org Zenwalk Linux]}}


Zenwalkin perusperiaatteisiin kuuluu nopeuden, keveyden ja yksinkertaisuuden lisäksi yksi ohjelma per käyttötarkoitus -ajattelu. Oletussähköpostiohjelma on [[S%C3%A4hk%C3%B6postiohjelmat#Mozilla_Thunderbird|Mozilla Thunderbird]], oletusselain [[WWW-selaimet#Firefox|Mozilla Firefox]] ja oletusmusiikkisoitin [[Audacious]]. Asennuksen mukana tulee [[Xfce]]-työpöytäympäristö, mutta [[KDE]]:n ja [[GNOME]]n saa asennettua helposti netpkg-ohjelman avulla.  
'''Zenwalk Linux''' on ranskalaisperäinen, kevyt, yhdelle CD:lle mahtuva [[Slackware]]-pohjainen [[jakelu]], jonka painopiste on multimedia-, Internet- ja ohjelmointiominaisuuksissa. Zenwalk tunnettiin aiemmin nimellä Minislack, mikä tarkoitti pienikokoista [[Slackware]]a. Zenwalk Linux ei ole kuitenkaan Slackwaren erikoisversio, vaan itsenäinen Linuxin jakeluversio. Pienimuotoisuudestaan johtuen se sopii vaikka vanhalle [[Pentium 2]]-suorittimelle ja se toimii, vaikkei [[käyttömuisti]]a olisi kuin 128 megatavua. Zenwalk Linuxista ei ole versiota 64-bittisille suorittimille.


Zenwalkin [[Tgz]]-paketinhallinta on hajautettu kahden graafisen sovelluksen tehtäväksi: netpkg-ohjelmalla asennetaan ja päivitetään Internet-pakettivarastolta löytyviä keskeisiä paketteja. Pkgtool-sovelluksella hallitaan taas omalle koneelle ladattuja tar.gz -paketteja. Paketinhallintaa voi luonnollisesti käyttää komentorivikomentojenkin avulla. Suuri osa [[Slackware]]-paketeista toimii suoraan myös Zenwalkissa, mutta toki on suositeltavaa käyttää Zenwalkin omia paketteja aina kun tämä on mahdollista.
Zenwalk Linuxista on olemassa neljä eri versiota. Standard Edition on normaaliin työpöytäkäyttöön tarkoitettu versio. Core Editionista on poistettu kaikki graafiset [[X]]-sovellukset, ja se on tarkoitettu lähtökohdaksi niille, jotka haluavat rakentaa oman järjestelmänsä tai niille, joilla on hyvin vähän kiintolevytilaa. Core Editionin ISO-tiedosto on kooltaan noin 230 megatavua, mikä on noin puolet Standard Editionin koosta. Zenwalk Live Edition on Zenwalk-pohjainen [[Live-CD]], joka tunnetiin aiemmin nimellä ZenLive. Neljäs versio on nimeltään Zenwalk Server Edition, ja nimensä mukaisesti se on tarkoitettu palvelinkäyttöön. Lisäksi Zenwalkille on hyvin läheistä sukua ZenEdu Live Special Edition, joka on tähdätty koululaisille ja opetuskäyttöön. Saatavilla on myös oletuksena Gnomella varustettu Zenwalk Gnome -levykuvatiedosto.


== Linkkejä ==
Zenwalkin perusperiaatteisiin kuuluu nopeuden, keveyden ja yksinkertaisuuden lisäksi yksi ohjelma per käyttötarkoitus -ajattelu. Oletussähköpostiohjelma on [[S%C3%A4hk%C3%B6postiohjelmat#Mozilla_Thunderbird|Mozilla Thunderbird]] ja oletusselain [[WWW-selaimet#Firefox|Mozilla Firefox]] (nimillä Icedove ja Iceweasel). Asennuksen mukana tulee [[Xfce]]-työpöytäympäristö, mutta [[KDE]]:n ja [[GNOME]]n saa asennettua helposti netpkg-ohjelman avulla.
 
Zenwalkin [[Tgz]]-paketinhallinnan olennaisin osa on Netpkg-sovellus, jolla asennetaan ja päivitetään Internet-pakettivarastoilta löytyviä keskeisiä paketteja. Pkgtool-sovelluksella hallitaan taas muualta omalle koneelle ladattuja tgz-paketteja. Paketteja voi asentaa myös Zenwalkin tiedostoselaimen [[Thunar|Thunarin]] kautta ja paketinhallintaa voi luonnollisesti käyttää komentorivikomentojen avulla. Suuri osa [[Slackware]]-paketeista toimii suoraan myös Zenwalkissa, mutta toki on suositeltavaa käyttää Zenwalkin omia paketteja aina kun tämä on mahdollista.
 
Zenwalk Linux on optimoitu i686-arkkitehtuurille, mutta on i486-yhteensopiva. Minimivaatimuksiksi graafisen tilan käyttöön oikealla suorituskyvyllä ilmoitetaan Pentium III:n tasoinen prosessori, 128 megatavua RAM-muistia ja 2 gigatavua kiintolevytilaa. Käytännössä Zenwalk toimii myös paljon hitaammissa kokoonpanoissa, esimerkiksi Pentium II -prosessoreilla varustetuissa koneissa.
 
==Aiheesta muualla==
* [http://zenwalk.vaihtoehto.org/ Suomenkielinen Zenwalk-foorumi]
* [http://zenwalk.vaihtoehto.org/ Suomenkielinen Zenwalk-foorumi]
* [http://www.zenwalk.org/ Zenwalk Linux]
* [http://www.zenwalk.org/ Zenwalk Linux]
* [http://www.zengamer.tuxfamily.org/ ZenGamer]
 
{{slackware}}


[[Luokka:Jakelut]]
[[Luokka:Jakelut]]
3 173

muokkausta

Navigointivalikko